Bezienswaardigheden - Colombia

bogota




inleiding


Bogota is de derde hoogste hoofdstad ter wereld, veruit de grootste stad van het land en met vele verschillende gezichten. De stad bestaat uit 1000 wijken die met elkaar verbonden zijn met wegen – dat is Bogota. Je kunt het grofweg in drie delen opsplitsen te weten; het sjeik en deftige noorden, het populaire centrum met z’n bezienswaardigheden en het arme ietwat gevaarlijke zuiden.

 

De meeste toeristen eindigen in de studentenwijk La Candelaria waar het stadshart is met voldoende koloniale gebouwen maar ook het centrale plein Plaza de Bolivar, de regeringsgebouwen en de bekendste musea. Gelegen tegen de heuvel aan waar het klooster Monterrate op gebouwd is en waar een miniatuur Rio “Christus” beeld staat.

 

Bogota heeft het flink te verduren gehad tijdens “La Violencia” en is nog steeds aan het bijkomen van de vele drugsoorlogen die zich hier hebben afgespeeld terwijl aan de andere kant hard word gewerkt aan progressie; er is een modern bussysteem “TransMileno” ingevoerd, er zijn talloze aparte fietspaden en op zon- en feestdagen worden grote gedeelten van de stad afgezet om te dienen als voetgangersgebied.


highlights


La Candelaria:

Smalle straatjes met langs scheurende motoren, busjes, auto’s en talloze gele taxi’s – la Candelaria. Vol met studenten die de wijk een levendig gestalte geven met talloze kleine winkeltjes, cafés, restaurants en nu vele trendy (jeugd)hostels.

 

De wijk ligt tegen de heuvel met het bekende Montserrate klooster erop en heeft een uniek karakter – de gebouwen en huizen zijn een mix van Spaans kolonialisme, Engelse architectuur en hippie-achtig.

 

De huisjes en panden zijn geschilderd in verschillende felle kleuren, hebben balkonnetjes net als Cartagena maar het is totaal niet met elkaar te vergelijken.

 

Er zijn kleine pleintjes waar studenten joints zitten te roken en een hele relaxte sfeer hangt terwijl je verderop langs een gifgroene kerk loopt en dan weer moet denken aan de vrijstad “Christianastad” de hippiewijk in Kopenhagen. Het is een vreemde mix van architectuur, stijl en past totaal niet in de rest van de stad maar dat maakt het juist zo leuk en interessant.


Plaza Bolivar e.o.:

Het belangrijkste plein van de stad is Plaza Bolivar en is tevens het hart van het land. Hier worden de grote (oorlog)parades gehouden en was ooit omringd door koloniale gebouwen.

 

Nu is er de zandkleurige kathedraal en naastgelegen kapel, het Capitool waar de regering is gehuisvest en het supermoderne en gloednieuwe gebouw van Justitie (zie onder).

 

In het midden van het plein wat nu wordt opgeleukt door een aantal verkoopstalletjes, mannen die een ritje op een “lama” aanbieden en vele honderden duiven staat het beeld van “vrijheidsstrijder” Simon Bolivar. Even verderop is het oude hoofdkwartier van “Bolivar” (Palacio de San Carlos) en het militaire- en Botero museum. Ook kun je het huis Casa de Narina zien waar huidig president “Uribe” woont en werkt.  

 

 

Andere bezienswaardigheden: 

  • Het klooster Monterrate op de heuvel met dezelfde naam (het ligt op de heuvel achter de wijk La Candelaria en is te belopen maar doe dit alleen op zaterdag- en zondagochtend tezamen met de andere pelgrims) – er zijn vele mensen aangevallen en beroofd;
  • Het goud museum;
  • Er zijn twee bioscopen (waarvan er eentje zeker films in het Engels laat zien) nabij de wijk La Candelaria aanwezig.


geschiedenis


Voordat Bogota bestond werd de vruchtbare grond in dit gebied bewoont door de meest vooruitstrevende stammen die Colombia heeft gehad; de “Muisca’s”. 

 

De Spanjaarden stichtten de stad “Sante Fe de Bacata” in 1538 naast de hoofdstad van de Indianen “Bacata maar tijdens de koloniale tijd eenvoudigweg “Sante Fe” genoemd naar de woonstad van de stichter. Nadat alle lokale religieuze sites vernield waren werden kerken gebouwd.

 

De latere hoofdstad van groot Colombia (Ecuador, Colombia, Panama en Venezuela) werd eerst bestuurd vanuit Puerto Rico en later door Lima. Ondanks het feit dat het later hoofdstad werd en politiek in waarde groeide werd door aardbevingen en epidemieën de groei enigszins beperkt gehouden.

 

Grote groei van de stad

Pas toen in de negentiende eeuw tram en later treinrails werden neergelegd en de stad verbonden werd met havensteden expandeerde de stad. Toen in 1940 de industrialisatie en de gang van het platteland naar de grote stad goed op gang kwamen en werd Bogota een miljoenenstad.  

 

In 1985 werd de stad opgeschrikt door een aanval van de guerilla beweging M19 op het gebouw van Justitie (zie boven). Zij wilde alle papieren bewijzen die was opgeslagen vernietigen zodat geen van hun gegevens gebruikt kon worden om hen later naar de Verenigde Staten uit te leveren.

 

Het werd bezet, mensen werden gegijzeld en er werd een langdurig offensief gestart door het reguliere Colombiaanse leger wat het gebouw in vuur en vlam zetten. Het resultaat was 115 doden (waaronder talloze hoge rechters), vele gewonden en een bevolking die de drugsoorlogen meer dan zat waren.

