Veurne

Bezienswaardigheden - België




inleiding


Een van Belgisch mooiste kustdorpen; Veurne vlakbij de Franse grens. Met een indrukwekkend stadsplein met prachtige koopmanshuizen en gebouwen met torens en pieken en een UNESCO belfort.

 

Veurne heeft ook twee winkelstraten met een divers aanbod aan winkels. De wekelijkse markt op woensdag trekt nog altijd veel volk. Verder ontwikkelt Veurne zich steeds meer als toeristische uitvalsbasis in de Westhoek en Westkust.


de binnenstad van veurne


Binnenstad:

De grootste publiekstrekker van Veurne is het centrale plein “Grand Place” omringd door prachtige koopmanshuizen. Een daarvan is het Spaanse paviljoen dat voor z’n functie als stadhuis functioneerde als bastion van Spaanse soldaten tijdens de Habsburgse tijden.

 

Het Landshuis, tot 1586 de zetel van het bestuur en het gerecht van de kasselrij Veurne, daarna dit van de stad en kasselrij Veurne, tot 1795-1796.

 

Vanaf dan tot 1982 deed het Landshuis dienst als gerechtshof; sindsdien is het een deel van het stadhuis. Drie kamers zijn in de 18e eeuw van goudleer voorzien. Andere zijn o.a. de Vleeshal.

 

Belfort en de Sint-Niklaas

Ook de UNESCO Belfort uit 1628 is de moeite waard om te bekijken. Veurne heeft ook een aantal belangrijke religieuze gebouwen; een daarvan is de “Sint-Walburga”; een kerk waarvan het koorgedeelte vroeg-gotisch is uit de 14e eeuw en het ander gedeelte neogotisch uit het begin van de 20e eeuw stamt.

 

Ze is ontstaan uit een 9de-eeuwse kapel. Het is een enig voorbeeld van een groots opgevatte gotische kerk, die onvoltooid bleef. Deze kerk bevindt zich in het stadspark, waar de onafgewerkte citerne staat. In het kleine parkje achter de Citerne staat een ietwat vreemd stenen gebouw dat in WWII als barakken werd gebruikt.

 

Een andere kerk is de Sint-Niklaas uit de 12de eeuw, verbouwd in de 15de eeuw. In de toren hangt een klok ('t Bomtje) uit 1379 en een beiaard. Het 13de-eeuwse portaal is opvallend. 

 

Andere bezienswaardigheden:

  • Het bakkerijmuseum en kasteel Beauvoorde 

geschiedenis


Het gebied, waar de stad nu is opgetrokken, was vroeger een zoutwinningsgebied. Al in de 9de eeuw was Veurne een vestingstad, die in de 14de eeuw werd omwald. In de 17e eeuw vernieuwde de Franse fortenbouwer “Vauban” de versterkingen.

 

Zodoende werd Veurne één van de versterkte steden in het Barrièretractaat van 1715. Al deze versterkingen werden door keizer Jozef II in 1783 ontmanteld, nadat hij eenzijdig het barrière-tractaat opgezegd had.

 

De deels gotische gebouwen staan rond de Grote Markt en dateren uit de 13e eeuw, toen de lakenhandel Veurne, zoals zovele andere Vlaamse steden, rijkdom bracht. De 17e-eeuwse gebouwen in regionale renaissancestijl werden opgetrokken in de Spaanse periode. Op 17 juli 1831 mocht Veurne als eerste Belgische stad de toekomstige vorst, Koning Leopold I, verwelkomen.

 

Tijdens WW1 was in de stad het hoofdkwartier van het Belgisch leger gevestigd. In 1906 verbleef de Duitse dichter Rainer Maria Rilke in Veurne.


>> Lees hier over de Duitse aanval tijdens WW1 (1914)



tips & advies (2016)


Op zo’n 600 meter ten oosten van het centrum (Grote Markt) ligt het kleine treinstation van Veurne. Er is geen busstation maar er rijden wel bussen. 

 

Veurne – de Panne / Adinkerke – Duinkerken (FRANKRIJK): elk half uur vertrekt er een trein richting de Panne. Deze doet er ongeveer 7 minuten over en kost 2,10 euro. Naast het treinstation van de Panne stopt bus 2 die voor 1,40 euro naar Duinkerken vertrekt. 


Veurne is gekend voor zijn potjesvlees (met de drie K's: kalf, konijn, kip), witte worst, babelutten en kletskoppen. Boerenpaté uit Veurne is door de Europese Unie erkend als gegarandeerde traditionele specialiteit.



zie ook:




meer links:


Duinkerken

FRANKRIJK

Net over de grens in het uiterste puntje van Frankrijk ligt Duinkerken met z'n befaamde zandstranden. 

Zierikzee

NEDERLAND

Uitwaaien in Zeeland maar ook het prachtige Zierikzee of badplaats Burgh-Haamstede bezoeken.