Vidin

Reisverhalen - Bulgarije



inleiding


Ik heb de bus gepakt vanaf Sofia richting de grootste stad in het noordwesten van Bulgarije, Vidin.

 

Het laatste dikke uur van de route gaan we niet via de hoofdweg maar rijden door kleine dorpjes in de bergen waar oude houten karren worden voortgetrokken door verveelde paarden, dronkenlappen bij een café onder de parasol zitten (het is wederom heet vandaag), zwerfhonden lopen, mensen op het land bezig zijn en vooral leegte en droogte is.

 

We rijden nog een stuk langs de machtige Donau en komen dan na het middaguur bij het nagenoeg lege station van Vidin aan wat naast het eveneens lege treinstation ligt.

 

Een paar dagen geleden heb ik getracht een e-mail te sturen voor een soort van boeking bij het goedkoopste hotel in de stad daar er geen hostel is maar heb helaas geen antwoord gekregen.

 

Via de map van m’n reisgids ga ik op onderzoek uit. 


Oude communistische blokken


Ik wandel parallel aan de Donau rivier in de Tsaar Alexander II straat die bijna verlaten is.

 

Gebouwen die weg staan te rotten, afgebladderd, veel groen, heel weinig mensen, winkels gesloten, stoepen opgebroken en een paar straathonden die in de schaduw liggen te slapen.

 

Ik heb gelezen dat de stad heel veel schade is berokkend toen de wereldgemeenschap sancties tegen Servie aankondigde tijdens de jaren 90 van de vorige eeuw, en dat daardoor de handel is verschoven naar de Bulgaarse stad Ruse dat veel verder oostelijker ligt.

 

Leegstand en ongeloof

Ik vraag twee mannen die aan een koffie zitten bij een stuk modern winkelcomplex en die wijzen naar verderop. Daar aangekomen vind ik het hotel maar het is donker en leeg. Het schijnt al een jaar leeg te staan.

 

Ik wandel terug naar het centrum waar het gelukkig ietsje drukker is. Ik kom op een echt Oost-Europees plein aan met groteske monumenten, veel steen en beton, wat struiken en bomen en grote fonteinen.

 

De zon beukt op de tegels en ik zie veel communistische gebouwen maar geen teken of vlag van een informatiecentrum. Ik wandel verder en vind m’n tweede optie wat er wel erg “sjeik” uitziet. Het meisje bij de receptie kijkt mij ook wat ongelovig aan als ik met m’n grote rugtas precies de prijs weet van het internet voor de goedkoopste kamer in het gebouw.

 

Dit klopt maar we zitten vol maar we hebben nog wel een kamertje over. Heel erg opgelucht check ik in en zij vraagt wat ik in godsnaam hier kom doen. In een armoedige stad met veel werkeloosheid en problemen. Ze excuseert zichzelf dat ze veel info moet opschrijven want de politie doet hier heel moeilijk – de Roemeense grens is vlakbij zegt ze er voor het gemak erbij. 



De brug naar Roemenië


De volgende dag pak ik na m’n ontbijtje mn spullen en wandel langs de boulevard richting het monument voor “Moeder Bulgarije”. 

 

De boulevard is er een die ik eerder heb gezien in Rusland en Oostblok-landen. Opgebroken asfalt, overvolle asbakken en vuil, hoge bomen, een soort van park met vele terrasjes waar mensen al vroeg zitten te roken, drinken (zelfs bier).

 

Dan het groteske naaldbeeld en drie blokken beton met beelden zoals je ze hier veel ziet. Uitgehakte mensen die het land bewerken en dat soort dingen.

 

Als je kijkt op de landkaart zie je dat de stad zeer strategisch ligt, zo langs de Donau, en het is ook niet zo verwonderlijk dat de plek al sinds mensenheugenis “bezet” is. Het waren waarschijnlijk de Thraciers maar zeker de Kelten die hier voor de Romeinen al hun huizen en forten hadden gebouwd. 

 

Zwemmen in de Donau

De zon beukt al weer op mij neer en ik zie verderop mensen in de volle zon liggen daar waar het fort zich begeeft en zwemmend in de Donau. Ook zie ik de brug verderop waar zoveel heisa om geweest is. Tot de zomer van 2013 was het alleen mogelijk Roemenië (Calafat) te bereiken met en veerpont.

 

Er zou een tweede brugverbinding komen tussen de twee Balkanlanden over de Donau maar de Roemenen wilden de brug veel oostelijker hebben en weigerde elke medewerking.

 

De Bulgaarse burgemeester van Vidin had steekpenningen aangenomen en de EU had bijna de (financiële) stekker uit het project getrokken toen het allemaal toch nog goed zou komen. 



Baba Vida


Ik wandel het plateau op tussen het eigenlijke fort en daar waar de mensen beneden liggen te zonnebaden. Ik neem het uitzicht in mij op en kijk achterom naar de torens die deel uitmaken van het fort. Het gebouw staat bekend als het best gepreserveerde Middeleeuwse fort van Bulgarije.

 

Dan loop ik over een soort van loopbrug (de gracht licht droog) naar binnen. Waar zal ik moeten betalen. Opeens sta ik binnen en kom op een open terrein waar wat mensen zich staan om te kleden. 

 

Ik hoor heel veel lawaai en wandel naar boven via een steil stenen pad waar je bijna uitglijdt. Ik kom uit op een stuk grasveld op het dak van het fort waar een demonstratie wordt gegeven.

