Sofia en het Rila klooster

Bezienswaardigheden - Bulgarije




inleiding


Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en veruit de grootste stad van het land. De stad ligt in het westen van het land aan de rivier de Iskar, aan de voet van het Vitosja-gebergte. Sofia dankt haar ontwikkeling als belangrijke nederzetting vooral aan de centrale ligging in de Balkan.

 

De stad ligt in het westen van Bulgarije, aan de noordelijke voet van de berg Vitosja, in het Sofia-dal dat aan alle kanten omgeven is door gebergten.

 

Drie bergpassen leiden naar de stad, die al sinds de oudheid fungeert als een belangrijke verbindingsplaats tussen de Adriatische Zee en Centraal-Europa met de Zwarte Zee en de Egeïsche Zee. De stad heeft een zeer compact stadshart waar de meeste bezienswaardigheden op loopafstand van elkaar liggen.

 

Daar waar het jaren gezien werd als het kleine Slavische broertje en weinig toeristen trok is de tendens nu dat het een vibrante stad is in het hart van de Balkan met veel studenten en (jonge) toeristen. Het is de stad waar het oosten het westen treft of vice versa en je prachtige kerken kunt bewonderen met gouden uivormige torens, Ottomaanse moskeeën en monumenten ter ere van het Rode Leger. 

 

Het prachtige klooster

Het Rila-klooster is een klooster, gelegen op een hoogte van 1147 meter in het Rila-gebergte ongeveer 80 km ten zuiden van Sofia. Het grootste klooster van Bulgarije trekt hordes zowel pelgrims als toeristen en staat sinds 1983 op de UNESCCO werelderfgoedlijst. Het is mogelijk een dagtrip te maken vanaf de hoofdstad. 


sofia hoogtepunten


Centrum Sofia: 

Al kent de hoofdstad van Bulgarije geen uitgelezen grootse hoogtepunten zijn er toch een groot aantal bezienswaardigheden die de moeite waard kunnen zijn om te bezoeken of te zien.

 

Een van de symbolen van de stad en wellicht ook heel het land is de prachtige Aleksander Nevski herdenkings-kathedraal in het oosten van de stad.

 

Deze kerk werd gebouwd tussen 1882 en 1912 als gedenkteken voor de 200.000 Russische soldaten die vielen tijden de Russo-Turkse oorlog eind negentiende eeuw. Het is gebouwd in de neo-Byzantijnse stijl met mozaïeken vloeren en gouden uit-vormige koepels. Een ander belangrijk gebouw in Sofia is het Koninklijk Paleis wat ooit werd gebouwd bedoeld als hoofdkwartier voor de Ottomaanse politie.

 

Het was in dit paleis dat de Bulgaarse nationale held, Vasil Levski werd opgehangen nadat hij was verhoord en gemarteld in 1873. 

 

Nadat het gebouw deels werd omgebouwd zou het worden ingenomen als Koninklijke residentie tot de communisten het overnamen. Vandaag de dag is het in gebruik als kunstgalerie en museum.

 

Imposante gebouwen

Andere belangrijke gebouwen zijn de Presidency (tegenover het paleis gelegen) waar officieel de Bulgaarse regering zetelt. Je kunt hier o.a. de wisseling van de wacht zien. Hier tegenover was en is het hoofdkwartier van de Communistische Partij.

 

Je kunt ook een kijkje nemen bij de Sveti Nikolai, de zogenaamde Russische kerk, een van stad’s meest gefotografeerde gebouwen. Tenslotte is daar de Sveti Georgi Rotunda, stammend uit de Romeinse tijd van de stad.

 

Dit is het oudste gebouw van Sofia en werd tijdens WWII zwaar beschadigd. Tegenwoordig is het geheel gerenoveerd. Kijken naar lokale gezinnen met kinderen kun je in de “Sofia Garden”, een geliefd park en/of in het Nationale museum van militaire geschiedenis. 


het rila klooster


Het Rila klooster is een symbool voor de Slavische cultuur na een lange periode van bezetting en onderdrukking door de Turken en hierdoor een nationaal bedevaartsoord voor de Bulgaren.

 

Het kan gezien worden als het religieuze centrum van de Bulgaarse orthodoxe kerk. Het klooster met de zebrahuid werd gesticht door de volgelingen van Ivan Rilski, later Johannes van Rila geheten. Deze kluizenaar ruilde in de 10e eeuw het kloosterleven in voor het onherbergzame Rila-gebergte.

 

Al snel werd Johannes van Rila een alom erkende heilige binnen de Bulgaarse orthodoxie. Zijn graf in het klooster is eeuwenlang een bedevaartsoord voor duizenden pelgrims. In 1833 werd het complex door brand verwoest en herbouwd. Sinds 1961 is het een nationaal museum en sinds 1983 staat het ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO. 

 

Bulgaarse Renaissance

Het klooster is een voorbeeld van Bulgaarse Renaissance. Het interieur is versierd met 1200 fresco's met Bijbelse taferelen. Het klooster kende op zijn hoogtepunt cellen voor 500 monniken en 1000 slaapkamers voor pelgrims. Nog steeds is het op een na het grootste klooster van de Balkan en de grootste van Bulgarije.

