NS Ordensburg Vogelsang

Reisverhalen - Duitsland



inleiding


We reizen vandaag vanaf Bad Munstereiffel helemaal terug naar Euskirchen en dan naar Kall; stom genoeg zijn we ervanuit gegaan dat het Kall pad ook bij de stad Kall begint of eindigt.

 

Bij het informatiecentrum naast het busstation in de desbetreffende stad horen we dat het over de Kall rivier gaat.

 

Gelukkig kunnen we direct de shuttlebus nemen naar een andere bezienswaardigheid die we ook niet willen missen – NS Ordnung Vogelsang, de elite school van de nazi’s tijdens de oorlogsjaren. 


De Belgische benzinepomp


We rijden, als enige nog in de bus, onder een poort door met een aantal gebouwen aan weerszijden. Dan een gigantisch groot leeg terrein; we zien een benzinestation dat wel de Belgische benzinepomp moet zijn. Heb ik iets over gelezen.

 

De chauffeur wenkt ons door in z’n achteruitkijkspiegel te kijken en wij hebben het al begrepen – dit is de eindhalte en onze bestemming van vandaag.

 

Met onze grote tassen stappen we uit en gaan op zoek naar een bord met daarop een overzicht van wat waar is te vinden hier. Eerst wandelen we maar ‘ns naar het bezoekerscentrum dat in een van de kazernescholen is gevestigd. Het ligt diep en we zien eerst een leeg terras.

 

Bij de balie krijgen we een brochure met een overzichtskaart en de jongen geeft aan dat het nu nog allemaal gratis is aangezien er nog heel veel gerenoveerd moet worden.

 

Dat klopt denk ik bij mijzelf; ik heb gelezen dat na de oorlog het hele gebied tot militair oefengebied werd gebruikt. Eerst voor de Britten en na 1950 voor de Belgische krijgsmacht. Ook de Nederlandse Landmacht verbleef er veelvuldig. In 2006 werd het monumentale complex als onderdeel van het Nationalpark Eifel opengesteld voor het publiek. Er moet nog een hotel en een dokumentatiezentrum komen.

 

Gelukkig mogen we onze grote rugtassen hier laten staan. 

 

De geschiedenis van Vogelsang:  

Burg Vogelsang, een imposant complex van dozijnen gebouwen gesitueerd boven het Urftmeer, werd gebouwd tussen 1934 en 1936 door de architect Clement Klotz als trainingscentrum voor toekomstige nazi-leiders.

 

Het complex is het best bewaard gebleven voorbeeld van de architectuur van het Derde Rijk in Duitsland.

 

Sinds het Amerikaanse leger Burg Vogelsang, één van de vier elitescholen van de nazi’s, in 1945 veroverde, hebben burgers nauwelijks de kans gehad om het complex te bezichtigen. Britse en later Belgische soldaten gebruikten het gebouw en het 33 vierkante kilometer grote oefenterrein voor training.

 

De toekomst van Vogelsang kreeg een nieuwe draai toen het Nationaal Park Eifel hier in 2004 opgericht werd. De Belgen trokken er weg en gaven het terrein op 1 januari 2006 over aan het publiek. 


>> Lees ook over het SS kasteel Wewelsburg 



een trappenhuis van formaat


We wandelen wederom langs een gigantisch groot gebouw (de Belgische kazerne Van Dooren) wat zo te zien al gerenoveerd is maar het staat (nog) leeg. Met onze dagtassen op onze nek komen we aan bij wat het terrein zo interessant maakt. 

 

Hier was ooit het restaurant – we kunnen d.m.v. een balustrade en terras een kijkje nemen op het “Ulft” meer wat ver onder ons ligt.

 

Voor ons de stenen barakken, het voetbalveld en helemaal onderaan moet een zwembad liggen – dat kunnen wij hiervandaan in ieder geval niet zien. Wel zien we aan onze rechterhand een hoge toren die onderdeel is van de “Adlerhof”; deze prijkt op vele foto’s die we hebben zien hangen.

 

We zetten onze handen op de ramen om naar binnen te turen en zien met een beetje fantasie de jonge mannen ongeduldig met elkaar praten onder het genot van een drankje. Binnen is zo te zien (nog) weinig veranderd sinds die tijd.

 

Heel veel stenen trappen waarvan er vele afgezet zijn. Op ons kaartje is een route uitgestippeld die in een rondje loopt zodat we straks onze grote tassen weer op kunnen halen. Eerst wandelen we langs het voormalige ziekenhuis; dit gebouw werd neergezet als woonverblijf voor de vrouwelijke bedienden in Vogelsang maar werd later ingeruimd als ziekenboeg.

 

Het hele circuit

Tegelijkertijd met onze rondgang die ons de heuvel afneemt kijken we uit naar een geschikte plek om vannacht te slapen. Verderop lonkt natuurlijk het nationale park maar we weten ook dat dat gevaarlijk kan zijn omdat daar jaren geoefend is door het leger. Het schijnt nog vol met munitie te liggen. Veel keus hebben we derhalve niet.

 

We maken het rondje zo goed als compleet (o.a. langs het monument van de fakkeldrager) en wandelen over het voetbalveld en wanen ons terug toen de nazi elite hier gedrild werd om het stokje van de huidige leiders over te nemen. Het zal niemand verbazen dat er veel woongebouwen staan waar studenten verbleven (o.a. het “Kameradschaftshauser” en “Hundertschafshauser”. 

 

Na ruim een uur wandelen langs de gebouwen waar we er geen een van in kunnen zijn we terug bij de receptie. 



de bios en de eiffel


In het gebouw waar ook een klein winkeltje zit met souvenirs en boeken is ook de uit 1951 stammende bioscoop. Een prachtig exemplaar met rijen groene stoelen en dan een gapend gat waar het orkest gezeten moet hebben. 

 

Het lijkt wel een klein theatertje en het is schitterend gerestaureerd. Het moet gebouwd zijn toen de Belgen hier waren. Terwijl de een de tassen in de gaten houdt op het terras gaat de ander z’n waterzak vullen.

 

Nu is het kunst dat we ongezien de brug die nog niet zo lang open is overgaan en dan het park insluipen. Het is inderdaad een gloednieuwe brug en gezien de helling die we net zijn afgelopen was dit niet anders dan een natuurlijke bunker met hoge hellingen aan deze zijde. 

 

We wandelen nog een stukje langs de rivier en gaan dan een zijpad in. Daar beneden ligt een meer en een stuk rivier waarnaar we afdalen.

 

Een prachtig stuk bos en net aan de overzijde van de rivier vinden we een geschikt stuk terrein om ons kamp voor de nacht op te slaan. Nadat onze tenten staan maken we een gril en leggen hier onze gekochte worsten op.

 

Met een glas wijn erbij en vandaag nu eens geen regen hebben we hier langs de kabbelende rivier een onvergetelijke avond. 


Het Nationale Park de Eiffel

Gedurende de laatste zestig jaar heeft de natuur haar gang kunnen gaan in het grootste deel van de 110 vierkante kilometer grote militaire zone tussen Bonn en de Belgische grens. Wandelaars kunnen deelnemen aan georganiseerde excursies door het park of kunnen in hun eentje erop uit gaan via een 50 kilometer lang netwerk van paden door grasland, weides en bossen.

 

Het verlaten van de paden is echter strikt verboden, aangezien scherpe munitie nog steeds aanwezig kan zijn als het gevolg van het decennialange militaire gebruik van het terrein.

 

In het midden van het park ligt het dorpje Wollseifen, wiens 550 inwoners door de Britten geëvacueerd werden na de oorlog. Ondanks dat het dorpje beschoten is tijdens militaire oefeningen, zijn de overblijfselen van een kerk, een school en een elektriciteitshuisje nog steeds zichtbaar.



tips & advies (2016)


Naar mijn weten komt er alleen een bus op het terrein van “Vogelsang” vanuit Kall. Dit is bus SB82 en komt zeer onregelmatig. De prijs is 2,80 euro en de rit duurt zo’n 25 minuten. Wij zijn verder gelift. 


  • Naam : NS Ordnung Vogelsang

Adres         : Walberhof

Prijs           : gratis

Website     : www.vogelsang-ip.de

 

Inhoud:

De NS-Ordensburg Vogelsang is een voormalig opleidingskamp van de NSDAP; de burcht is tussen 1934 en 1936 gebouwd. Het begrip Ordensburg ontstond n.a.v.  behoefte van de partij en het staatsbestuur, om zich sterkere symbolen uit de Duitse geschiedenis eigen te maken en ze ideologisch een andere uitleg te geven.

 

Tot 1939 werden in de Vogelsang vijfhonderd SA'ers (Ordensjunkers) opgeleid, onder andere in rassenfilosofie en lichamelijke opvoeding. Tijdens WW2 was het complex in gebruik als kazerne van de Wehrmacht. In 1942 werd het gebruikt door “Adolf Hitler” scholen terwijl het twee jaar later gedeeltelijk werd vernield door bombardementen. 

 

Een bezoekerscentrum zal het eerste onderdeel zijn dat gebouwd wordt om de veranderingen van Burg Vogelsang aan te duiden. Een documentatiecentrum over de nazi’s, een centrum voor de Europese jeugd en exposities over het park en de regionale geschiedenis zijn ook gepland. Je kunt een 2 km lange rondwandelroute maken rondom de Adlerhof lopen.

 

Op dit moment, patrouilleren bewakers op het terrein om te voorkomen dat voormalige nazi’s en neo-nazi’s pelgrimstochten maken naar de vroegere school van het Derde Rijk.


Je kunt naast de receptie een restaurant ingaan inclusief terras waar je kunt eten en wat kunt drinken. 



zie ook:




meer links:


Vallei van de dood

SLOWAKIJE

Een gratis openluchtmuseum met tanks die verlaten zijn zoals je ze nu nog ziet staan in een leeg veld. 

Mauerwald

POLEN

Naast de Wolfschanze was complex Mauerwald gevestigd; daar waar de hoge legerleiding vergaderde.