 

Een man praat door een microfoon, er staat een grote box en er zitten allemaal mensen in de schaduw tegen de buitenmuur aan kijkend naar wat gaande is. Ik ga er ergens tussenin staan en zie twee groepen ontstaan die elkaar met zwaarden te lijf gaan.

 

Het is mij even onduidelijk welke periode nu centraal staat; ik heb gelezen dat het fort tussen de tiende en veertiende eeuw flink werd uitgebreid door de Bulgaren en deze vochten waarschijnlijk tegen de Byzantijnen.

 

Wat nu te zien is, is grotendeels de uitbreiding en versterking van de Ottomanen eeuwen later.

 

Het geeft mij de mogelijkheid even rustig rond te kijken want heb het fort eigenlijk voor mijzelf alleen. 

 

Geschiedenis Vidin (Bonania) 

Niet later dan de 3e eeuw v.Chr. bouwden de Romeinen op het bestaande strategisch gelegen Keltische fort “Dunonia” en doopten het “Bononia”. Het huidige “Vidin”, gelegen in de Romeinse provincie “Moesia” kreeg al snel een belangrijke bestuurlijke functie in het Romeinse Rijk. Na de val van het West-Romeinse Rijk kwam de stad in handen van de Byzantijnen.

 

De Bulgaren waren constant in oorlog met de Byzantijnen en wilde “Bdin” (zoals het toen genoemd werd) graag inlijven vanwege z’n strategische locatie. In het jaar 1185 toen het Byzantijnse Rijk begon te verzwakken sloegen de Bulgaren toe en werd hiervandaan het Tweede Bulgaarse Rijk gesmeed.

 

De stadstaat Vidin

In 1356 splitste de Bulgaarse tsaar Ivan Alexander Vidin af van de rest van Bulgarije en zette zijn zoon Ivan Sratsimir in het stadstaatje op de troon. Negen jaar later, in 1365, werd het staatje bezet door de kruistocht van de Hongaren onder Lodewijk I en dat bleef zo tot 1369, toen de Bulgaren de Hongaren verjoegen.

 

In 1393 werd Bulgarije door de Ottomanen veroverd. De Ottomanen zouden het fort uitbreiden en versterken en in de vijftiende eeuw zou Vidin de grootste stad worden in de (Ottomaanse) regio met een van de Donau’s grootste en belangrijkste (binnen)havens. In de laatste jaren van de achttiende eeuw toen het Ottomaanse Rijk scheurtjes begon te vertonen verklaarde een lokale “pasha” Vidin onafhankelijk.

 

Een paar jaar later, in 1878, tijdens de Rusland-Turkse oorlog, werd de stad door het Roemeense leger aan Bulgarije toegekend. In 1895 probeerden het Servische leger Vidin in te lijven maar faalde hierin. 

 

Ik klim een paar torens in waar weinig te zien is dan het prachtige uitzicht op de Donau na. Beneden zijn wat poppen neergezet in een soort van gevangeniskelder en wat informatiepanels.

 

Ik houd het al snel voor gezien terwijl de Bulgaren nu op de foto gaan met de acteurs. Ik heb het hele fort doorgewandeld en als ik via het andere pad rond het fort loop zie ik het ticketgebouw staan.

 

Geen idee of iemand betaald heeft, of het open is e.d. maar vind het wel prima zo. Er staan wat kleine stalletjes met souvenirs maar ik wandel langs de weg nu (terug naar het centrum. Het is inmiddels snikheet geworden en ik word gevolgd door een straathondje. Ik wandel op m’n gemak nog even door de bijna uitgestorven kunstmatige winkel-voetgangersgebied-straten met een pizza verkoop, marmeren tegels.

 

Nu komen die hoge communistische torens goed uit die een beetje voor schaduw zorgen. 


>> Lees hier de gehele Bulgaarse GESCHIEDENIS



vidin - tips & advies (2017)


Aan de zuidwestrand van het centrum liggen naast elkaar het bus- en treinstation. Het busstation is een klein huisje met een loket en veel info staat op het huisje aangegeven dmv aanplakbiljetten. Buiten staan een aantal bushaltehokjes. De meeste bussen zijn van de firma “Aleksiev”. 

 

Vidin – Belogradchik: er gaan 4 bussen per dag naar Belogradchik vanaf Vidin te weten om 07:40, 12:00, 14:00 en 17:30. Kaartjes dien je te kopen bij de chauffeur en kosten 5 Lev. De rit duurt zo’n uur. 


Naam           : Hotel Bononia

Adres           : Ul Bdin 2

Prijs             : 36 Lev (single) 

Tel.nr.           : 606 031

Email           : moira_bg200@yahoo.com

Website       : https://hotelbononia.business.site/?utm_source=gmb&utm_medium=referral

 

Inhoud: 

Zeer strategisch gelegen tussen het park (met het fort), boulevard, rivier de Donau en het centrum ligt dit prima hotel. Het hotel heeft een groot restaurant met terras, lobby en een professionele staf. Naar mijn weten is het ook het goedkoopste hotel in de stad daar er geen hostels of guesthouses zijn.

 

Alle kamers hebben hun eigen wc/douche en ontbijt is inbegrepen. De kamers zijn ruim en hebben een eigen TV, AC en een klein tafeltje. De mijne had twee bedden. 



zie ook:




meer links:


Visegrad

HONGARIJE

Het nietige Visegrad ligt prachtig aan de Donau en heeft een kasteel op de heuvels nabij liggen. 

Novi Sad

SERVIE

De tweede stad van Servië, Novi Sad, ligt in het noorden van het land en is de moeite waard te zien.