PRAKTISCHE INFORMATIE - Bulgarije

* Bijgewerkt t/m 2018 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen 

paspoort en visa


Iedereen heeft een geldig paspoort nodig bij binnenkomst in Italië – een geldig Europees identiteitskaart volstaat ook. 

 

Nederlanders hebben geen visum nodig.


ambassades


 • De Bulgaarse ambassade in Nederland: Duinroosweg 9, Den Haag, tel.nr. (070) 3503051
 • De Nederlandse ambassade in Bulgarije: Oborishte str. 15, Sofia, tel.nr. (+359) 2 8160300 

geldzaken


Munteenheid: Lev (BGN)

 

Bankpas: bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden. Er geldt een limiet per dag.

 

Creditcard: creditcards worden bij vrijwel alle tankstations, grote hotels, autoverhuurbedrijven en in beperkte mate bij winkels en restaurants geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

 

Geldautomaten: Bulgarije heeft voldoende geldautomaten.    Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.

 

Geld wisselen: bij banken, postkantoren en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken. Travellercheques, bij voorkeur in euro's of Amerikaanse dollars, kunt u bij de banken inwisselen en worden bij de grote hotels en restaurants geaccepteerd. Kapotte, vieze of gescheurde biljetten worden doorgaans niet geaccepteerd. De lev is gekoppeld aan de euro. Vaste koers: € 1 = BGN 1,95; BGN 1 = € 0,51.

 

Bijzonderheden: Op termijn zal Bulgarije overgaan op de euro. Ingangsdatum nog onbekend.


gezondheid


Medische zorg: het niveau van de gezondheidszorg in Bulgarije is laag. Eenvoudige medische hulp kunt u zonder problemen krijgen. Het verkrijgen van meer gespecialiseerde hulp zal echter niet altijd mogelijk zijn. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad Sofia.

 

Documenten: u kunt een Europese gezondheidskaart (EHIC) aanvragen via uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Met deze kaart hebt u recht op noodzakelijke medische zorg bij ziekte of een ongeval tijdens uw verblijf in Bulgarije. De kosten worden veelal rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd.

 

Geneesmiddelen: neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen.

 

Medische verklaring: als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar.      Op www.hetcak.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum.        Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Teken: let op teken als u wandelt of kampeert in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door bedekkende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. In Bulgarije komt mogelijk ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.

 

Zoogdieren: hondsdolheid komt voor in Bulgarije. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of vos) bent gebeten.

 

Drinkwater: het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken. 

 

Voedsel: omdat encefalitis (zie Teken) ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt u geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk (zoals sommige kazen).


vaccinaties


Geen vaccinaties verplicht. 


veiligheid


In Bulgarije vindt veel autodiefstal plaats. Vooral in de nacht vinden overvallen plaats. Bijvoorbeeld door personen die zich voordoen als verkeerspolitie. Ook komen er nog steeds gevallen voor van afpersing aan de grens of bij doorreis. Wel gebeurt dit minder dan in het verleden. Er vinden zo nu en dan criminele afrekeningen plaats. Tot nu toe werden burgers hier niet het slachtoffer van.


taal


Bulgaars wordt gesproken door de overgrote meerderheid van de bevolking en is de officiële taal van het land. Het Bulgaars is een Zuid-Slavische taal die gesproken wordt door de ca. 7,8 miljoen inwoners van Bulgarije en door minderheden in het Griekse Thracië, het Roemeense deel van Dobroedsja en in Moldavië. Voor de massale uittocht in 1989 was voor 10% van de bevolking Turks de moedertaal. Ook veel Roma spreken Turks maar ook Romani. Een deel van de bevolking in de kuststeden spreekt Grieks en langs de Donau wordt nog wat Roemeens gesproken.


tijdzone


In Bulgarije is het 1 uur later dan in Nederland (in de winter UTC + 2, zomer +3). 


electriciteit


De netspanning is 230 volt. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten. Soms hebben ze aardingclippen of een derde rond gat voor “aarding”.


feestdagen


 • 1 Januari                  - Nieuwjaarsdag
 • 3 Maart                    - Bevrijding van de Turken (1878)
 • 20 en 21 April          - Orthodox Pasen
 • 1 Mei                       - Dag van de Arbeid
 • 6 Mei                       - Sint George/ Dag van het leger
 • 9 Mei                       - Dag van Europa
 • 24 Mei                     - Dag van het Cyrillische alfabet
 • 1 Juni                      - Internationale dag van het kind
 • 15 Juni                    - Vaderdag
 • 6 September           - Unification Day
 • 22 September         - Onafhankelijkheidsdag
 • 1 November            - National Revival Day
 • 6 December            - Sint Nicolaas
 • 24 December           - Kerstavond
 • 25 en 26 December- Kerstmis 

zie ook: