ACHTERGRONDINFORMATIE-Burkina Faso

* Bijgewerkt t/m 2013 - wijzigingen voorbehouden.


 • Psyche
 • Exportproducten
 • Bekend om
 • Bekendste personen
 • Wanneer te gaan
 • Films
 • Boeken 

psyche (gewoonten en gebruiken)


De bevolking is ontzettend vriendelijk en gastvrij. Respect tonen is belangrijk. Zo is de begroeting is een belangrijk ritueel in het leven van de Burkinabé. Iemand negeren wordt gezien als een belediging. Muziek en dans vormen een ander belangrijk aspect van de Burkinese cultuur. Hele families wonen bij elkaar in een huis. Zo'n familie bestaat naast het eigen gezin uit verschillende neven, nichten, ooms en tantes die men allemaal broers en zussen noemt. Het huis in de stad wordt vaak zelf gebouwd en bestaat uit dierlijke uitwerpselen vermengt met stro en bedekt met leem. Het leven speelt zich voor het grootste deel af in de buitenlucht. De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn groot. De vrouwen doen het huishouden, werken op het land, koken en voeden de kinderen op. Het scheelt dat de man meerdere vrouwen heeft, waardoor het werk onderling verdeeld kan worden. De man is hoofd van het gezin en neemt onder de grote dorpsboom, samen met andere mannen, de belangrijkste beslissingen. Buitenlanders die in Burkina Faso leven, zijn naar hun begrippen allemaal rijk. Zij zorgen ook voor werk want je bent verplicht om een huisbediende/kok en een nachtwaker aan te nemen. Doe je dit laatste niet dan blijft men net zo lang bij je inbreken tot je een nachtwaker hebt aangenomen. De nachtwaker doet niet meer dan slapen op een matje op je terras, maar er wordt niet meer ingebroken! Het hebben van een huisbediende/kok lijkt voor een bezoeker in het begin leuk, want je mag totaal niets doen. Als je je schoenen uittrekt worden deze meteen gepoetst en op hun plaats gezet. Na verloop van tijd wil je echter wel weer zelf iets doen zonder dat de huisbediende/kok achter je aanloopt en alles uit handen neemt. Voor de mensen in de kleine dorpjes ben jij de bezienswaardigheid, ze zien bijna nooit blanke mensen en je wordt toegeroepen met nazare [man uit Nazareth], er wordt gevraagd of je foto's van hen wilt nemen [en gaan dus meteen in het gelid staan] en vragen meteen of je met hen wil schrijven als je weer thuis bent. Geef je hier aan toe en geef je hun jouw adres dan is de eerste vraag in hun brief of je een radio of zoiets wil opsturen. 

 

Wat hier opvalt is het grote aantal insekten dat, al dan niet gebakken, wordt verkocht als lekkernij. Bij de vleesverkoper zitten veel vliegen en zitten de gieren te wachten op een stukje afval. Het vlees wordt verpakt in papier van een cementzak. De prijzen zijn naar onze begrippen erg laag, maar toch wordt er van je verwacht dat je het artikel voor de helft van de genoemde prijs koopt [voor een sprei betaal je € 8,00]. Reizend door het land vallen ook de grote verschillen in de natuur op. Het droge kale noorden van de Sahel en het groene zuiden met bossen, heuvels en watervallen. Het is onbegrijpelijk als je weet dat de watervallen van Banfora in de droge tijd voor een groot deel droog staan. Grote regenbuien zie je van tevoren aankomen, de lucht wordt inktzwart en er waait een droge stoffige wind of er komen termieten aanvliegen. De termieten komen in wolken aanvliegen en laten zich plotseling op de grond vallen, verliezen dan hun vleugels en gaan in een treintje achter elkaar aanlopen en paren. Als het dan eenmaal regent, staat in enkele seconden ook de hele omgeving blank en kun je dus niet meer zien waar de wegen zijn en dus ook niet meer waar de kuilen in de wegen zitten. Dit heeft als gevolg dat je steeds met je auto vast komt te zitten en soms om de vijf minuten je auto weer los moet trekken. Hierbij krijg je dan wel hulp van de plaatselijke mannelijke bevolking die uit het niets opduiken en meehelpen. Als de regen is opgehouden zie je binnen enkele uren de grond weer helemaal opdrogen en gaat de grond weer barsten.


exportproducten


De belangrijkste exportproducten van Burkina Faso zijn sperziebonen en katoen. 


bekend om:


Burkina Faso staat bekend om zijn muziek, dans, theater, film, relaxed-heid en architectuur.


wanneer te gaan


De beste reistijd voor Burkina Faso is september en oktober. Heb je last van stofallergieën, dan is het verstandig om Burkina Faso vóór december te verlaten. Met de komst van de Harmattanwind verandert het land tot februari in één grote zandbak. In juli en augustus word je met het andere uiterste geconfronteerd: de regen valt na een tijd van heftige warmte met bakken uit de hemel. Van april tot mei loopt de temperatuur op tot tegen de 40°C.


films


 • The Man Who Stopped the Desert  (2010; 7,3)
 • Barka! Burkina (2009) doc.
 • Twaaga (2013; 8,1) 

boeken


 • Katrin Ronde            - “Mama Tenga; m’n leven in Afrika”
 • Some                        - “Kracht van Rituelen”
 • Jan Brokken             - “Zaza en de president” 

zie ook