PRAKTISCHE INFORMATIE - Ecuador

* Bijgewerkt t/m 2013 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Kosten
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

 


paspoort en visa


Voor Ecuador is geen visum nodig; wel dient je paspoort na terugkomst nog een half jaar geldig te zijn.

 

LET OP: er kan wel gevraagd worden voor een retour(vlieg)ticket zodat duidelijk is dat je het land weer verlaat. Bij mij is dat niet gebeurd. Zie tips & trucs voor het maken van een vals ticket en/of andere mogelijkheden. 


ambassades


Ecuadoriaanse ambassade in Nederland:

Vanaf 17 April 2012 is de Nederlandse ambassade in Quito (Ecuador) niet meer operationeel. Alle werkzaamheden worden door de ambassade in Lima overgenomen. 


geldzaken


Munteenheid

 • Amerikaanse dollar (USD)

Bankpas

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden. Er geldt een limiet per dag.
 •  Let op: Sommige banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

 • Creditcards worden bij grote hotels, restaurants, winkels en bij sommige banken en geldautomaten geaccepteerd.
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten

Geld wisselen

 • Bij banken en wisselkantoren (casas de cambio) kunt u geld wisselen. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken. De gunstigste koers krijgt u bij de wisselkantoren.

Bijzonderheden

 • Neem naast een bankpas, creditcard en travellercheques voldoende contant geld mee. Zeker in afgelegen gebieden hebt u contant geld nodig. Neem biljetten van maximaal 10 dollar mee en zorg ervoor dat deze er goed uitzien. Travellercheques worden geaccepteerd in grote steden en kunnen bij de meeste banken worden ingewisseld.

 

Dollarisatie:

Gedurende de jaren 1999 en 2000 ging Ecuador door een van z’n moeilijkste economische tijden en besloot de toenmalige president van het land een rigoureuze maatregel te nemen; namelijk het invoeren van de Amerikaanse dollar als nationaal betaalmiddel en afstand te doen van de Ecuadoriaanse “Sucre”. Dit was namelijk een paar jaar eerder succesvol gebleken in Panama.

 

Het heeft een president en kabinet gekost aangezien de oppositie bang was dat vooral de inheemse ouderen dit nieuwe betaalmiddel niet zouden begrijpen en/of accepteren. De dollar is uiteindelijk met succes ingevoerd onder een neuwe president en Ecuador is uit de ergste zorgen.


gezondheid


Ecuador is over het algemeen een redelijk schoon land en dit geld vooral voor de toeristische plaatsen. Toch moet je op je hoede zijn aangezien een groot gedeelte van het land tropisch is, waar het vochtig en warm is en ziektekiemen een goede bodem hebben om zich te vermenigvuldigen.

 

Check bij je lokale GG&GD, huisarts en/of bezoek de volgende websites voor actuele informatie:


vaccinaties


Voor een bezoek aan Ecuador worden vaccinaties voor DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A aangeraden. Voor de provincies die grenzen aan Colombia wordt ook een vaccinatie voor gele koorts voorgeschreven. 

 

Neem je maatregelen voor ziektes als “dengue” en “malaria” die ook in Ecuador voorkomen. 


veiligheid


Sinds begin Mei 2013 is de vulkaan “Tungurahua” opnieuw sterk actief. Er worden dagelijks explosies waargenomen en de vulkaan stoot as en gassen uit. Vooraleer naar de steden “Banos”, “Cevallos”, “Quero”, “Mocha” en “Tisaleo Pillate” of de omgeving van de vulkaan af te reizen is het verstandig de actuele situatie te volgen op: www.igepn.edu.ec

 

Algemene veiligheid:

Wees voorzichtig (met het oog op ontvoeringen) in de noordelijke provincies van Ecuador grenzend aan Colombia en in de Amazone waar aan olie –en houtontginning wordt gedaan. Verplaatsingen op de grensrivieren “Mataje”, “San Juan”, “San Miguel” en “Putumayo” worden ten stelligste afgeraden. In de grensstreek liggen nog in bepaalde gebieden mijnenvelden. Het is aangewezen op de hoofdwegen te blijven.

 

Het aantal gepleegde misdrijven is sterk gestegen de laatste jaren; diefstallen, gewapende overvallen, express ontvoeringen, moorden, autodiefstallen met vaak gebruik van geweld en seksuele misdrijven. De gevaarlijkste steden zijn de hoofdstad Quito en Guayaquil. Vooral in de laatstgenoemde is een vermenigvuldiging van het aantal express ontvoeringen waargenomen, vooral ’s nachts is het levensgevaarlijk je alleen op straat te begeven. Aangeraden wordt om langs de rivier (de Malecon), de Santa Ana wijk (“Las Penas”) en in de winkelstraten in en rondom het centrum te blijven.

 

Daarnaast is er onlangs door andere toeristen gerapporteerd over gevallen van agressie op de “zonneroute” (Guayaquil – Manta) in de nachtbussen. 


taal


De officiele taal van Ecuador is het Spaans. De indianen in de Andes (de Sierra) spreken overwegend “Chibcha” en “Quechua” wat de oorspronkelijk gesproken taal van de Inca’s was. Ook in de Amazone (de Oriente) worden veel andere indianentalen en dialecten gesproken. 


tijdzone


Er is een verschil van 7 uur met Ecuador tijdens onze zomertijd (anders 6 uur).


electriciteit


In Ecuador is een verloopstekker noodzakelijk. Daarnaast is heel soms een omvormer nodig. 


feestdagen


1 Januari                              - Nieuwjaarsdag

10 tm 12 Februari                - Carnaval

29 Maart                               - Goede vrijdag

31 Maart en 1 April              - Pasen

1 Mei                                     - Dag van de arbeid

24 Mei                                 - Slag van Pichincha (herdenking van het verslaan van de Spanjaarden)

16 Juni                                  - Vaderdag

24 Juli                                   - Simon Bolivar dag

25 Juli                                   - Stichting van Guayaquil

10 Augustus                        - Onafhankelijkheidsdag

2 November                         - Allerzielen 

25 en 26 December             - Kerstmis


zie ook: