Weimar

Bezienswaardigheden - Duitsland




inleiding


Weimar is de klassiek stad van Duitsland en is een universitair, toeristisch en industrieel centrum in het hart van het land. Goethe en Schiller, Herder en Wieland, Nietzsche, Fürnberg, Liszt, Bach, Cornelius, Gropius, Feininger, Klee en Itten. Er zijn legio grote namen in Weimar, dit juweel van de Duitse Verlichting en Europese geestesgeschiedenis.

 

De 'Weimarer Klassik' en Bauhaus zijn nog altijd highlights van de cultuur, die zich in Weimar harmonisch en overrijk openbaart. Je kunt hier prachtige authentieke gebouwen zien, verdwalen in de vele nog bestaande authentieke straatjes gelegd met keitjes in het licht van oude lantaarnpalen.

 

Het was natuurlijk hier dat de Weimarrepubliek geboren is tussen 1919 en 1933 terwijl er maanden is vergaderd in het Theater van de stad onder het oog van Duitse grootheden. Naast alle schoonheid, klassieke grootheden en klasse heeft de stad ook een donkere zijde – het voormalige concentratiekamp “Buchenwald” ligt op 10 km afstand van de stad en is onlosmakelijk verbonden met de stad.

 

Op een gegeven moment het grootste kamp van Duitsland waar tienduizenden krijgsgevangenen, Joden en andere “untermenschen” het leven lieten. 


highlights


Historische binnenstad: 

Hoewel de Weimarer Klassik maar ongeveer 50 jaar heeft geduurd, is het een van de grootse tijdperken van de Europese geestes geschiedenis. Het is ooit allemaal begonnen met hertogin Anna Amalia.

 

Zij haalde dichters en denkers naar de kleine stad, ver van de grote en machtige residenties, van wie hun roem tot op heden onlosmakelijk met Weimar verbonden is.

 

Getuigenissen van dit klassieke Weimar zijn de plekken waar de dichters en hun begunstigers hebben gewoond en gewerkt: de woonhuizen van Goethe en Schiller, de paleizen Belvedere, Ettersburg en Tiefurt met hun prachtige parken, waar Herder heeft gewerkt, het Wittumspalais, waar de illustere tafelronde bijeenkwam, de beroemde Herzogin Anna Amalia Bibliothek en het historische kerkhof met de vorstelijke grafkelder, waar zich de sarcofagen van Goethe en Schiller bevinden.

 

De erkenning van het klassieke Weimar als UNESCO werelderfgoed werd dan ook gemotiveerd met de kunsthistorische betekenis van de gebouwen en parken uit de bloeitijd van het klassieke Weimar en met haar rol als centrum van de geesteswetenschappen aan het einde van de 18e en het begin van de 19e eeuw.

 

En er is nog een groot tijdperk dat zijn oorsprong had in Weimar: dat van het Bauhaus, een van de belangrijkste stromingen in de architectuur en het design van de 20e eeuw en voor velen het belangrijkste exportproduct van Duitsland in die tijd.

 

Het Bauhaus-museum

Het Bauhaus-Museum geeft met ruim 300 tentoonstellingsstukken een goed beeld van het werk van het Staatliches Bauhaus, waarvan de werken nog niets van hun tijdloze, sobere schoonheid hebben verloren. Aansprekende gebouwen zijn o.a. het oude raadhuis, het marsstall (oud Gestapo hoofdkwartier) en de Peter- en Paul kerk. Ook het oude slot staat nog gedeeltelijk overeind.

 

Vanzelfsprekend ga je kijken bij het Theater daar waar de vergaderingen m.b.t. de “Weimarrepubliek hebben plaatsgevonden in 1918-1919. 

 

Park An der Ilm:

Gelegen aan het centrum van de historische binnenstad ligt het aanzienlijk grote park “An der Ilm” waar zoals de naam al aangeeft de rivier “Ilm” doorheen stroomt. Het ligt in een langwerpige vallei met de rivier “Ilm” mee en bevat een aantal interessante gebouwen.

 

Een daarvan is het romantische “Romisches Haus” (3,50 euro entree) wat aan de westkant ligt. Hier niet ver vandaan is de Russische begraafplaats en de ruïne Tempelherrenhaus (Ackerwand).

 

Dit gebouw in het Park an der Ilm is gebouwd in 1786. Bij een Geallieerd bombardement in maart 1945 is het verwoest – je kunt nu nog een voorgevel zien. Tenslotte kun je naar het “Goethes Gartenhaus” bekijken. 

 

Weimarplatz

In 1937 is er in Weimar gestart met de bouw van een Gauforum. Deze Gauforums, in het centrum van de steden Bayreuth, Dresden, Frankfurt a/d Oder, Augsburg en Weimar, dienden om de macht van de Nationaal-Socialisten te benadrukken en bestonden uit grote pleinen, brede straten en kolossale gebouwen bestemd voor de Nationaal-Socialisten. In Weimar waren er vijf gebouwen gepland.

 

Tot het eind van de oorlog konden er drie worden gebouwd, een vierde werd daarna afgebouwd. Na 2000 zijn de gebouwen gemoderniseerd. Hierbij is besloten om de gebouwen elk een eigen kleur te geven zodat het forum-karakter afneemt. Eén van de gebouwen is in gebruik als shopping-mall, de andere drie worden door de Thüringer overheid gebruikt. In de toren is een tentoonstelling over de geschiedenis van het complex.  

  • Concentratiekamp “Buchenwald”:  zie onder 

Andere bezienswaardigheden:

In het park “An der Ilm” (Marienstraße) kun je naar het museum “Parkhohle”; dit tunnelcomplex is o.a. in WWII gebruikt als schuilkelder (entree 4 euro). In het stadsmuseum kun je o.a. een expositie zien van de voormalige Weimarrepubliek”. 



geschiedenis - weimar


Weimar werd voor het eerst vermeld in 899 en was tussen 946 en 1346 centrum van het graafschap Weimar respectievelijk Weimar-Orlamünde. De stad ontving in 1410 stadsrechten. 

 

Weimar kwam in de 14e eeuw in het bezit van het Huis Wettin. Hertog Johan Frederik de Grootmoedige maakte het tot residentie van het hertogdom Saksen-Weimar, het latere Saksen-Weimar-Eisenach, wat het tot 1920 zou blijven.

 

Onder de heerschappij van groothertog Karel August (1757-1828) was de stad de intellectuele thuishaven van de kring rond de Duitse schrijver Johann Wolfgang von Goethe.

 

Weimarrepubliek

In 1919 kwam in Weimar de grondwetgevende Nationale Vergadering bijeen. Naar deze bijeenkomst is de Weimarrepubliek genoemd. De stad werd in 1920 hoofdstad van de deelstaat Thüringen. In 1937 werd in de buurt van Weimar het concentratiekamp Buchenwald opgericht, waarvan Karl Koch de beruchtste kampcommandant was.

 

In 1945 werd de historische binnenstad door een aantal bombardementen zwaar beschadigd. Veel gebouwen werden, vaak al vlak na de oorlog, herbouwd vanwege hun grote belang voor de Duitse cultuurgeschiedenis.

 

Het historische centrum van Weimar is door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Onder andere de Anna Amalia-bibliotheek, die in 2004 gedeeltelijk afbrandde, behoort hiertoe. Daarnaast horen nog enkele voorbeelden van Bauhaus-architectuur tot het werelderfgoed.


>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Duitsland. 



weimar - tips & advies (2015)


Het treinstation is in het noorden van de stad gelegen op zo’n kilometer van het centrum vandaan. Bussen stoppen rond het treinstation aan de voorzijde (o.a. naar Buchenwald). Ook de Meinfernbushalte is hier geposteerd. 

 

Weimar – Buchenwald (kamp); doordeweeks gaat bus 6 2x per uur (10 voor heel, 10 voor half).  Enkeltje kost 1,90 euro en je koopt kaartje in de bus. De bus vertrekt vanaf het station (Hbf) en Goetheplatz. Het kamp ligt 10 km verwijderd van Weimar. LET OP: de bus gaat naar mijn weten maar 1x per uur terug (om 25 minuten over heel). 

 

Weimar – Amsterdam (Sloterdijk): ik heb een 11 uur durende busreis geboekt online met “MeinFernBus” voor 37 euro. Vertrek om 09:05 en aankomst om 20:40 nabij Sloterdijk. 


  • Naam : Buchenwald monument en Mahnmal gedenkteken

Adres        : Blutstrasse 

Prijs           : gratis

Tijd            : 10:00 – 16:00/18:00

Website     : www.buchenwald.de

 

Inhoud:

Tien kilometer buiten Weimar ligt het voormalige concentratiekamp “Buchenwald”. Je kunt deze gemakkelijk bereiken d.m.v. de lokale bus. Indien je wilt lopen kun je beter vanaf het kamp naar Weimar lopen i.v.m. de hoogte waarop het kamp gebouwd is. Zo’n 8 km van Weimar en dus 2 km van het kamp ligt het gedenkteken van het kamp – verschillende stenen monumenten, een hoge klokkentoren en een straat van nationaliteiten.

 

Door hier te komen kun je de bloedstraat nemen (er is een wandelpad) – deze weg is aangelegd door gevangenen waarbij verscheidene het leven hebben gelaten, vandaar de naam. Het kamp is al om 09:00 open en je wordt uitgelaten op het voormalige terrein waar de SS kazernes zich bevonden.

 

Hier vlakbij is het eigenlijke kamp met de welbekende poort. Prikkeldraad, wachttorens, het depot, het crematorium, fundamenten van barakken, de kantine en het desinfectiehuis staan nog daar.

 

Een aantal exposities over het kamp (en kunst) wordt laten zien. Er is ook een restaurant. Tenslotte kun je de groeve zien, executieplaats, het station en de treinbaan en daar waar de wapenfabrieken hebben gestaan. 


>> Lees hier over voormalig concentratiekamp Auschwitz in Polen


Zoals overal in Duitsland kun je heerlijke “bratwursten” halen voor weinig bij stalletjes. Ook zijn er voldoende eet etablissementen aanwezig in het toeristische centrum.

 

Een grote aanrader is de snackbar Fritz Mitte (vlakbij de bioscoop) die waarschijnlijk het lekkerste friet heeft van de regio – een grote bak Vlaamse frites kost 1,90 euro en is meer dan een gemiddelde portie. Mayo is gratis.

 

Een andere aanrader is het Vietnamese restaurantje Ho-Guom op het Frauenplatz. Hier kun je voor 4 euro een heerlijk vol bord Aziatisch eten krijgen. 



  • Naam            : Labyrinth hostel

Adres            : Goetheplatz 6

Prijs              : 13,35 euro (slaapzaal 8p) inclusief 0,75 toeristenbelasting

Tel.nr.            : + 49 (0) 3643811822

Website        : www.weimar-hostel.com

 

Inhoud:

Perfect gelegen in het centrum van de historische stad “Weimar” aan de Goetheplatz. Toch ligt het pand een stukje van de weg waardoor het (auto en vracht)verkeer niet hoorbaar is. De lobby is gezellig en wordt gebruikt voor het ontbijt (4 euro extra) maar je kunt hier ook gewoon je eigen ontbijt oppeuzelen.

 

In deze relatieve kleine ruimte is een kleine receptiehoek (tot 12:00 PM daar) en een klein keukentje – allemaal erg intiem en gezellig aangekleed. Hier is de gehele dag gratis koffie en thee te krijgen. Voor de bedlinnen moet je 2,50 euro extra betalen maar als je je eigen “inner” meeneemt krijg je toch een soort bescherming mee voor je matras. Je betaalt 10 euro borg voor je sleutel. Er is een gezellige binnenplaats al hadden ze hier een prachtig terras van kunnen maken o.i.d. Maar misschien is dit veel te luidruchtig (in de zomer).

 

Aan de andere kant van de binnenplaats zijn de kamers – ik sliep op de 2e verdieping (kamer 21) met 7 andere bedden. Ook dit hostel is lid van “backpacker network Germany” waardoor je 10% korting krijgt. Vervelend was dat ik precies daar was toen een tourgroep op kwam dagen en ik verplicht moest uitchecken de volgende dag. Het personeel spreekt Engels en is vriendelijk en behulpzaam.

 

De kamer en de bedden zijn prima – de wc en douches zijn schoon. Je krijgt overigens op een aantal dingen korting – zo kun je gratis naar het stadsmuseum van de stad (3 euro entree normaliter). 

 

 

  • Naam             : A&O hostel Weimar

Adres             : Buttelstedter Strasse 27C

Prijs                : 13 euro (slaapzaal 6p)(inclusief 1,50 toeristenbelasting p/d)

Tel.nr.             : + 49 (0) 3643811822

 

Inhoud:

Het A&O hotel in weimar is als een “van de Valk” restaurant in Nederland. Je weet wat je kunt verwachten. Heel professioneel maar zonder sfeer. Er is van alles maar je moet ook vaak voor alles betalen. Je kunt bellen met een computer (10 minuten voor 2 euro), koffie en thee uit de machine halen maar ook bier bij de bar of een pizza.

 

Er is wel gratis heet water, een bagageruimte en een ATM (let op: maximaal 100 euro en 5 euro kosten). Ook voor linnen betaal je extra en een slaapzak mag je niet gebruiken. Het andere vreemde is dat je hier 1,50 euro per dag toeristenbelasting betaald terwijl het andere hostel de helft rekent.

 

Zes personen maximaal in de slaapzaal en een groot (2p) bed en twee stapelbedden. Er is wel een zeer schone wc en aparte douche.

 

Een grote lobby en misschien wel het allervervelendste is van deze A&O is dat het een stuk uit het centrum is. Tien minuten lopen naar het treinstation maar zeker het dubbele voor een wandeling naar Weimar centrum. 



film


"Naked Among Wolves" - (2015; 7,2)

Enkele weken voor de bevrijding van het concentratiekamp Buchenwald belandt een driejarige jongen in een koffer in het kamp.

 

Het kind gaat een zekere dood tegemoet, maar andere kampbewoners doen er alles aan om hem te beschermen. Angstvallig proberen ze het kind voor de SS te verbergen.



zie ook:




meer links:


Kaunas

LITOUWEN

De 2e stad van Litouwen is leuk om te bezoeken maar ook interessant vanwege z'n WW2-verleden. 

Lublin

POLEN

Voormalig concentratiekamp "Madjanek" ligt op een steenworp van het Poolse Lublin.