PRAKTISCHE INFORMATIE - Australië

* Bijgewerkt t/m 2004 - wijzigingen voorbehouden


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

paspoort en visa


Als Nederlander moet je in ieder geval in het bezit zijn van een geldig paspoort dat nog geldig is tot na terugkomst van je vakantie in Australië. Als je in Australië op vakantie gaat, behoor je in het bezit te zijn van een ESTA.


ambassades


 • De Australische ambassade in Nederland: Carnegielaan 4, Den Haag, Tel: +61 2 6220 9400, E-mailcan@minbuza.nl;
 • De Nederlandse ambassade in Australië: 120 Empire Circuit, Yarralumla ACT 260, Canberra

geldzaken


Munteenheid

Australische dollar (AUD); Het Australische dollarteken is $, soms uitgebreid tot A$ of AU$ ter onderscheiding van peso’s en andere dollars.

 

Bankpas

Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo. Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden. Er geldt een limiet per dag. Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

 

Creditcard

Creditcards worden in de grote steden en toeristische gebieden bij vrijwel alle hotels, restaurants, winkels en tankstations geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

 

Geldautomaten

Australië heeft voldoende geldautomaten; ook het aantal betaalautomaten is redelijk. Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.maestrocard.com, www.mastercard.com/atmlocator, www.visa.com/atmlocator of via www.atmlocator.info.

 

Geld wisselen

Uw geld wisselt u tegen de gunstigste koers op het vliegveld of bij de banken in de steden.

 

Bijzonderheden

Neem voldoende contant geld mee, vooral in afgelegen gebieden. Travellercheques, bij voorkeur in euro's, Britse ponden of Amerikaanse dollars, worden op veel plaatsen geaccepteerd en kunt u bij de banken en de meeste hotels inwisselen.


gezondheid


De gezondheidszorg in Australië ligt op een hoog peil. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of specialistische zorg kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij een van de Nederlandse vertegenwoordigingen in Australië.

 

Documenten

U kunt een Europese gezondheidskaart (EHIC) aanvragen via uw zorgverzekeraar of via www.ehic.nl. Met deze kaart hebt u recht op noodzakelijke medische zorg binnen het Australische zorgsysteem Medicare bij ziekte of een ongeval tijdens uw verblijf in Australië. De kosten worden veelal rechtstreeks bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. Het is verstandig om u na aankomst te melden bij een kantoor van Medicare.

 

Geneesmiddelen en medische verklaring

In de steden is ook 's avonds en op zondag meestal wel een apotheek open voor noodgevallen. In enkele grote steden zijn ook 24-uursapotheken. Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen. Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.farmatec.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Haaien, krokodillen en kwallen

Onder andere vanwege haaien kan het heel gevaarlijk zijn om te zwemmen buiten de zones die door reddingsbrigades worden bewaakt. In het noorden van Australië zijn er zoutwaterkrokodillen in de zee en zoetwaterkrokodillen in de meren. Pas tijdens het zwemmen ook op voor giftige kwallen.

 

Muggen, spinnen en slangen

In het noorden van Australië komen dengue en Japanse encefalitis voor. Deze ziekten worden overgebracht door muggen die ook overdag steken. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om

onder te slapen. Wees op uw hoede voor gifslangen en giftige spinnen. Controleer toiletten voor gebruik en kijk in uw schoenen voordat u deze aantrekt. Wordt u gebeten, maak dan het gebied rond de beet schoon en zoek meteen medische hulp.

 

Drinkwater en zon

Leidingwater is overal veilig te drinken. De zon is bijzonder fel. Zonnebrandcrème factor 30 of meer en een hoed of pet en een zonnebril zijn dan ook onontbeerlijk.


vaccinaties


Vaccinatie tegen gele koorts is voor Australië alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Australië binnenkomt in een gele koorts land bent geweest (ook bij alleen een overstap op het vliegveld van het gele koorts land). Voor Australië worden geen vaccinaties aanbevolen. Voor Australië wordt vaccinatie tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden. Malaria komt in Australië niet voor. In Australië komt dengue voor, alleen in het noorden.


veiligheid


Reizigers worden geadviseerd te letten op persoonlijke veiligheid en waardevolle spullen. Vooral in de grote steden kunnen autodiefstal, straatcriminaliteit en berovingen voorkomen waarbij steeds vaker gebruik gemaakt wordt van wapens.

