Antwerpen

Bezienswaardigheden - België




inleiding Antwerpen


Antwerpen is de tweede stad van België ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde. Vooral het Antwerpen van Karel V en de vroege jaren van Filips II in de 16e eeuw was een welvarende en belangrijke havenstad, die een tijdlang de toon aangaf in West-Europa.

 

Tegenwoordig is Antwerpen belangrijk vanwege de aanwezigheid van de grootste haven van België maar ook een van de grootste wereldwijd. Het is na Rotterdam de tweede haven van Europa. Als havenstad heeft de stad altijd dicht bij de haven een prostitutie-wijk bij de haven gekend voor de zeelieden.

 

De stad is ook een wereldcentrum voor diamanthandel en staat bekend als populaire modestad. Kunstgaleries, koekenfabrieken en uitgaan maken het stadsbeeld compleet.

 

Grootste bezienswaardigheden van Antwerpen zijn de oude middeleeuwse binnenstad met de Grote Markt, het Rubenshuis en Onze Lieve Vrouwenkathedraal. 


de binnenstad van antwerpen


Historische binnenstad:

De grootste bezienswaardigheid van Antwerpen is het “Grote Markt” plein omringd door het prachtige stadhuis en verschillende gildehuizen en de Brabofontein. “Onze Lieve Vrouwe” kathedraal is een van de mooiste en grootste Gotische kathedralen van België en staat aan het “Handschoenmarkt”.

 

Het zou meer dan 150 jaar duren voordat deze was afgebouwd. Naast deze kathedraal en de 4 parochiekerken van St.-Jacobs (inclusief het graf van PP Rubens), St.-Andries (met een museum in de schatkamer), St.-Walburga en St.-Joris telde de stad namelijk 23 kloosterorden, een burchtkerk en een citadelkerk.

 

De meeste kloosters van de Zuidelijke Nederlanden werden echter aan het einde van de achttiende eeuw ofwel afgeschaft door keizer Jozef II, ofwel gesloten door de Franse bezetter. 

 

De haven en de handel: 

Naast het rijke religieuze verleden kende Antwerpen in de 16de eeuw ook een periode van economische bloei. De stad was tevens één van de eerste havens waar de handelsschepen uit de Nieuwe Wereld toekwamen. Ook wordt de “oude” beurs van Antwerpen de moeder van alle beurzen genoemd, daar het bouwplan van de Antwerpse beurs later navolging kreeg in Amsterdam en Londen.

 

Enige andere markante gebouwen uit het centrum zijn: het “Engelse handelsnatie” gebouw, het vleeshuis wat het voormalige gebouw van de beenhouwers van Antwerpen en vroeger een soort markt voor vleeswaren was. Tegenwoordig doet het vleeshuis dienst als museum. Het voormalige Koninklijk Paleis op de Meir ooit gebruikt door Napoleon na 1811 en daarna door de Belgische Koninklijke familie.

 

Tenslotte is daar het Brouwershuis – dit was huis van de brouwers en is gevestigd in het noorden van de stad, aan de Adriaan Brouwerstraat. Het was het gildehuis van de Brouwers en werd in haar oorspronkelijke vorm bewaard als museum. 


  • Het Rubenshuis – zie museum. 

 

Andere musea:

Naast bovenstaande musea zijn daar het Nationaal Scheepvaartmuseum in het Steen waar ooit de Gallo-Romeinse vestiging heeft gestaan. Na het “rechttrekken van de Schelderivier” werd een groot deel van de oorspronkelijke Antwerpse burcht, daar waar de stad ontstaan was, gesloopt.

 

Enkel Het Steen bleef hiervan nog over, dat in 1890 werd omgebouwd tot een nepkasteel. Tenslotte is daar het Maagdenhuis en het museum Plantin-Moretus. 

 

 

Andere bezienswaardigheden en buitenring Antwerpen:

Eerst is daar de kooplevensader van Antwerpen de Meir – deze winkel- en wandelstraat is de straat die de oude historische stad met het station verbindt. De Groenplaats is een prachtig oud plein in het stadscentrum met een grotesk standbeeld van de bekendste Antwerpenaar P.P. Rubens.