 

Er gaan geruchten dat drugsbaron “Pablo Escobar” de aanval meefinancierde omdat hij niet naar de Verenigde Staten uitgeleverd wilde worden.



tips & advies (2013)


Van en naar de (bus)terminal: waarschijnlijk zijn er meer manieren om vanaf het centrum naar de terminal te gaan; ik heb gekozen om naar Carrera 10 te lopen en heb daar een rood-wit busje met opschrift “terminal” aangehouden. Deze scheurt in ongeveer 45 minuten naar de terminal voor 1500 COL.

 

Van Bogota naar Rio Claro/ Doradal: Geen van de maatschappijen stoppen in Rio Claro. Mocht je daarheen willen zorg dan dat je vroeg vertrekt want je moet eerst naar Doradal om daarvandaan terug te reizen naar Rio Claro met taxi of wellicht bus. De eerste bus die ik kon nemen (en ik was om 7:30 in de terminal) was die om 9:20 die pas om 10:00 vertrok.

 

Waarschijnlijk was er iets met de “gewone” route want we hebben door de bergen gereden en er zo’n 8,5 uur over gedaan (normaliter zou het 5 uur moeten duren). Over prijzen viel niet te spreken; ik moest 34.000 COL afrekenen. Maatschappij: “Magdalena”. Andere maatschappijen waren: Rapido Ochea, Rapido en Bolivariano.


Naam : Museo Botero

Adres : Calle 11, no 4-41

Prijs : Gratis

Website : www.ablaa.org/museobotero.htm

 

Inhoud:

Dit museum hangt en staat vol met werk van een van de grootste kunstenaars van Colombia; Botero. Er zit ook wat werk van anderen bij o.a. van Monnet en Picasso en de schilderijen en kunstwerken van Botero zijn door de meester zelf gedoneerd. Gelegen in centraal Bogota is dit een prachtig gebouw en het werk is verdeeld over twee verdiepingen en goed te behappen.

 

Ikzelf ben eigenlijk helemaal geen kunstliefhebber maar vond dat ik toch even moest gaan kijken (het hielp ook dat de entree gratis was). Laat ik zeggen dat je moet houden van de speciale “stijl” van schilderen van de man. Het portret wat Botero heeft geschilderd van “Pablo Escobar” hangt helaas niet in de collectie.

 

  • Naam : Museo Militar

Adres : Calle 10, no 4-92

Prijs : Gratis

 

Inhoud:

Net als het museum van Botero is ook dit museum in het centrum gelegen (vlakbij Plaza de Bolivar) en is de moeite waard indien je geïnteresseerd bent in militaire uniformen en wapentuig. Voor informatie m.b.t. (burger)oorlogen in Colombia en/of geschiedenis van de krijgsmacht ben je aan het verkeerde adres. Er word kort iets verteld over de aanwezigheid van het Colombiaanse leger in Korea tezamen met de Verenigde Naties in de jaren 50.

 

Ook staan er veel bouwpakketten en kun je in de tuin twee vliegtuigen, een pantserwagen en een presidentiele helikopter zien naast wat ander grote voer- en vaartuigen. Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen als je in La Candelaria aan het wandelen bent en het begint op eens te stortregenen.



Er is genoeg te kiezen in de wijk “La Candelaria” en het centrum als het gaat om eten en drinken. Van Ierse pub tot koffie kantine en van 5 sterren restaurant tot zeer eenvoudig eetcafé in een winkeltje. Ik vond café/koffiehuis “Le Passage” leuk om een kop koffie te drinken op “Plazoleta Rosario” en ik heb heerlijk gegeten bij een klein bruin restaurantje (onderdeel van een hostel) ergens diep in “La Candelaria” vlakbij “Callejon del Embudo”.

 

Als het buiten regent, de wind waait en fris is kun je in veel lokale cafe’s “canelazo” bestellen, een warm drankje met “aquardiente”, suikerriet, kaneel en limoen waar je direct van opkikkert.


  • Naam : Hotel “Aragon

Adres : Carrera 3

Prijs : 24.000 (excl. Wc en douche)

Tel.nr. : 284 8325

 

Inhoud:

Aragon doet mij altijd denken aan de filmreeks “Lord of the Rings” en gezien de donkere duistere gangen en kamers is dit perfect gekozen. Het lijkt op een jaren 70 gebouw, super centraal gelegen in de populaire wijk “La Candelaria” te midden van restaurants, cafés en talloze jeugdhostels.

 

Dit hotel heeft geen slaapzalen en mikt op een ander publiek; er is WIFI, je kunt gebruik maken van een keuken (stamt uit de Middeleeuwen) en koffie is gratis maar zoals gezegd je gaat terug in het verleden; er ligt tapijt en hout op de vloeren, de banken zijn van leer, houten deuren en de man van de receptie zit precies op de juiste plek. Dat allemaal gezegd hebbende had ik een ruime kamer met uitzicht door grote ramen op “Montseratte” en het “Christus” beeld en op Carrera 3.

 

Charme ten top

De douche is lekker heet en er is zelfs een lobby (niet te vermelden dat ook deze uit de jaren 60 stamt met tv. Ik vond ook de fles water op de kamer, de zeep en de handdoek positief. Nadelen zijn de krakende vloeren en de dunne muren (aan een kant). Ook springt het licht steeds aan als iemand daar loopt – er zitten grote ramen in de deur – m.a.w. hang iets ervoor anders word je gegarandeerd wakker.

 

De prijs is prima als je bedenkt dat je in een slaapzaal aan de overkant (hostel “Sue”) 22.000 COL betaalt.



zie ook:




meer links:


Quito

ECUADOR

De hoofdstad van Ecuador heeft een historisch centrum waar je zeker twee dagen kan vertoeven. 

Panama-City

PANAMA

De wereldstad Panama-stad met een oud-centrum maar ook talloze wolkenkrabbers.