Munster

Bezienswaardigheden - Duitsland




inleiding


Munster, gelegen in de provincie Noordrijn-Westfalen is een “Kreisfreie” stad en heeft voor de Nederlandse geschiedenis een speciale betekenis; het was hier dat de 80-jarige oorlog met Spanje officieel tot een einde kwam. Het vermeende gebouw staat nog overeind. Tijdens WWII werd Munster bijna in z’n geheel geminimaliseerd en na de oorlog werd besloten de stad te herbouwen in oude stijl.

 

Ook al zijn er talloze voorbeelden van meer pittoreske steden Munster is de moeite waard en heeft een aantal aantrekkelijke bezienswaardigheden. Naast een aantal kerken zoals de Sint Paul Dom die de moeite waard zijn heb je ook de Prinzipalmarkt en het Slot Munster. Door de vele studenten, zich veelal voortbewegend met een fiets, heeft de stad een levendige atmosfeer met vele restaurants en kroegjes.

 

Münster ligt in een relatief vlak landschap en staat bekend om het grote aantal fietsers en haar goed uitgebouwde net van fietspaden.


highlights


Historische binnenstad:

De stad Munster werd t.t.v. WWII zwaar gebombardeerd door Geallieerde vliegtuigen Het is dan ook uitzonderlijk te noemen dat zo goed als alle (historische) gebouwen die je ziet in de stad niet ouder zijn dan 60 jaar.

 

Ten eerste is daar natuurlijk de St. Paul Dom kerk; deze romaanse Paulusdom gebouwd in de 13de eeuw bevat een monumentaal interieur en een astrologisch uurwerk uit 1542.

 

De meest belangrijke straat van Munster is de “Prinzipalmarkt” met aan beide zijden zwaar gerestaureerde “Patrician” huizen met een aantal aantrekkelijke arcades die deels zijn gevuld met prijzige boetiekjes en cafés.

 

Hollands glorie

Het belangrijkste gebouw voor ons Nederlanders is natuurlijk het huis, stammend uit de 14e eeuw, waar het verdrag van Munster is getekend in 1648.

 

Deze bekrachtigde het einde van de Spaans-Nederlandse oorlog die 80 jaar geduurd had. Het was onderdeel van een groter verdrag wat ook een einde maakte aan de 30jarige oorlog. In het Duits wordt dit laatgotische gebouw ook wel het Haus der Niederlande (Kramersgilde) genoemd. Andere belangrijke kerken zijn de Gotische Lambertikerk uit de 14e eeuw, onze lieve vrouwen kerk en de Sint Clemenskerk. 

 

Een van de stadsparken van Münster ligt aan de Aasee. De oevers van deze plas vormen in de zomer een geliefd uitvlucht oord bij jong en oud.



geschiedenis - munster


Op de Horsteberg, de heuvel aan de Münstersche Aa, waarop later de Sint-Paulusdom werd gebouwd, zijn sporen van een Germaanse nederzetting ontdekt uit de tijd van het vroege Romeinse keizerrijk. Jongere sporen dateren uit de 2e en 3e eeuw. 

 

Uit de archeologische vondsten blijken nauwe contacten met de Romeinse provincies op de linkeroever van de Rijn.

 

Deze nederzetting werd uiterlijk 300 n.Chr. verlaten. In de regio wonende stammen zoals o.a. de Bructeren en de Chamaven zijn toentertijd opgegaan in het grotere stamverband van de Franken. Vanaf ongeveer de 6e eeuw lag er op wat nu het Domplein in Münster is een kleine Saksische nederzetting met de naam Mimigernaford.

 

De naam Münster komt van het Latijnse monasterium (klooster). In het jaar 793 geldt als het officiële stichtingsjaar van Münster: in opdracht van Karel de Grote richtte de Friese prediker Liudger op de Horsteberg in de kleine boerengemeenschap Mimigernaford een monasterium (klooster) op. Daarnaast kreeg de nederzetting de status van een civitas (stad). 

 

Einde van de 80jarige oorlog:

De Vrede van Münster was een verdrag dat op 15 mei 1648 in Münster gesloten werd tussen Spanje en de Republiek der Verenigde Provinciën, waarmee aan de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de opstandelingen in de Republiek een einde kwam en de Republiek als soevereine staat erkend werd. De Vrede van Münster was onderdeel van de Vrede van Westfalen, die ook een einde maakte aan de Dertigjarige Oorlog.

 

Tijdens het overleg werden de Republiek en Spanje het snel eens. De tekst van het Twaalfjarig Bestand werd als uitgangspunt genomen en de Republiek werd formeel door Spanje als soevereine staat erkend. Een belangrijk indirect gevolg van dit verdrag was dat het Nederduits-Gereformeerde geloof de 'staatskerk' van de Republiek werd. Ook kwam er een grens tussen de Republiek en de Zuidelijke Nederlanden.

 

Die werd bepaald door de actuele frontsituatie tussen die van de Nederlandse opstandelingen en de Spanjaarden. Het verdrag tussen Spanje en de Nederlanden werd op 30 januari 1648 vastgelegd. Op 15 mei werd de vrede getekend en door Nederlandse en Spaanse gezanten met een eed bekrachtigd, onder grote belangstelling van het volk in Münster.

 

Tijdens de Middeleeuwen was Münster een bloeiende Hanzestad. De Vrede van Münster en Osnabrück in 1648 maakte van Münster een onafhankelijk bisdom: het gebied bleef hierdoor rooms-katholiek, en de stad protestant. In 1802 werd Münster veroverd door de Pruisen en tot hoofdstad van Westfalen gemaakt.

 

Tijdens WW2 werd Münster grotendeels verwoest door geallieerde bombardementen, Na de oorlog werd Münster in oude stijl herbouwd.


>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van Duitsland. 



munster - tips & advies (2016)


Op zo’n 20 km ten noordoosten ligt het internationale vliegveld Munster-Osnabruck. Het trein- en busstation liggen aan de oostzijde van het centrum op loopafstand van de binnenstad. 

 

Munster – Amsterdam (NEDERLAND): je kunt voor 13 euro met “MeinFernBus” reizen via Dulmen en Bocholt. 


Naam : “Wildkampeerplek “Lodden

 

Inhoud:

Op zo’n 7 km van het centrum ligt het groene parkbos “Lodden” tussen wat stadswijken en industrie in. Als je met bus 6 (2,90 euro) bij halte “Am Blaukreuzwalchen” uitstapt wandel je zo ongezien het bos in en zo kun je prima gratis overnachten. Kijk wel uit voor honden-uitlaters. 



zie ook:




meer links:


Den Bosch / 's Hertogenbosch

NEDERLAND

De Zilvervloot werd tijdens de 80jarig oorlog gebruikt om Den Bosch te bevrijden. 

San Lorenzo de Escorial

SPANJE

Voormalig koning Filips II van Spanje ligt in het prachtige San Lorenzo de Escorial begraven.