Reisverhalen - België

han-sur-lesse



inleiding


Een hele reis vandaag om van Waterloo waar we vannacht geslapen hebben via Braine Albloud eerst naar Charleroi te reizen en dan van Namen naar Jemelle en dan met de bus naar Han sur Lesse via Rochefort. Het is een prachtige omgeving aan de wild stromende rivier de Lesse en veel kalksteenmassief waaruit de bekende grotten zijn ontstaan.

 

Han is niet meer dan twee straten met vele hotels, restaurants en cafés waar hordes toeristen voor of na hun bezoek aan de wereldberoemde grotten even wat tijd doorbrengen. Ook wij skippen het wildpark waar dieren zouden zijn ondergebracht die ooit in de regio hebben geleefd (zoals de lynx en wolf) en gaan direct voor de grotten. 


grootste ondergrondse grotten van europa


Het is even slikken als we de entreeprijs moeten betalen maar het zijn niet voor niets de grootste druipsteengrotten ter wereld.

 

We stappen in een oude vervallen maar zeer authentieke tramlijn die ons vanuit het centrum van het dorpje naar de ingang van de grotten brengt.

 

De grotten zijn ontstaan door de rivier de Lesse, die een deel van de Boineheuvel (van kalksteen) uitgesleten heeft. De rivier verdwijnt over ongeveer 1100 meter (in vogelvlucht) onder de grond, maar ze doet wel 20 uur over deze afstand. Wij gaan beginnen aan onze wandeling met een gids en een behoorlijke gemêleerde groep door het complex. De route voert allereerst door de zogenaamde "Scarabeezaal".

 

Oorspronkelijk werd de zaal zo genoemd naar de grote hoeveelheid kleine diertjes die zich in slierten door de zaal voortbewogen. Aan het begin van de 21ste eeuw zijn deze diertjes echter verdwenen. 

 

Geschiedenis grotten: 

Uit opgravingen blijkt dat de grotten altijd al bij de bewoners uit de omgeving bekend waren. Voorwerpen uit de vroege prehistorie konden al in het water in de grotten worden aangetroffen. Naar aangenomen werd er in de grotten doorgaans niet geleefd. De opgegraven voorwerpen zouden erop duiden dat de grotten met name voor uitvaartceremonies werden gebruikt.

 

De grotten van Han vormen voor zover bekend al sinds de 18de eeuw een toeristische attractie. De verlichting in de grot geschiedde aanvankelijk door fakkels, elektrische licht deed in 1897 zijn intrede in de grot. Enkele jaren later zou er een grootse campagne op touw gezet worden om de Europeanen met de grotten bekend te laten maken.

 

In 1944 deden de grotten tijdelijk dienst als schuilkelder.



De steengordijnen:  

De tweede en derde zaal zijn achtereenvolgens de Vigneronzaal en de Minaretzaal. In deze laatste zaal bevindt zich de minaret, een stalagmiet van vijf meter hoog, en zijn er uit kalksteen gevormde 'gordijnen' te zien. De zaal die daarop volgt, de "Geheimzinnige", werd in 1968 ontdekt en aan de route toegevoegd.

 

Via de zaal "De Styx" worden naar de Trofeezaal gevoerd, waar zich een enorme bloemkoolvormige druipsteen bevindt van zo'n zeven meter hoog, met een omtrek van 20 meter.

 

Hierna volgt de Wapenzaal, waarin bij binnenkomst gedragen klanken uit verborgen speakers op de bezoekers neerdalen.

 

De ondergrondse lichtshow

Een lichtshow die vervolgens gestart wordt, toont de mooiste plekjes van deze zaal. De laatste zaal, de Koepelzaal, wordt gerekend tot de grootste ondergrondse holtes van Europa. De zaal heeft een maximale hoogte van 62 meter, een maximale diagonale afmeting van 145 meter, en een inhoud van 125.000 m3.

 

De Lesse stroomt door de laagstgelegen plekken van de zaal. Bij de uitgang van de grot maken we een tochtje in een traditionele boot (deze zou jaren later vervangen worden door een loopbrug) en horen we een kanonschot als we de daadwerkelijke grot verlaten. 


op de rotsen van rochefort


We moeten even wennen aan het licht buiten en eigenlijk een beetje opschieten want we moeten nog een plek voor de nacht vinden. Om ons heen kijkend zien we heel veel mensen (lees: toeristen) en hele hoge steile rotsen.

 

Daar kunnen we nooit opkomen laat staan een plek vinden voor onze tenten. We besluiten de bus terug te nemen – anders moeten we deze morgen toch nemen – naar het dorpje “Rochefort”.

 

Daar stappen we in het centrum uit en ook eigenlijk hier hetzelfde probleem. We wandelen het dorp uit, langs de grote weg en zien een soort pad de heuvel oplopen.

 

Bovenop vinden we geen perfecte plekken maar prima voor een nachtje. Hier slaan we onze tenten op voor de nacht. 



tips & advies (2006)


Er zijn geen busstations in Han sur Lesse noch Rochefort maar het is niet moeilijk te begrijpen waar bussen stoppen.

 

Bus 29 rijdt van Han via Rochefort naar Jemelle waar je de trein verder kunt nemen. Deze gaat zo’n beetje elk uur en doet er een kwartier over. 


BESTEDINGSTIJD:

De hele trip door de grotten neemt ongeveer 2 uur in beslag. 

 

Website: https://grotte-de-han.be/

 

TIPS: 

In de grot is de temperatuur het hele jaar door 13°C en er heerst een vochtigheidsgraad van 95%. Neem dus wel iets warms mee. Het parcours in de grotten telt 508 stijgende en dalende trappen dus doe wel goede (wandel) schoenen aan. 



zie ook:




meer links:


Sedan

FRANKRIJK

Sedan, prachtig gelegen aan de Maas, heeft het grootste fort dat bestaat in Europa.