Bezienswaardigheden - Cuba

"trinidad"
inleiding


Dit is het mekka van Cuba; de mooiste en meest indrukwekkendste koloniale stad van het land. Het is daarom ook niet vreemd dat juist deze plek als UNESCO site is aangemerkt. Wandelend over de grote keien in de straat wandel je langs prachtige gerenoveerde fel gekleurde panden met grote binnenplaatsen (patio’s) die nu vaak als restaurant, atelier of hotel worden gebruikt. Naast de overweldigende architectuur is deze stad ook nog ‘ns gelegen in een vallei en de omringende heuvels (bergen zo gezegd) maken het plaatje nog completer indien dit mogelijk is.  

 

Het was hier dat de latere veroveraar van Mexico z’n rekruten probeerde te vinden, in de derde Spaanse vestiging van z’n nieuw veroverde land. Ondanks deze vroege stichting bleef Trinidad lang een vergeten gebied waar smokkelaars en waar het geld moest komen van het verbouwen van tabak en het vee. In het begin van de 19e eeuw kwam het dorp in een stroomversnelling terecht; Franse vluchtelingen vestigen zich in de stad vluchtend voor een slavenrevolutie op Haïti en bouwen talloze suikermolens in de nabijgelegen vallei. De stad floreert en de gebouwen van vandaag komen vooral uit deze welvarende periode. In twee jaar onafhankelijkheidsstrijd worden nagenoeg alle molens vernield en de handel verdwijnt. Je kunt nu nog een bezoek brengen aan de prachtige vallei en een aantal zeer interessante landerijen en gebouwen zoals “Manaca Iznaga”.


highlights


Binnenstad "Trinidad":

Een koloniale parel in het midden van een van Spaans belangrijkste koloniën. Trinidad staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst en herbergt een schat aan prachtige gerenoveerde panden van allerlei soort. Het hart van de stad is de indrukwekkende “Plaza Mayor” met een unieke kathedraal en een binnentuin. Klassieke oude Amerikaanse auto’s, honkbal spelende kinderen, paard en wagen, coco-taxi’s en heel veel toeristen bevolken de oude binnenstad. Het lijkt eerder op een museum dan op een centrum en het is dan ook niet verwonderlijk dat je hier tal van restaurants, cafés, musea, hotels, casa particulares en ateliers vind met prachtige betegelde patio’s, binnenplaatsen, tuinen en fel gekleurde façades. Het is een toerist-trap maar wel eentje die gezien moet hebben om je reis naar Cuba te completeren. Wat mist is een leuk, gezellig, open en lokaal terras waar je van het langskomende gepeupel kan genieten met een koud biertje in je hand.


"Manaca Iznaga":

Ongeveer 15 km ten oosten van Trinidad ligt het landgoed “Manaca Iznaga”, ooit het domein van Cubaans rijkste slavendrijver Pedro Iznaga. Het meest in het oog springend en van ver uit de regio te zien is de 44 meter hoge toren die de slaven in de gaten moest houden. Nu heb je een prachtig zicht over de hele vallei en de bergen in de verte. In het huis van de voormalige eigenaar is nu een restaurant en een souvenirwinkel maar de oppermachtige sfeer is nog steeds kenbaar. Buiten wordt een scala aan Cubaans naaiwerk in de vorm van kleedjes, T-shirts en andere souvenirs aangeboden in een haag van kraampjes. Je betaalt 1 CUC om de toren in te gaan.tips & advies (2013)


Trinidad – Manaca Iznaga: je kan natuurlijk een tour nemen naar deze plek maar je kunt ook naar het pompstation in het zuidoosten van de stad wandelen en daar proberen een truck, taxi of lokale bus te ritselen. Het duurde mij een kleine anderhalf uur maar toen kon ik voor 5 Peso mee. Terug ging helemaal als een fluitje; 3 peso met een lokale bus die op zo’n 100 meter van de poort stopt. Het is zo’n 15 kilometer ten oosten van Trinidad.

 

Trinidad – Santa Clara: omdat ik graag goedkoop en tussen de lokalen wil reizen wilde ik graag de truck nemen niet wetende dat dit ten eerste verboden is voor toeristen en ten tweede dat er bijna geen vervoer gaat rechtstreeks. Je moet dus teruggaan naar het benzinestation (zie boven) waar je moet wachten op vervoer naar Sancti Spiritus. In Sancti kun je wederom een truck nemen (meer op schema en in het busstation) naar Santa Clara. Verwacht wel een paar uurtjes kwijt te zijn en een bonte kont toe. De trucks zijn klein en je moet vaak staan. Prijzen zijn 10 (Trinidad – Sancti) en dan 2x 10 van Sancti naar Santa Clara.


Naam : Museo “Historico Municipal

Adres : Simon Bolivar 423

Prijs : 2 CUC

Tijd : 09:00 – 17:00 zaterdag t/m donderdag

 

Inhoud:

Het prachtige pand gelegen in het centrum van de stad is nu een museum en was ooit het bezit van een Duitser, Kanter (of Cantero) genaamd. De man kwam aan z’n faam om een rijke slavenhandelaar te vergiftigen en z’n weduwe te trouwen. Ook deze kwam om het leven door een nooit verklaarde oorzaak. De Duitser zou zelf ook door ziektes overlijden. De kamers van het grote huis zijn decoratief en geven een goed beeld hoe rijk deze mensen het hadden. Er is een grote patio en je kunt naar de toren van het huis klimmen wat een prachtig panorama over de stad geeft. Alleen hiervoor is de entreeprijs het geld waard.


Paladares “El Ache”: Je moet even het centrum uitlopen (in de straat Perez) maar dan vind je aan de weg een leuk, gezellig en klein restaurantje met een aantal tafeltjes op een terrasje. Het is knus en ziet er hartstikke goed uit. Je kunt hier Creools eten wat fantastisch smaakt maar ook crema’s (ijs), brood en spaghetti. Creools eten (rijst, kip, salade etc.) kost 4 CUC. Een aanrader!


Naam : Casa “Ruth Martin Rodriguez

Adres : Frank Pais no. 38

Prijs : 15 CUC (excl. Ontbijt)

Tel.nr. : 4396

Email : ruth2012ymario@gmail.com (www.ruth.trinidadhostales.com)

 

Inhoud:

Naast het huis waar Ruth en Mario wonen (oma en opa) is een huis met twee kamers te huur. Het is een beetje uit het centrum en daarom een stuk goedkoper en rustiger. De kamers zijn schoon, ruim en je hebt je eigen wc en douche. In het middenstuk van het huis staat een grote ronde tafel met vier stoelen en een zithoek met bank en luie ligstoelen. Je kunt gebruik maken van de koelkast (die overigens ook gevuld is, maar wel prijzig is) en de keuken. Er is een grote patio waar twee schommelstoelen staan en onder een grote parasol een grote tafel waar je aan kunt ontbijten (of avondeten) wat ook opgediend kan worden. Ook deze zijn iets prijziger dan ik gewend ben (bv 8 CUC voor het avondeten en 3 voor het ontbijt). Het stel is vriendelijk en een ander voordeel  is dat je een eigen sleutel krijgt van je eigen gedeelte – je hoeft dus niet steeds door hun huis heen. Nadeel is dat het neefje (een van hun kinderen woont boven het huis) best kabaal maakt in de achtertuin en dat de trap die naar  boven leidt boven de kamer is gebouwd. Het ontbijt is prijzig (4 CUC) maar overweldigend.


Trinidad is echt schitterend en mag niet ontbreken in je lijstje als je Cuba gaat bezoeken. Een nadeel is dat het zeer toeristisch (en dus een stuk duurder) is dan andere gedeelten van het eiland. Tot zover gaat (bijna) alles in CUC en ik noemde het maar een stukje nep Cuba (net als de dure stranden aan de kust).zie ook: