Bezienswaardigheden - Bolivia

la paz en sorata




inleiding


La Paz staat bekend om de hoogste hoofdstad ter wereld wat het officieel helemaal niet is – de hoofdstad. De stad waar dus wel de Boliviaanse regering zetelt is de administratieve hoofdstad van het land alsmede de grootste en belangrijkste. Het is het commerciële, industriële en culturele hart van Bolivia.

 

La Paz ligt in een kloof, beneden een vlakte, op een hoogte van 3600 meter aan de rivier La Paz en de huizen en gebouwen op de steile hellingen lijken er vanaf te vallen – een van de vele symbolen van deze magische stad. Bovenop de vlakte ligt de stad El Alto met z'n zeer gemengde snel groeiende bevolking en de internationale luchthaven van La Paz.

 

De stad heeft een veelvoud aan bezienswaardigheden (musea, kerken en pleinen) en een bezoek aan de ruïnes van Tiwanaku behoort tot de mogelijkheden.

 

Sorata is een klein dorp wat op een paar uur reizen ligt en waar je heerlijk van de buitenlucht en bergen kunt genieten.


highlights


De binnenstad:

De stad La Paz heeft geen uitgesproken bezienswaardigheden die je moet zien; misschien de “San Fransisco” kerk en wellicht de “heksenmarkt” waar je lama foetussen en opgezette kikkers en slangen tegenkomt.

 

Het uitzicht over de stad is er eentje van grote schoonheid – vanaf “El Alto” heb je een panorama over de hoge bergen (sommige boven de 6000 meter) en de prachtig gekleurde huisjes die wel tegen de hellingen van de stad lijken aangesmeten.

 

Natuurlijk heeft het interessante musea, markten, straten en pleinen – la Paz is een stad om eerst te acclimatiseren (indien je van lager gelegen plaatsen komt) en daarna rustig moet verkennen.  

 

  • Tiwanaku ruïnes: zie musea.  

 

Sorata:

Het ligt op een uurtje rijden vanaf de chaotische niet-officiële hoofdstad maar is een wereld van verschil. Vaak opgemerkt als de meest relaxte spot van het land en dat is het misschien ook wel. Voldoende hostels, restaurants en cafe’s waarbij de meeste aandacht gaat naar het lieve, kleine pleintje van het dorp waar de minibus ook aankomt en vertrekt.

 

Veel is er niet te doen dan mensen kijken en genieten van het zonnetje op het terras. De attractie hier ligt op de mogelijkheden van wandelen of mountain biken in het omringende landschap.

 

Er is een groot Alpen meer op een paar uur hiken van Sorata maar ook een grot en vele valleien. Neem wel voldoende geld mee want een ATM is er niet.



geschiedenis


De stad werd in 1548 gesticht door Alonso de Mendoza op de plaats van de inheemse nederzetting Chuquiago en heette oorspronkelijk Nuestra Señora de la Paz (Onze Lieve Vrouwe van de Vrede). 

 

De nederzetting werd een stukje verplaatst in de “beschermde” vallei weg van de open koude vlakte waar de wind vrij speelt had en heeft.

 

Gesticht vanwege de aanwezigheid van goud in de grond en gegroeid aangezien het “veilig” lag, er een redelijk goed en mild klimaat heerste en op de belangrijke route tussen de zeer belangrijke zilvermijn van “Potosi” en “Lima” in Peru. La Paz werd in 1898 de de facto zetel van de nationale overheid.

 

Uitgeputte mijnen

Deze verandering was het gevolg van de overgang van de Boliviaanse economie afhankelijk van de grotendeels uitgeputte zilvermijnen van Potosí naar de exploitatie van tin dichtbij Oruro, en op de resulterende veranderingen in de distributie van de economische en politieke invloed van de diverse nationale elites.

 

De bevolking van La Paz is voornamelijk “mestizos” – een mix van nazaten van de mannelijke Spaanse kolonisten en vrouwelijke inheemse.

 

Vooral op de “Alto” hoogte van de stad groeit de bevolking gestaag door vanwege immigratie vanaf het platteland naar de grote stad voor een beter leven.



tips & advies (2011)


Het grote busstation is dermate centraal gelegen dat je kunt lopen naar je hostel (als dat niet al te ver is).

 

La Paz – Sorata: er gaan voldoende busjes en micro’s richting “Sorata” (prijs 17 Bol) vanaf de hoek “Kollasuyo” en “Bustillos” (vlakbij de begraafplaats). 10:00 vertrek en dan kom je ongeveer om 13:30 aan in Sorata.

 

La Paz – Rurrenabaque: om 15:00 vanaf “Avenue America”. Deze rit over de misschien wel gevaarlijkste route ter wereld neemt rond de 18 uur in beslag (maar kan gemakkelijk oplopen tot 20 tot 25 uur). Wij hebben 120 Bol betaald voor een enkeltje.

