Bremen

Bezienswaardigheden - Duitsland




inleiding


Bremen is een de kleinste van de drie stadsstaten in Duitsland. Het vormt met het 60 km boven de stad liggende Bremerhaven de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen en complementeren elkaar volkomen. Daarbij is de oude het commerciële en de haven de industriestad van het geheel.

 

Bremen stad ligt aan weerszijden van de Wezer, de rivier waaraan de oude Hanzestad waarschijnlijk zijn ontstaan te danken heeft. De rivier verbreedt zich even voorbij de stad en maakt de stad bereikbaar voor zeeschepen. 

 

Bremen stad heeft een compact, pittoresk stadscentrum opgebouwd uit rode bakstenen maar je kunt ook een kijkje nemen in de maritieme schnoor wijk of het Viertel wat een moderne alternatieve gedeelte is van Bremen. In Bremerhaven is het Duitse emigratiekantoor waar tienduizenden het land verlieten de grootste publiekstrekker. Veel Nederlanders kennen de stad van z’n voetbalteam “Werder Bremen”.

 

Daimler is de grote werkgever van de stad. 


highlights


Binnenstad Bremen:

De naam van Bremen is verbonden aan het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten. De muzikanten worden met een standbeeld op het marktplein geëerd. Een ander symbool van de stad is het Rolandstandbeeld uit 1404 dat de vrijheid van de stad symboliseert en een belangrijk gotisch bouwwerk met een façade in de stijl van de Wezerrenaissance is. Beide beelden staan voor het raadhuis.

 

Het Roland-beeld en het oude raadhuis staan sinds 2004 samen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Een ander indrukwekkend gebouw aan de Oude Markt is de Sint Petri Dom kerk. Er staat een modern gebouw op het plein en dat is het Haus der Burgerschaft.

 

Een van de activiteiten die je kunt ontplooien in Bremen is een bezoek brengen aan de Bleikelder van de Sint Petri Dom waar een aantal mummies liggen.

 

 

Boterstraat

Een van de mooiste straatjes van de oude binnenstad is de Bottcherstrasse waar je je terug waant in vervlogen tijden. De 110 meter lange straat werd “samengesteld” in 1931 en stond op de nazi-lijst om te laten vernietigen in 1945. Dit kon verhinderd worden. 

 

De Schnoor stadswijk, ten zuidoosten van het centrum, was ooit de maritieme buurt van Bremen. Nadat het was omgevormd tot de hoerenbuurt is het nu een pittoresk labyrint met kleine straatjes en steegjes vol (souvenir)winkeltjes, cafe’s en restaurants. Tenslotte herbergt de stad nog een aantal interessante musea (o.a. de Ubersee museum) en de Beck’s brouwerij. 


U-Boot Bunker Valentin (Farge)

De bouw van de bunker begon rond 1943 maar is nooit in z’n geheel afgebouwd. In 1945 was bijna 90% van de bunker gebouwd. Toch is er nooit één enkele U-boot geconstrueerd in de bunker. Het doel van de bunker was het construeren van U-boten.

 

In de bunker zouden alle delen samengebracht worden en dan zou een volledige U-boot de bunker verlaten. De bunker is naast de Weser gebouwd. Het plan was om een kanaal naar de bunker te graven zodat de U-boot makkelijk naar binnen en naar buiten gebracht kon worden. 

 

Tijdens de bouw van Valentin zijn er 1750 gedwongen arbeiders en krijgsgevangenen omgekomen. Nadat de bouw was gestopt werden de overlevenden met de trein naar het concentratiekamp Bergen-Belsen gebracht. Na de oorlog gebruikten de geallieerden de bunker voor het testen van nieuwe wapens.

 

In 1966 werd het overgenomen door de Duitse marine en werd toen gebruikt voor de opslag van alle soorten uitrustingen en materialen. Het is nu een museum wat vrij toegankelijk is. Je kunt een audio-set lenen en een rondgang maken d.m.v. 25 stoppunten in- en rond de bunker.

 

Een gedeelte van de bunker kun je alleen bezichtigen van een afstand – zie o.a. het gigantische gat in het dak van de bunker. Neem zo’n 2 uur voor de uitgebreide gratis tour.

