Kratie

Reisverhalen - Cambodja



inleiding


De wekker gaat om 5:30, en omdat de buurtjes gisterenavond laat thuiskwamen en toen ook nog een heel gesprek gingen beginnen, kom ik er erg moeilijk uit. Het is nog aardedonker als ik samen met een andere toerist richting het busstation loop. Onderweg moeten we wat straathonden op afstand houden maar gelukkig zijn we met z’n tweeën.

 

Hoewel ik al snel lig te dommelen in de ijskoude airco-bus zie ik vele vrachtwagens, karren en jeeps vol zitten met mensen die zich beschermen tegen de ochtendkou.

 

Waarschijnlijk zijn deze op weg naar hun werk op het land. Vele hebben een “Khmer” sjaal om hun hoofd gebonden. Wist je dat de bekende Khmer sjaal eigenlijk “Krama” heet? Ze worden op het platteland en de stad gedragen en zijn meestal gemaakt van katoen of zijde en zijn zeer multifunctioneel. Tegen de zon, stof en de wind; ze worden als jurk, handdoek en kussentje gebruikt maar ook als gordijn, decoratie en als baby houdster.

 

Ik herken Kratie direct aangezien ik er nu al een paar keer doorheen ben gereden en haal even later mijn inmiddels “oranje” tas uit de laadruimte. Een jongen geeft me een kaartje van een hostel in mijn handen en ik hap toe en check in. Natuurlijk hebben ze de dolfijnentoer maar ik wil eerst even zelf in het stadje zoeken naar informatie.


de irrawaddy dolfijnen


Het is zoals zo vaak stukken goedkoper in een ander centrum en ik koop direct een ticket. Na de lunch loop ik terug en mag ik achter op een motor gaan zitten.

 

Een helm is er niet en de dijk langs de Mekong rivier is druk bevolkt en af en toe zit ik met kromme tenen achterop.

 

Alles gaat goed als we bij de pier aankomen en ik van hier de Irrawaddy dolfijnen al zie in de rivier. Ik kan niet wachten om met een boot de rivier op te gaan, maar ik moet wachten op meer mensen om de boot mee te delen.

 

Eerst een Amerikaanse man en dan is het nog ruim een uur wachten op een lokale familie die meegaan voor een zwaar gereduceerd tarief als je het mij vraagt. We zien er tientallen ook al ben je vaak te laat; als ze bovenkomen kijk je om en dan duiken ze alweer onder.

 

Het Rode Khmer-verleden

Maar de hele “setting” is prachtig met de rivier, de jungle op de achtergrond en springende rivierdolfijnen om je heen. Ik vraag mij hardop of het aantal van 75 in totaal wel juist is als ik zie hoeveel er hier nog rondzwemmen. De Rode Khmer hebben vele dieren gedood vanwege hun olie en hun aantallen zouden verder dalen gezien de bouw van nieuwe dammen en visnetten.

 

’s Avonds wandel ik langs de ellenlange boulevard van de stad die wonder boven wonder onaangetast is gebleven in de Vietnamoorlog en bestel op een terras een regionale “Khmer” gerecht; “amok” kip en ga daarna richting mijn hostel. Op mijn kamer lees ik dat dit trouwens de eerste stad was die door de Rode Khmer “bevrijd” werd in 1970; eigenlijk was het de Vietnamese die het werk deden maar de Rode Khmer nam de kredieten in ontvangst.


>> Op de boot via de Mekong rivier naar Luang Prabang in Laos


op weg naar siem Raep


De vrouw in het hostel is behoorlijk opdringerig en eist eigenlijk dat ik hier ook eet en drink. Hoe meer ze begint te dringen des te meer wil ik hier weg. Om die reden check ik uit en wandel naar een ander straatje om plaats te nemen in een lokaal restaurantje waar ik “bobor” bestel.

 

Er staan allerlei potjes op tafel en ik kijk even naar mijn lokale buurman wat hij er allemaal indoet: sambal, suiker en een soort curry en ze bestellen er allemaal een soort oliebolachtig broodje bij.

 

Met mijn nieuwe muziek die ik gekocht heb op het strand van Sihanoukville dommel ik een paar keer weg in de bus voordat we in Skuon aankomen. Daar worden we overvallen door hordes jonge dames die stukjes ananas in zakjes verkopen.

 

Ze kunnen prima Engels spreken en halen alle trucs uit de kast om je maar te laten kopen. Ik krijg zelfs een kind op mijn armen geworpen die me aan zit te kijken alsof ik van Mars kom. In een andere bus zie ik nu ook de “spinnen” vrouwtjes voorbij lopen; de spinnen schijnen gefrituurd te worden en een lekkernij te zijn. We zijn nu bijna in Siem Raep.



kratie - tips & advies (2009)


Er rijden verschillende maatschappijen van en naar Kratie vanaf verschillende plaatsen in de stad.

 

Kratie – Phnom Penh: de busmaatschappij “Hua Lin” rijdt vanaf “Rue Peah Suramarit” kade (tussen St 10 en St 11) naar Phnom Penh. Er rijden bussen om 07:15, 09:00 en 10:45 en doen er zo’n 5 uur over. Prijs is $4.


zie ook:




meer links:


Don Det

LAOS

Gelegen in het uiterst zuidelijke puntje van Laos ligt de "hippie" nederzetting Don Det.  

Yangtse rivier

CHINA

Zeker de moeite waard; een prachtige riviercruise over de Yangtse rivier richting Wuhan.