Xian

Bezienswaardigheden - China




inleiding


Xi'an is de hoofdstad van de provincie Shaanxi en was zelf ooit de hoofdstad van China. De stad ligt in de beschermde vallei van de rivier “Wei He”, enkele tientallen kilometers ten westen van de plaats waar deze samenvloeit met de "Gele Rivier".

 

De voornaamste reden van een bezoek zou het graf van Keizer "Qin Shi Huangdi" zijn met het bijbehorende Terracottaleger maar er is meer te zien en te beleven. Zo kun je in de stad, met z’n indrukwekkende stadsmuren, bijvoorbeeld de oude moslimwijk bezoeken met z’n 15 moskeeën.

 

Deze ontstond door de vele Arabische handelaren en verkopers die de stad uitkozen aan het einde van de befaamde Zijderoute. De stad vormt het hart van het begin van de Chinese beschaving. De Qin-dynastie, de eerste dynastie die China verenigde, had vlakbij zijn hoofdstad. Om die reden kun je talloze tombe-sites bezoeken rond de stad. De belangrijkste zou die van Keizer “Jingdi” zijn.

 

Ook kun je de spa van Huaqing bezoeken en/of de Famen tempel waar vier vingerkootjes van Boeddha zouden liggen.


highlights


Xian - binnenstad:

China heeft niet veel steden waarvan de oude stadsmuren nog overeind staat maar Xian maakt daarop een uitzondering. Gebouwd op de funderingen van de “Tang” dynastie werd de muur die je nu ziet in 1370 gebouwd tijdens de “Ming” dynastie.

 

Deze is 14 km lang, 12 meter hoog, 18 meter dik aan de onderzijde en heeft naast een aantal torens, vier poorten genoemd naar de windstreken.

 

Er is een brede gracht omheen gebouwd. Je kunt tegenwoordig na een grondige restauratie een wandeling maken over de gehele stadsmuur. Binnen deze stadsmuren kun je o.a. een bezoek brengen aan de zogenaamde trommeltoren – hier werd ’s avonds op de trommels geslagen als de stadspoorten gingen sluiten.

 

Niet ver daarvandaan staat de houten veertiende -eeuwse klokkentoren midden op het belangrijkste kruispunt van de ommuurde stad. Vroeger werd hieruit de klokken geluid om aan te duiden dat de poorten weer open gingen.

Achter deze torens ligt de eeuwenoude moslimwijk met o.a. de “grote” moskee (Da Qingzhen Si). Een van China’s grootste moskeeën is een mengelmoes van Chinese en Islamitische bouwstijlen.

 

Met een heuse minaret is de eerste versie gebouwd in de achtste eeuw toen Arabische handelaren via de Zijderoute naar China kwamen. Rond de moskee is een labyrint van smalle steegjes en straatjes vol souvenir- en andere winkeltjes.

 

Hier kun je o.a. het “volkshuis” – een traditioneel Chinees huis dat ook dienst doet als galerie en theehuis, bezoeken. Aan de zuidzijde van het oude centrum kun je een buitengewone collectie zien in wat ze “het woud van steles” noemen. Oude teksten, gekalligrafeerd op duizenden tabletten tentoon gesteld in een museum gehuisvest in een Confucisische tempel.   

 

Buiten de stadsmuren, aan de zuidzijde zijn de kleine en grote wilde “gans” pagodes nog interessant. Beiden hoog (43 c.q. 64 meter) zijn zij beiden gebouwd in de zevende eeuw en opgezet in lagen. De pagodes kregen hun wonderlijke naam vanwege een legende die aangaf dat de nabijgelegen tempel was gebouwd ter ere van een heilige wilde gans. Beiden kun je beklimmen om van het uitzicht te genieten.


Rondom Xian:

De meest populaire bezienswaardigheden van Xian liggen rondom de stad. Helaas liggen ze allen in verschillende richtingen en zul je een aantal dagen nodig hebben om de belangrijkste te bezoeken.  

 

Terracotta leger (graf van keizer “Qin Shi Huangdi”):

In 1974 waren het een aantal boeren die tijdens het omploegen van het land, om een waterput aan te leggen, bij toeval stuiten op een ondergronds gewelf. Onder de 3 meter laag zand vonden ze 6000 levensgrote terracotta soldaten in volle wapenuitrusting inclusief paarden.

 

Men ontdekte prompt de eeuwige Keizerlijke garde van de stichter van de “Qin” dynastie, keizer Qin Shi Huangdi. Het is de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw.



De grafkelder van Keizer “Qin Shi Huangdi”:

Qin Shi Huangdi wist, gedurende zijn relatief korte bewind, grote koninkrijken rondom een rivier in China te verenigen tot één rijk en wordt daarom gezien als de 1e keizer van China. Bij de bouw van zijn mausoleum werden naar schatting zo'n 700.000 arbeiders ingezet, ruim twee keer zoveel als bij de Chinese Muur. 

 

Het is onderdeel van een ommuurd stuk land met talrijke gebouwen. Het mausoleum ligt als een paleis onder een grafheuvel, die nu 76 meter hoog is. Qin geloofde dat het graf zijn paleis voor de eeuwigheid was en dat het leven onder de grond een vervolg was van zijn leven op de aarde. Rond zijn tombe bevinden zich grafkamers met giften, die ervoor moesten zorgen dat zijn ziel in het hiernamaals gevoed en beschermd werd.

 

Aan het eind van de bouw van het graf werden de mensen die mee hadden geholpen levend begraven in het ondergrondse paleis, zodat geen van de geheimen zich konden openbaren. Het graf moet toentertijd indrukwekkend zijn geweest. 

 

De grafheuvel, die oorspronkelijk 115 meter hoog was en begroeid met gras en bomen, werd omringd door 10 tot 12 meter dikke muren. Binnen deze muren stonden ooit tempels, zalen en bestuurlijke gebouwen.

 

Het geheel besloeg meer dan 2,5 km², en er zijn meer dan 400 putten met grafgeschenken opgegraven. Volgens een beschrijving van de Chinese historicus Sima Qian, uit de eerste eeuw v.Chr., was het ontwerp van het graf bedoeld als een ondergrondse weergave van het heelal. Het plafond is ingelegd met parels om zo de zon, de maan en de sterren te kunnen nabootsen.

 

Brons en kwikzilver

De vloer en de muren zijn bestreken met brons om zo het water buiten te houden. Volgens deze historische bron is de bodem vormgegeven als een kaart van het Chinese rijk. De Gele Rivier, Yangtsekiang en de oceaan zouden zijn nagebootst in kwikzilver. Ook wordt er gezegd dat er automatische kruisbogen zijn geïnstalleerd die afgaan zodra het graf wordt geopend. 

 

Van de kleine honderd grafkamers zijn er nog maar enkele geopend; er liggen nog ontelbare schatten onder de grond. Niemand weet waar de ingang van de grafkelder van de keizer is. Met de huidige technieken is het nog niet verantwoord om zonder beschadiging het graf van de keizer met eventuele schatten op te graven.


In de buurt van de grafheuvel waaronder het graf van de keizer is, bevinden zich ook nog talrijke grafkuilen. Eén ervan bevatte twee prachtige bronzen miniatuurwagens met bronzen paarden en wagenmenners.

 

De commando post blootgelegd

Deze staan tegenwoordig in het museum bij de opgraving. Na de eerste ontdekking (van de 6000 soldaten) werden nog twee kuilen ontdekt met nog ‘ns 2000 soldaten, een daarvan schijnt de commandopost te zijn van het begraven leger.

 

Onlangs is er nog een kuil met bronzen vogels ontdekt. Ook zijn er offerkuilen gevonden met skeletten van exotische dieren, massagraven van dwangarbeiders en tombes met lijken van jonge mensen. Dat kunnen mensenoffers zijn geweest. In 384 v.C. werd deze praktijk officieel verboden in China, maar het offeren van mensen ging nog door tot de 17e eeuw.  

 

Het terracottaleger staat in vijf kuilen op twee kilometer van de grafheuvel. De soldaten zijn geplaatst in 6 meter diepe geulen. Deze gangen, van elkaar gescheiden door aarden wallen, waren ooit bedekt met een frame van hout en aarde. Na de Qin-dynastie zijn de grafkelders geplunderd en in brand gestoken, waardoor de terracottasoldaten zwaar werden beschadigd.

 

Boven deze kuilen zijn hallen gebouwd waar men het terracottaleger kan bekijken. Het terracottaleger bestaat onder andere uit het voetvolk, kruisboogschutters, ruiters met strijdwagens en paarden, allen stonden ze paraat voor een veldslag.

 

Een unieke UNESCO site

Ze zijn allemaal tussen de 1,60 m en 1,80 m lang en ze zijn allemaal verschillend. Sommige staan en andere zitten knielend met gespannen pijl-en-boog, alsof ze zich weerden tegen de aanslag. Sommige dragen een harnas en andere zijn gekleed in een uniform. De wapens die ze dragen zijn echt en de hoofdtuigen van de paarden zijn gemaakt van brons. Minder bekend is dat men ook een leger heeft ontdekt van kleinere beelden van ongeveer 0,50 m tot 0,75 m hoog.

 

De beelden zijn hol en in delen gemaakt. De soldaten waren vroeger geschilderd in heldere kleuren, maar vrijwel direct na hun opgraving is die kleur door blootstelling aan de buitenlucht verdwenen. Doordat de beelden gebakken zijn, zijn ze in redelijk goede staat gevonden. Er wordt gezegd dat alle terracottakrijgers gebaseerd zijn op echte mensen, ieder gezicht heeft verschillende eigenschappen en expressies.

 

Het zal niemand verwonderen dat de overblijfselen bij het graf van de keizer tot het UNESCO-Werelderfgoed behoren. Er is ook een museum gelegen waar je naast souvenirs ook kunt eten.


Tombe van Keizer Jingdi en Famen Tempel:

Twee andere indrukwekkende bezienswaardigheden rond Xian zijn de tombe van keizer Jingdi die zich ongeveer op 20 km ten noorden de stad bevind en de Famen tempel op 115 km ten westen.

 

Daar waar het terracottaleger een Keizerlijke vondst is, zijn de overblijfselen bijzonder omdat hier het dagelijkse leven uit die tijd uit blijkt.

 

De miniatuurbeelden die de keizer en keizerin meekregen in hun graf bestaan onder andere uit 300 miniatuurmensen, maar ook geiten, schapen en varkens. Er zijn wel 50.000 terracotta artefacten gevonden. De Famen tempel wordt druk bezocht door pelgrims aangezien zich hier vier heilige vingerkootjes zouden bevinden van Boeddha. Deze werden aan China geschonken door de toenmalige Indiase koning Asoka.

 

Een paar jaar geleden vond men doordat een muur per ongeluk was ingestort zo’n duizend objecten van Keizerlijke offers.


Andere bezienswaardigheden rond Xian:

Niet ver van het “Terracotta” leger ligt het kuuroord Huaqing met z’n warmwaterbronnen. De vijvers, badhuizen en tuinpaviljoens zijn in de oude glorie uit de “Tang” periode teruggebracht, toen dit een favoriet keizerlijk ontspanningsoord was.

 

Het was hier waar nationalistisch leider Chang Kah-Shek in 1936 tijdelijk werd opgesloten om hem te dwingen met de communisten een tijdelijk verbond/ wapenstilstand aan te gaan om samen -eerst- de Japanners te verslaan.

 

Ook kun je nog naar het Banpo Neolithisch dorp dat zo’n 6500 jaar oud is waar je kunt begeven tussen de overblijfselen van oude hutten met wapens, graven, gereedschap en landbouwwerktuigen uit die tijd.



geschiedenis - xian


Xian werd gesticht als de stad “Chang’an” (eeuwigdurende vrede) en wordt weleens de bron van de Chinee beschaving genoemd. In de bocht van de Gele rivier vestigden zich in de derde eeuw v.Chr. de voorouders van de “Han” -Chinezen. 

 

De rijke bodem en de mogelijkheid om akkers te bevloeien, maakten de vestiging van nederzettingen heel aantrekkelijk.

 

Het grillige karakter echter van de rivier - die herhaaldelijk buiten haar oevers trad en haar bedding verlegde - dwong de bevolking tot een hechte samenwerking. Hier ontstond de nederzetting Xi'an en uiteindelijk zijn in deze streek ook de eerste - en machtigste - staten van China ontstaan.

 

Vanuit deze vallei zag keizer Qin Shi Huangdi in 221 v.Chr. kans om China voor het eerst te verenigen tot één natie. Chang’an werd de hoofdstad.  

 

Tijdens de Tangdynastie (618-907) was Xi'an één van de grootste steden ter wereld met een miljoen inwoners. Het zou het eind- of beginpunt van de befaamde zijderoute worden en zo stond China in verbinding met Europa en vele Centraal-Aziatische gebieden. Er woonden destijds duizenden buitenlandse kooplieden in de stad die meer dan duizend jaar lang zou fungeren als hoofdstad voor een tiental keizerlijke dynastieën.

 

Na de val van de Tangdynastie in de 10e eeuw n.Chr. boette Xi'an in aan betekenis om te verworden tot een provinciestad, tot de ontdekking van het terracottaleger in 1974 waardoor het een van China’s meest populaire toeristische bestemmingen werd.


>> Lees hier de hele Chinese GESCHIEDENIS


xian - tips & advies (2001)


Het “Xianyang” vliegveld ligt zo’n 40 km ten westen van de stad Xian. Net buiten de stadsmuren, ten noordoosten van de stadsmuur ligt het “oude” treinstation. Er waren plannen om een nieuwe ten noorden van de stad te bouwen op zo’n 3km van het oude centrum.

 

Het meest belangrijke lange-afstandsbusstation ligt tegenover het “oude” treinstation maar de meeste bussen vertrekken van voor het treinstation. Ook is er nog een oost- en west busstation die beiden buiten de ring van Xian liggen.

 

Xian – Terracotta leger: voor het treinstation (op het parkeerterrein) vertrekt de speciale maar publieke “Terracotta-Warriors” minibus die regelmatig naar de site toe rijd. Deze doet er ongeveer een uur over en kost Y7. Ook is er de bus 306 die rijdt via de “Huaqing” heetwaterbronnen rijdt maar niet zo regelmatig.

 

Xian – Pingyao: er gaat een nachttrein die er zo’n 9 a 11 uur over doet. Kosten zijn Y86.


  • Naam : Jianguo hotel

Adres : 2 Huzhu Road (Huzhu Lu)

Tel.nr. : 86-29-82598888

Website : http://www.hotelsjianguo.com/hotelxianjianguo/en-us/

 

Inhoud:

Jianguo Hotel Xi'an beschikt over een binnenplaats en ruime kamers met uitzicht op het meer. Het hotel ligt in de buurt van Xing Qing Park, op minder dan 5 minuten lopen van de oostelijke stadspoort.

 

Ontbijt is inclusief in het Westerse restaurant. Het hotel heeft 642 kamers in allerlei soorten.



zie ook:




meer links:


Mandalay

MYANMAR

Ooit een koloniaal afgelegen Brits gebied midden in de Birmese jungle is nu een toeristische trekpleister. 

Malakka

MALEISIE

Malakka was een zeer belangrijke strategische plek voor de VOC (Hollanders) in het huidige Maleisië.