 

Het Centraal Station van Antwerpen wordt weleens betiteld als een van de mooiste wereldwijd. Indien je van “Art Deco” en “Jugendstil” gecharmeerd bent is het aan je stand verplicht om even bij de Cogels-Osylei.

 

Tenslotte zijn daar de Boerentoren (Torengebouw) wat de eerste wolkenkrabber op het Europese vasteland was en allerlei zaken die je kunt bezoeken/ bekijken in het “modekwartier – Modenatie, Momu en het Modepaleis zijn maar enkele voorbeelden. 

 

Buitenverblijven in de regio: 

De meeste buitenverblijven in en rond Antwerpen zijn helaas verdwenen. De Torenhof is één van de weinige lusthoven die bewaard bleven binnen de Antwerpse ring. Het is gelegen aan de Markgravelei, in de buurt van het Koning Albertpark. Het was in de 17de eeuw bezit van de Italiaanse familie Annoni. Tegenwoordig maakt het deel uit van het provinciaal park Hof van Leysen.

 

Een andere is het “iddelheim: deze was oorspronkelijk bezit van de kartuizers van Antwerpen, maar werd in de 16de eeuw al omschreven als hof van plaisantie. Tegenwoordig is er het openluchtmuseum en beeldentuin van Antwerpen.

 

Tegenwoordig vormt Middelheim één park samen met Den Brandt en het Nachtengalenpark, ten zuiden van de Antwerpse ring.



geschiedenis - antwerpen


Archeologen hebben bewijs dat er al bewoning was in en rond de monding van de Schelde niet later dan het jaar 9000 v.Chr. Men gaat ervanuit dat de Romeinen hier een vrij belangrijke en grote nederzetting hadden vlakbij de “Grote Markt” en het “Steen”. Sommigen beweren zelfs dat de naam Antwerpen van oorsprong Gallo-Romeins is.

 

Antwerpen werd in de tijd van “Karel de Grote” (768-814) bekeerd door Christelijke missionarissen, was bemand met een fort en was een handelsmetropool. Nadat het door Vikingen in 836 is platgebrand wordt Antwerpen in de jaren erna uitgebouwd tot een burcht met een stadsmuur en wallen.

 

Eind 15e en begin 16e eeuw verzilte de haven van Brugge en trokken steeds meer handelslieden naar de meer oostelijke haven van Antwerpen. Hiermee begonnen de hoogtijdagen van de stad. 

 

De Beeldenstorm: 

De haven en stad van Antwerpen groeide in de 16e eeuw uit tot de meest toonaangevende stad van West Europa door de invoer van Engelse lakens, Duitse metaalproducten en de Portugese specerijen. Toen het Calvinisme doordrong in Antwerpen ontstond er een religieuze machtsstrijd die uitmondde in de anti-Katholieke Beeldenstorm van 1566.

 

Terwijl veel “roomsen” de stad ontvluchtten kalmeerde Willem van Oranje de gemoederen. Antwerpen zou een belangrijke stad zijn in de anti-Spaanse opstand (als onderdeel van de 80jarige oorlog).

 

De Spaanse koning Filips II liet de stad omsingelen en na een jaar van beleg werd de stad ingenomen waardoor de helft van de bevolking naar Holland wegtrokken.

 

Versperring van de haven

Hollandse en Zeeuwse schepen versperden de Scheldemonding en sloten de thans in Spaans bezit zijnde stad af van de overzeese handel. De Antwerpse bloeiende handel, kunsten en wetenschappen werden verder ontwikkeld in de Hollandse Gouden Eeuw.

 

De stadhouders van de Verenigde Provinciën trachtten nog verscheidene malen om Antwerpen te heroveren voor de Opstand (1605, 1620, 1624, 1638 en 1646) maar dit mislukte. In de komende twee eeuwen zou Antwerpen belangrijk blijven maar moest toch macht afstaan aan steden zoals Amsterdam. Het zou in die tijd cultureel z’n grootste schilder Rubens voortbrengen maar ook werd wereld’s eerste krant “Nieuwe Tijdinghen” gedrukt. 

