Belogradchik

Reisverhalen - Bulgarije



inleiding


In de verre noordwesthoek van Bulgarije ligt tussen Roemenië en Servië ingeklemd deze meest indrukwekkende natuurlijke bewonderingswaardigheid van het land.

 

Ondanks deze bezienswaardigheid voelt dit gebied nog als totaal ontgonnen en voelt het als een vreemde uithoek (letterlijk en figuurlijk) van Bulgarije ook al begint het toerisme nu toch redelijk door te dringen met een duur en sjeik vier sterren hotel, een bank en wat terrasjes.

 

Maar aan de andere kant zie je de armoede van de mensen, de oude communistische afgebladderde blokken beton en het ontbreken van een busstation, een echte supermarkt en andere (toeristische) faciliteiten.  


Vreemde mix


Ik heb de bus genomen vanuit Vidin en de rit duurt ongeveer een uurtje. Deze zit vol met vrouwen op leeftijd die zo te zien boodschappen hebben gedaan op de markt die mij totaal is voorbijgegaan.

 

Ik ben op tijd en ik kon nog zitten maar een aantal andere mensen waren niet zo gelukkig en staan nu half gebogen in de bus tussen de vele tassen in. De chauffeur gooit z’n sigaret weg en ik betaal deze direct voordat hij wegrijdt.

 

Het is een uur rijden naar Belogradchik en ik zie de stad al ver vantevoren liggen tussen de vreemdsoortige rotsformaties waar het stadje zo bekend omstaat. We stoppen bij een aftands busstation wat je eigenlijk geen station mag noemen.

 

Communistische blokken

Ik moet nog oppassen dat ik m’n hoofd niet stoot aan het lage betonnen afdak wat hier is. Ik heb m’n voeten nog niet gelicht uit het busje of een stroom aan – wederom vooral vrouwen – komt op het vervoermiddel toelopen en gaat zitten.

 

Het stadje op zich is niet zo groot en ik wandel door de straten heen die wat uitgestorven lijken. Oude communistische blokken worden afgewisseld met prachtige oude bijna Habsburgse gebouwen en gezellige houten huisjes met veel bloembakken. Een zwerfhond loopt een stukje mee in de straten die me doen denken aan een ietwat dood bergdorpje waar alleen in de winter iets verdient wordt aan toeristen die komen skiën.

 

M’n hotel is gelegen in een woonwijk en ik check in en wandel direct terug naar het prachtige uitzichtpunt op het redelijke grote stadsplein waar o.a het nieuwe vier sterren hotel is gelegen en ik neem aan het stadhuis.

 

Tussen de bomen door kun je genieten van de rotsformaties die ongeloofwaardig aandoen tussen de heerlijke verschillende soorten groen. Ik doe nog een poging info in te winnen voor de bus over twee dagen naar Sofia maar bijna vanzelfsprekend is deze gesloten. 



Het rotsfort Kaleto


Ik wandel door de straten die dan weer nagenoeg uitgestorven zijn en kom uiteindelijk aan bij het grote parkeerterrein waar o.a. een restaurant is (een houten blokhut), een wijnwinkel, een leeg hotel, een ticketkantoor en er staat een grote touringbus op punt van vertrekken. 

 

Drie jonge honden spelen met elkaar. Ik moet 6 Lev betalen en wandel door de eerste poort waar je al een mooi uitzicht hebt over de stad. Ik kom op een groot veld omringd door kasteelmuren van zo’n 2 meter hoogte.

 

De steensoort is bijna wit en moet later zijn bijgebouwd – in Ottomaanse tijden. En dit wordt ook bevestigd door informatie op de panels die hier staan in drie talen.

 

Het oudste gedeelte is uit oude vervlogen tijden en liggen op de hoogste delen in de rotsen verborgen achter de deur die je hiervandaan net aan kan spotten. Eerst loop ik langs de muren die hier lager worden en je een perfect zicht hebt op de stad die in de vallei is gebouwd. 

 

De zigzigtrap naar boven

Er volgt nog een stuk muur alvorens er een tweede poort staat. Als je deze doorgaat sta je voor een zigzagtrap die een van de grote rotsformaties opleidt naar een houten poortdeur. Dit is klassiek en werd door de Romeinen in de eerste eeuw voor Christus gebouwd. Later zijn gedeelten uitgebreid en verbeterd door de Byzantijnen en Bulgaren. 