 

Voor meer info: www.denkort-bunker-valentin.de


>> Lees hier over de voormalige U-boot bunker in St. Nazaire, Frankrijk. 



geschiedenis - bremen


De geschiedenis van Bremen gaat terug naar de tijd van 100 na Christus waar langs de rivier de “Wezer” een aantal kleine vestigingen ontstonden. In 786 gaf Karel de Grote Bremen een bisschopszetel en de stad kwam op de kaart te staan. Het werd toen wel het “Rome van het Noorden” genoemd.

 

Het gebied van het huidige Bremen is door Hollandse kolonisten in de 12e eeuw in cultuur gebracht. De stad was in de Middeleeuwen een hanzestad en het gebied later een geestelijk vorstendom dat grote delen van het gebied tussen de Wezer en de Elbe omvatte.

 

In 1158, 1185 en 1240 vonden in Bremen grote stadsbranden plaats. In op 24 juli 1442 verklaarde het voorheen neutrale Bremen de oorlog aan Holland, Zeeland, Friesland en Vlaanderen. Bremen ging de oorlog die vier jaar zou duren aan vanwege de schade die het had geleden in de Hollands-Wendische Oorlog waarin het neutraal was geweest. De oorlog werd in 1446 met de Vrede van Harderwijk beëindigd. 

 

Koninkrijk Hannover

Het vorstendom kwam bij de Vrede van Münster in 1648 bij Zweden en ging later op in het Koninkrijk Hannover. De stad wist zich als vrije Rijksstad te handhaven. Vanwege de verzanding van de Wezer werd het nodig nieuwe havens aan te leggen. Dit resulteerde in de steden Vegesack (tegenwoordig deel van de stad Bremen) en Bremerhaven.

 

Het Congres van Wenen erkende Bremen in 1815 als onafhankelijke staat. Het trad in datzelfde jaar toe tot de Duitse Bond, in 1867 tot de Noord-Duitse Bond en werd in 1871 deel van het Duitse Keizerrijk.

 

In WW2 werd de stad voor de helft plat gebombardeerd. Na de oorlog werd Bremen haven van de Amerikaanse strijdkrachten en vormde als zodanig een Amerikaanse enclave in de Britse bezettingszone, waardoor het zijn status van zelfstandig bondsland kon behouden.


>> Lees hier de gehele Duitse GESCHIEDENIS



bremen - tips & advies (2016)


Het vliegveld van Bremen ligt op zo’n 3,5 km ten zuiden van het centrum. Het trein- en busstation liggen iets ten noordoosten van de binnenstad. 

 

Bremen Hbh – Rekum (bunker “Valentin”): als je naar de “Valentin” bunker wilt in Farge (Rekum) zulj e vanaf het treinstation de S1 bahn moeten nemen naar Vegesach. Daar stap je over op bus 90 en stapt uit bij halte “Rekumer Siel”. Kosten 2,90 euro. 

 

Bremen – Hamburg Hartburg – Luneberg: je kunt vanaf het HBH Bremen om 10:33 de trein nemen via Hamburg (11:30 – 11:45) naar Luneberg. Aankomst 12:22. Kosten zijn verschillend. Wij kochten met 2 personen een “Nedersaksen:  dagticket voor 27 euro (13,50 pp) en je kunt deze op 5 personen zetten. 


Naam            : Southern hostel

Adres            : Jakobistrasse 23A

Prijs               : 14,50 euro (slaapzaal)

Tel.nr.            : +49 (0) 1514172777

Website         : www.southernhostel-bremen.de

 

Inhoud:

Net buiten het eigenlijke centrum ligt dit prima hostel. Jammer genoeg is er overdag bijna niemand aanwezig en het lijkt erop alsof sommige mensen hier “wonen” voor langere tijd. Er is een kleine rokerige receptieruimte in de hal beneden en op de 1e verdieping een oubollig maar sfeervolle openbare ruimte met WIFI en een klein keukentje.

 

Wij sliepen op de tweede verdieping op een wederom oubollig maar oke slaapzaal voor 10 personen. Je hebt je eigen wc en douche. 



zie ook:




meer links:


Zwolle

NEDERLAND

Hemelsbreed ligt Zwolle niet zo ver van Bremen vandaan en is prachtig om te bezoeken. 

Luik

BELGIE

Het Belgische Luik ligt aan de Maas en verdient zeker een paar dagen bezocht te worden.