 

Napoleon en uitbreiding: 

In 1792 werd Antwerpen veroverd door Napoleons’ Franse revolutionaire legers. Napoleon liet de Schelde weer open en de (oorlogs)handel in de haven nam toe tot de derde in de wereld (na Londen en New York). De Industriële Revolutie in de 19e eeuw bracht een enorme uitbreiding van het handelsvervoer met zich mee. Toen Antwerpen in 1830 met de Belgische Revolutie te maken kreeg, hield het Nederlandse leger o.l.v. baron Chassé de citadel van Antwerpen bezet. Beide partijen bestookten elkaar met artillerie.

 

In 1831 werd de citadel door een Frans leger veroverd. De goede economische vooruitzichten verdwenen met de onafhankelijkheid van België en in het revolutiejaar 1848. Door de oprichting van de overzeese kolonie Kongo-Vrijstaat, nadien Belgisch-Congo werd Antwerpen een draaischijf voor rubber en ivoor. Ook was Antwerpen de belangrijkste haven voor reizigers uit Duitsland en Oost-Europa die hun geluk gingen zoeken in Amerika en inscheepten met de Red Star Line.

 

Voor de ontwikkeling van de handel in de 16e eeuw moesten de oude poorten, bruggen en ruien uit de middeleeuwse periode verdwijnen en werden nieuwe (stads)wijken gebouwd. Vanaf 1859 werd daarom de Stelling van Antwerpen gebouwd als nieuwe verdediging. 

 

Zwaar te lijden tijdens de wereldoorlogen: 

Tijdens WWI werd Antwerpen vier jaar bezet door Duitse troepen om in 1918 “bevrijd” te worden. Twee jaar na de oorlog werd in de Belgische stad de Olympische Zomerspelen georganiseerd terwijl in 1929 de eerste wolkenkrabber op het Europese vasteland gebouwd – de Boerentoren.

 

In 1940 werd Antwerpen wederom onder de voet gelopen door het Duitse leger. Toen de stad (en haven) redelijk onbeschadigd en vrij eenvoudig werd heroverd door de Geallieerden trachten de nazi’s de haven alsnog grondig te vernielen door talloze V1’s.

 

De laatste jaren is de bevolkings- samenstelling behoorlijk veranderd – grote groepen van buiten Europa zijn neergestreken in Antwerpen wat ook geresulteerd heeft in een grote schare volgelingen van rechts extremistische politieke partijen zoals “Vlaams Blok”. 


>> Lees hier de gehele GESCHIEDENIS van België. 



tips & advies (1995)


Zo’n 4 km ten zuiden van het stadscentrum (in Deurne) ligt het kleine maar Internationale Luchthaven Antwerpen.

 

Het prachtige stationsgebouw “Antwerpen-Centraal” en “Antwerpen-Berchem” zijn de belangrijke spoorknooppunten van de stad terwijl ook “Eurolines” vanuit Antwerpen vertrekt.

 

De Vlaamse Vervoermaatschappij "De Lijn" exploiteert het stadsvervoer in Antwerpen met bussen en trams. Voor bussen is de Franklin Rooseveltplaats het centrale punt in Antwerpen.


  • Naam : Rubenshuis

Adres : Wapper 9-11

Prijs         : 6 euro (2010)

Tijd         : 10:00 – 17:00 (maandag gesloten)

Website         : www.rubenshuis.be

 

Inhoud:

In het jaar 1611 bouwde schilder Pieter Paul Rubens het nu Rubenshuis als z’n eigen studio en huis. In 1937 werd het huis bijna vernield maar werd gelukkig gered en is geheel in z’n stijl herbouwt. De meubels komen wel uit de tijd dat Rubens leefde maar zijn nooit in Rubens z’n bezit geweest.  