 

Boven aan de trap heb je een klein uitzichtpunt waar je het door de Ottomanen toegevoegde deel van het fort heel goed kunt aanschouwen met Belogradchik erachter en daarachter de open velden van Bulgarije.

 

Dan wandel ik de poort door en kom je op een magische plek met wat struiken en tussen de hoge rotsformaties – het lijkt wel een binnenplaats waar je niets kunt gebeuren. In de hoek van de binnenplaats staat een hoge steile ijzeren trap die je dient op te klimmen op om het plateau te komen. 

 

Prachtig panorama

Daar aangekomen is het uitzicht 360 graden en adembenemend. Het is zachtjes gaan regenen en ik ben zowat de enige die hier rond kuiert.

 

Het is best groot hier en je kunt niet zo makkelijk van hoek naar hoek komen – er zitten grote spleten en gaten tussen de rotsen in. Aan de achterkant zie je nog talloze andere rotsformaties die je anders niet kunt zien.

 

Niet zo hoog en machtig als deze maar toch heel mooi. Ik ben best benieuwd hoe het eruit had gezien als het helder weer had geweest maar kan dit weer bij deze ook wel waarderen. 

 

Ik wandel rustig het hele plateau rond en geniet van elke hoek van het uitzicht – dit is “by far” de meest indrukwekkende (natuurlijke) site van Bulgarije en ik heb nog niemand gehoord die hier is geweest – ongelofelijk eigenlijk. Ik lees op de borden dat de formaties zon 200 miljoen jaar hier gevormd zijn en het gebied met een mix van rotsen en bos is zo’n 200 hectare groot. 



belogradchik - tips & advies (2017)


Je kunt het eigenlijk geen busstation noemen – er is geen loket of wachtruimte; je kunt onder een lage betonnen afdak zitten op een paar bankjes en er hangen wat informatiepapieren over bustijden.

 

Daar stoppen de bussen van Belogradchik. Het is gelegen aan de westkant van de stad. 

 

Belogradchik – Sofia: er gaat een (touring)bus per dag naar Sofia en die vertrekt om 06:00 ’s morgens vanaf het “busstation” in Belogradchik. Prijs is 16 Lev en de bus doet er ongeveer 4 uur over, met een half uur stop in Montana. 


Het ontbreekt het stadje eigenlijk aan een echt gezellig terras waar iedereen samen komt; er is een terras bij het 4sterren hotel maar da’s meer een koffiebar en ligt niet echt aan de straat. Bij het uitzichtpunt is nog een klein terrasje en ook daartegenover is er eentje. Allebei redelijk.

 

Midden in het centrum is misschien het leukste terrasje – hier kun je eten binnenhalen en o.a. ook een biertje. Vaak zitten er lokalen ook te eten en je krijgt sowieso gezelschap van de plaatselijke dierenclan – een hond en minstens de langharige rood-witte kat. 


Naam            : Guesthouse Drakite

Adres            : Ul Treti Mart 37

Prijs              : 20 Lev (single) 

Tel.nr.            : 0888713539

Website         : www.drakite.com

 

Inhoud: 

Gelegen aan de westkant van Belogradchik, ongeveer 500 meter “onder” de ingang van het fort ligt dit hotel midden in een rustige woonwijk. Het hotel heeft vijf kamers en de mijne had in ieder geval (met 2 andere) op een verdieping samen een wc/douche.

 

WIFI werkte vooral overdag prima en de kamers zijn prima – met een balkon met prachtig zicht over de stad en landschap, TV, twee bedden en alles schoon en opgeruimd. Eigenaar Angel weinig gezien maar dat hoefde ook niet – voordeur is 24 uur per dag open.

 

Hij doet ook hiking trips en andere activiteiten. 



zie ook:




meer links:


Les Baux

FRANKRIJK

Les Baux ligt prachtig op een hoge rots in het zuidoosten van Frankrijk in het midden van de Provence. 

Ani

TURKIJE

Op de grens met Armenië ligt de oude hoofdstad Ani op een groot winderig plateau.