 

Het museum van het klooster herbergt een schat aan geschenken die in de loop van de eeuwen door pelgrims meegenomen werden. Een van de hoogtepunten is de centraal gelegen Moeder Gods Ontslapeniskerk (Oespenië Bogoroditsjno), opgebouwd in Byzantijnse stijl (tussen 1834 en 1837) en versierd met tientallen iconen en 1200 fresco's. Het gehele complex is tegenwoordig voorzien van Bulgaarse en Engelstalige verduidelijkheden en een zeer populaire toeristische attractie.

 

Je kunt op eigen gelegenheid gaan vanaf Sofia maar ook worden er talloze dagtrips georganiseerd. 



geschiedenis - sofia


Het moet al rond de 8ste eeuw v.Chr. zijn geweest dat de Serdische (Thracische) stam in en rond huidig Sofia hebt gewoond dat toen e toen ook niet verwonderlijk Serdica. 

 

Voor een korte tijd in de 4e eeuw v.C. was de stad in handen van Philippus II van Macedonië en diens zoon Alexander de Grote. Rond 29 v.C. werd de stad veroverd door de Romeinen, die haar hernoemden in Ulpia Serdica. Het werd een hoofdstad van een administratieve regio, onder keizer Trajanus (98-117).

 

De stad werd uitgebreid met vestingwallen, publieke baden, administratieve en religieuze gebouwen, een basilica en een groot amfitheater, het Bouleutherion. Toen keizer Diocletianus de provincie Dacië verdeelde in Dacia Ripensis (aan de oevers van de Donau) en Dacia Mediterranea, werd Serdica de hoofdstad van deze laatste.

 

Mijn Rome

De stad kreeg nog verdere uitbreiding, zodat Constantijn de Grote haar mijn Rome kon noemen. De Hunnen verwoestten in 447 het Romeinse Serdica, waarna de Byzantijnse keizer Justinianus I de stad als Triaditsa herbouwde. 

 

De stad werd veroverd door de Bulgaren en werd een deel van het Eerste Bulgaarse Rijk onder de regering van Khan Krum in 809. De Slavische Bulgaren noemden haar Sredets (= Serdica). Na een reeks belegeringen kwam de stad weer in handen van het Byzantijnse Rijk in 1018. In 1128 kende Sredets een Hongaarse aanval, maar werd opnieuw opgenomen in het Tweede Bulgaarse Rijk ten tijde van tsaar Ivan Asen I.

 

De Bulgaren doopten de stad in 1376 om in Sofia, naar de Sveta Sofia-kerk. De beide namen zouden nog tot in de 16e eeuw door elkaar gebruikt worden. Zes jaar later werd de stad (en de rest van het land) bezet door het Ottomaanse Rijk

Ottomaanse overheersing

De Turken zouden bijna vijf eeuwen blijven en Sofia groeide uit tot een regionaal centrum en belangrijke handelsstad. Vele badhuizen en moskeeën werden gebouwd en menig kerk zou verwoest worden en verlaten.

 

In 1878 namen de Russen tijdens de Russisch-Turkse Oorlog de stad in: Sofia werd na de Turkse nederlaag in 1879 de hoofdstad van het Vorstendom Bulgarije.

 

Aanvankelijk was dat alleen de noordelijke helft van het land, omdat Bulgarije in het Verdrag van Berlijn was opgesplitst. Het was toen de derde stad van het land: Roese en Varna waren beide groter. Ook Plovdiv, de hoofdstad van de zuidelijke helft van Bulgarije, toen bekend als Oost-Roemelië, was op dat moment groter.

 

Hereniging van het land

Vanaf de hereniging van Bulgarije in 1885 zou de stad snel groeien. Tussen 1879 en 1939 nam het inwonertal toe van 20.000 tot 300.000. Het was ook in Sofia dat de bekende anti-Turkse rebel gefolterd en vermoord zou worden. De bomaanslag in de Sveta Nedeliakathedraal in Sofia op 16 april 1925, was de grootste terreurdaad in de geschiedenis van Bulgarije.

 

Een groep van de Bulgaarse Communistische Partij blies het dak op van de kathedraal, waar op dat moment de hele fascistische regering,. In de kerk vielen 150 doden en 500 gewonden, hoofdzakelijk mensen uit de politieke en militaire elite van het land. Alle leden van de regering overleefden als bij toeval de aanslag.

 

Na deze aanslag brak de 'witte terreur' uit. Tsankov kondigde de noodtoestand af en de regering kreeg volmachten om communisten en aanhangers van de linkse Bulgaarse Agrarische Nationale Unie (BANU) te vervolgen en op te pakken. Er vielen nog eens 450 doden in de twee weken na de bomaanslag.