 

  • Naam : Diamantmuseum

Adres : Koningin Astridplein 19-23

Prijs         : 6 euro (2010)

Tijd         : 10:00 – 17:30 (dinsdag t/m donderdag geopend)

 

Inhoud:

Indien je alles wilt weten over het wel en wee van de diamantenhandel (geschiedenis, verhandeling, oorsprong en behandeling van) dan is het aan te raden even bij het diamantmuseum naar binnen te wandelen. 


Het uitgaansleven in Antwerpen biedt veel afwisseling. Er zijn veel cafés te vinden, zoals in het toeristisch hart rond Groenplaats en Grote Markt (o.a. karaoke-barren), maar ook op het Zuid en het Eilandje, en in de Antwerpse studentenbuurt rond Ossenmarkt en Stadswaag.

 

Gelegen langs het “Handschoenmarkt” ligt het uit de Middeleeuwen stammende ’t Elfde Gebod – de kroeg heeft een typisch interieur met engelen en heiligen en verkoopt goede maar nogal prijzige lunches.

 

Het bekendste schouwburg van Antwerpen moet de Bourlaschouwburg zijn: dit gebouw werd opgetrokken in de 19de eeuw. Aanvankelijk werd theater gebracht in het huis van Spanje op de Grote Markt. Daar dit pand al snel te klein werd, werd voortaan het Tapisseriepand op de Graanmarkt gebruikt.

 

In de 19de eeuw werd het Tapisseriepand afgebroken en werd de nieuwe Bourlaschouwburg opgericht.


Naam : Hotel Eden

Adres : Lange Herentalsestraat 27

Tel.nr. : +32 3 206 96 90

Website         : http://www.charmehotels.eu/nl/antwerpen

 

Inhoud:

Op een steenworp afstand van de bekende Keyserlei, tussen het Centraal station en de Diamantbeurs, midden in de dynamische diamantwijk van deze alom geliefde stad, ligt Eden Antwerp. Dit mooie eigentijdse 3-sterren stadshotel verwelkomt al vele jaren meerdere trouwe gasten.

 

Eden Antwerp biedt u alle elementen die u zich wenst als bezoeker van Antwerpen: zeer centraal gelegen, een ondergrondse parking, een comfortabele lounge en 66 gezellige kamers met o.a. goede tweepersoonsbedden, eigen wc en douche en een TV. 

 

TIP: 

Gelegen aan de linkeroever van de Schelde ligt de camping “de Molen” (jachthavenweg – Thonetlaan). Kosten 2,50 euro p.p. + 1,25 euro per tent. Neem bus 36 naar de “Gloriantlaan – Huygenstraat”. 


De bekendste zoon van Antwerpen moet Pieter Paul Rubens zijn. Opmerkelijk is dat de schilder helemaal niet in Antwerpen is geboren maar in het Duitse “Siegen”. Zijn ouders waren een paar jaar daarvoor gevlucht vanwege religieuze tumult in Antwerpen.

 

In die situatie kwam in 1577 Pieter Paul ter wereld. Tien jaar later zouden ze terugkomen in België. Op 21 jarige leeftijd was zoonlief een meester-schilder in de Antwerpse gilde “St. Lucas”. Hij zou na jaren gereisd te hebben (vooral Italie) en z’n moeder inmiddels verloren te hebben echt terug in Antwerpen om zich te settelen in het tegenwoordige “Rubenshuis”.

 

Hij schilderde vooral grote religieuze canvasschilderingen en leden van Koninklijke bloeden. Je kunt het “Rubenshuis” bezoeken maar ook de St. Jacobskerk waar je z’n graf kunt zien of de jaarlijkse “Rubensmarkt” die georganiseerd wordt op de “Grote Markt”. 

 

De markt: 

Vanaf de 16e eeuw wordt er op de “Vrijdagmarkt’ plein een antiek vlooienmarkt georganiseerd die vanzelfsprekend de oudste is in de stad. 


zie ook:



meer links:


Maastricht

NEDERLAND

Maastricht lijkt meer op een Vlaamse bourgondische stad dan op een Nederlandse. 

Keulen

DUITSLAND

Keulen (of Koln) aan de Maas in Duitsland staat vooral bekend om z'n prachtige kathedraal.