 

La Paz – Coroico (Choro trek): Vanaf “Villa Fatima” gaan er geregeld micro’s (busjes) richting Coroico – de prijs is 20 Bol. Het is wachten tot het busje vol zit en dan is het zaak om er bij “El Cumbre” uit te gaan daar e “trek” begint. Dat is ongeveer 45 minuten rijden.

 

La Paz – Santa Cruz: Bij maatschappij “El Dorado” (deze gaat direct) gaat er een bus om 17:00 – kosten zijn 130 Bol voor een bedstoel (“cama”). Je komt ’s morgens rond 11:00 aan (met een beetje geluk).


  • Naam : Tiwanaku (nabij Tiwanaku dorp)

Prijs : 80 Bol pp

 

Inhoud:

Op de plek waar ooit de Tiwanaku ruïnes te zien zijn woonde een volk, ongeveer 1000 jaar geleden waar zeer weinig over bekend is. Het grootste gedeelte van de site is nog niet onderzocht maar wel is duidelijk dat hier een van de grootste archeologische vondsten van de pre-Inca tijd is bloot gelegd.

 

Grote zandsteen blokken, plateaus, de bekende zonnepoort (Puerta del Sol), monolieten, de Akapana piramide en heel veel vraagtekens – duidelijk is geworden dat hier zeker zon 20.000 mensen hebben gewoond.

 

 

TOUR:

Je kunt bij verschillende reisorganisaties en –bureaus een trip regelen voor de Tiwanaka ruïnes. De meeste halen je ’s morgens rond acht uur op waarbij je rond drie uur ’s middags weer voor je hotel wordt afgezet. Kosten (exclusief fooi, entree museum en ruïnes) is 60 Bol.

 

De meeste tours laten je “los” in het museum Museo Litico Monumental om daarna met een gids door de ruïnes te wandelen. Tenslotte wordt je naar de site van Puma Punku meegenomen en daarna in een lunchrestaurant.


In de straat waar wij sliepen in La Paz (Llampu straat) zijn talloze eettentjes te vinden – wij hebben een Thais restaurant gevonden op de eerste verdieping (ziet er heel luxe uit maar is het niet) waar ze fantastisch eten serveerden.

 

Café “Llampu” (Sorata) is een buiten-cafe – er staan op een grasveld een aantal stoelen en tafeltjes en je kunt hier heerlijk genieten van de vrijheid en van het prachtige uitzicht. Genietend van een glas bier in de open lucht (zonnetje) met je boek of met een spelletje schaak.


  • Naam : Hotel “Copacobana” (la Paz)

Adres : Illampu street 70B

Prijs : 70 Bol (single) inclusief ontbijt

 

Inhoud:

In de Illampu straat, midden in het centrum (vlakbij de markt) ligt dit zeer attractieve hotel met een zeer concurrerende prijs. Het is even ietsje duurder dan de goedkoopste backpackers hostels wat de echte zielenknijpers buiten houdt. Er zijn prima, luxueuze (best wel) kamers met eigen wc en douche.

 

Het is er schoon en rustig en op de onderste regionen is zelfs WIFI. Ontbijt is inbegrepen en mocht je bij aankomst ook ontbijt willen kost dat 7 peso extra. Er is vriendelijk en behulpzaam personeel (spreekt niet erg goed Engels maar toch) en je krijgt een handdoek, een stuk zeep bij binnenkomst.

 

Beneden in de hal staan wat pc’s met internet en je kunt hier rustig aan lange tafels van je ontbijt genieten. 

 

  • Naam : Hostel “Piedras” (Sorata)

Adres : Ascarrunz

Prijs : 40 Bol (single) of 80 voor een dubbele kamer

Tel.nr. : 7191 6341 

Website: 

https://www.tripadvisor.nl/Hotel_Review-g1783379-d2265391-Reviews-Hostal_Las_Piedras-Sorata_La_Paz_Department.html

 

Alsof je thuiskomt – een zeer groot huiselijk hostel waar het schijnt en blinkt. Het wordt door de Duitse eigenaars schoon en heel gehouden en de kamers hebben allen een eigen naam van een lokale steen. Goede matrassen, houten meubilair en een groot en heerlijk ontbijt (23 Bol pp).

 

De douches zijn heet (en gas verwarmd) en te bereiken via de tuin; in de wc moet je uitkijken dat je je hoofd niet stoot maar veel is er niet mis in dit prachtige hostel. Sommige kamers schijnen echt een fantastisch uitzicht te hebben.


Een van de speciale dingen die je kunt doen als je in La Paz bent is naar een voetbalwedstrijd gaan. Wij hoefden niet te reserveren (het zat niet ‘ns half vol terwijl er een derby bezig was) – de wedstrijd begon om 15:30 en kostte ons 30 peso per persoon.



zie ook:




meer links:


Cordoba

ARGENTINIE

De tweede stad van Argentinië heeft een prachtige kathedraal en een historisch centrum. 

Quito

ECUADOR

De hoofdstad van Ecuador is een heerlijke stad om een paar dagen in te vertoeven.