 

WW2 en erna

In WW2 leed Sofia zware schade, waarna de stad in socialistisch realistische stijl werd herbouwd en uitgebreid. Vele van de iconische communistische gebouwen zijn inmiddels ook weggehaald en vervangen. Na 2007, toen Bulgarije de EU binnentrad, is een nieuwe dynamiek de stad ingeslopen en vele gebouwen werden gerenoveerd en er werd veel geïnvesteerd. 




sofia en rila - tips & advies (2004 en 2017)


Het internationale vliegveld van Sofia (en Bulgarije) ligt op z’n 8 km ten oosten van de hoofdstad en is te bereiken met o.a. bus 84 (“Vasil Levski” straat) maar efficienter is de metro te pakken – lijn 2 (M2) - blauw naar “Sofia Airport”. Prijs enkeltje is 1,60 Lev (tip: deze dien je pas een paar minuten voordat je daadwerkelijk reist te kopen anders vervalt deze). 

 

Het trein- en centrale busstation van Sofia zijn ongeveer op een kilometer gelegen ten noorden van het centrum en zijn bijna (lopend) niet te missen. Er is een nationaal en internationaal gedeelte.

 

Op 4 km ten zuidwesten van het centrum ligt het veel kleinere “Ovcha Kupel” busstation waar bussen vertrekken naar een aantal zuidelijke bestemmingen zoals “Rila” en “Sandanski”. 

 

Sofia – Vidin: maatschappij “Aleksiev” (loket 5) rijdt met bussen vanaf het centrale busstation naar Vidin; zo’n 7 bussen per dag waaronder 07:30, 09:30 en 11:00. Prijs is 20 Lev en de trip duurt ongeveer 5 uur. 

 

Sofia – Pirot (SERVIE): maatschappij (internationaal bus-gedeelte op centraal busstation) “Matpu-96” rijdt met bussen naar o.a. Pirot. De eerste bus vertrekt om 07:30 en komt rond 09:15 aan en de tweede vertrekt om 16:00 (17:40 aankomst). Prijs is 16Lev. 



In Makedonia straat (straat van het hostel) zit een perfecte (en goedkope) buffet restaurant – schoon, professioneel en vriendelijk personeel dat ook nog ‘ns Engels spreekt. Ze hebben verschillende gerechten zoals kebabce, kofte, rijst maar ook aardappeltjes en dit soort zaken.

 

Verder zit in de straat talloze snackplaatsen met pizza, doner kebab en “pastry”. 


  • Naam            : Hostel Mostel

Adres            : 2A, Makedonia Blvd

Prijs              : 24 Lev (slaapzaal)

Tel.nr.           : 00359 889 22 32 96

Website        : www.hostelmostel.com

 

Inhoud:

Deze hostel-fabriek is een geoliede machine maar ook behoorlijk onpersoonlijk. Gesitueerd iets ten westen van het centrum heeft dit mega-hostel een apart gebouw met verschillende slaapzalen en het hoofdgebouw.

 

Moeilijk vindbaar aangezien er alleen een kleine deur zichtbaar is vanaf de straat kom je op een binnenplaats en vind je een grote lobbyruimte met computers, biljarttafel, de receptie en een gezamenlijke keuken.

 

Vanuit hier wordt het gratis ontbijt EN diner geregeld. Er zijn verschillende opties qua kamers – singles, doubles en o.a. slaapzalen van 4 of 6 bedden. Je krijgt schone lakens, een stadskaart en uitleg over het e.e.a. In het andere gebouw is ook WIFI aanwezig, een keuken en een kleine openbare ruimte.

 

De kamers zijn schoon alsmede de douches en wc. Er komen hier heel veel (jonge) backpackers om te drinken in de stad en/of deze als hub te gebruiken om (snel) verder te reizen.  

 

  • Naam         : Be My Guest hostel

Adres         : 13 Ivan Vazov str

Prijs           : 20 Lev (slaapzaal)

Tel.nr.         : 35929895092

Website      : https://bemyguest.insta-hostel.com/

 

Inhoud: 

Gelegen in het centrum vlakbij de beroemde “nationale vergadering’s gebouw” (lees: Parlement). Het is een klein familiair hostel waar maximaal 12 mensen tegelijkertijd kunnen logeren in verschillende soorten kamers; een paar doubles met eigen wc/douche en een aantal slaapzalen (eentje op zolder voor max 5 personen).

 

Er is een leuk aardig buitenterras (waar je oa kunt roken), een keuken met publieke ruimte (met tv en bank etc), koffie is de hele dag gratis en de slaapzaal is ruim al is de douche/wc wel heel erg klein.

 

In de publieke ruimte slaapt ook de oude medewerker die de AC aandoet (het is gewoonweg koud in huis), veel rookt en voor twaalven op de bank wil slapen (en jij dus als gast naar “bed” moet) en er pas rond half negen afkomt (waardoor jij als gast buiten moet zitten).  



zie ook:




meer links:


Boekovina kloosters

ROEMENIE

Bulgarije heeft z'n Rila klooster maar Roemenië heeft tal van beschilderde kloosters in Boekovina. 

Istanbul

TURKIJE

De officieuze hoofdstad van Turkije ligt op de grens van Azië en Europa en dat is goed duidelijk.