 

Het bosbrandseizoen loopt van oktober tot en met maart. In verscheidende delen van Australië is het risico van zich snel uitbreidende bosbranden in die periode extreem groot. Bij bosbranden komt het voor dat het openbare leven op uiteenlopende plaatsen voor kortere of langere tijd wordt ontwricht met nadelige gevolgen voor bewoners, bezoekers en reizigers. In een periode van bosbranden wordt u geadviseerd in Australië dagelijks het lokale nieuws te volgen en aanwijzingen van de autoriteiten en hulporganisaties strikt op te volgen. Bij twijfel kunt u de lokale brandweer of politie bellen voor verdere informatie. Actuele informatie over de locatie van bosbranden in de diverse delen van Australië kunt u vinden op de websites van New South Wales Government, Australian Capital Territory, Queensland Government, Tasmania Government, Victoria Government en de Government of Western Australia. De NSW Rural Fire Service heeft een App om de bosbranden te volgen: ‘Fires Near Me’. In Australië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten wordt u geadviseerd onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed

contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de websites van de Humanitarian Early Warning Service en Severe Weather Information Centre. Buiten de lokale radio- en televisiestations verstrekt het Australische bureau voor de meteorologie informatie via hun website. Ook bij de nooddiensten van Queensland, New South Wales en Victoria is actuele informatie te vinden.

Het noodnummer voor overstromingen, stormen en tsunami’s in deze drie staten is 132 500. Het Australische telefoonnummer voor alle hulpdiensten (politie, ambulance of brandweer) is 000. Dit nummer moet uitsluitend in geval van nood worden gebruikt.  

 

Terrorisme

In Australië bestaat een alarmsysteem voor terrorisme. De adviezen variëren van hoge naar lage ‘alert’ niveaus. U kunt het huidige niveau vinden op de website van Attorney-General's Department. U dient rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat, welke zich voornamelijk richt op civiele doelen, die vaak door buitenlanders worden bezocht.


taal


De officiële taal van Australië is natuurlijk het Engels. De traditionele Aboriginal-gemeenschappen spreken per groep hun eigen taal en beheersen vaak ook nog verschillende andere Aboriginal talen. Zij spreken vaak nauwelijks Engels in tegenstelling tot de Aboriginals in de steden en de plattelandsgemeentes. Het Australische Engels heeft een zeer speciaal accent, maar kent ook woorden

die in het Engels of Amerikaans niet voorkomen. Het Australische Engels wordt "strine" genoemd, en kan teruggevoerd worden tot de eerste voornamelijk Ierse gevangenen in Australië. Het nasale Strine is geen dialect maar meer een soort volkstaal, doorspekt met bargoens en grappige uitdrukkingen. Het is een taal zonder grammatica, die wordt geschreven zoals ze wordt uitgesproken. Het strine wordt zonder veel variaties in het gehele land gesproken, en ook het idioom verschilt nauwelijks van streek tot streek. Er bestaat wel verschil tussen het taalgebruik in de stad en op het platteland, die vaak te maken hebben met de maatschappelijke klasse of de gelegenheid waar men elkaar treft.

 

De Australische woordenschat bevat ook veel woorden van aboriginal-afkomst en tevens neologismen die bepaalde Australische verschijnselen aanduiden. Ook zijn er veel woorden die in Australië een andere betekenis hebben dan in het Engels en worden veel woorden afgekort.


tijdzone


Tijdens onze zomertijd is het tijdverschil met Western Australia 6 uur, Northern Territory en South Australia 7,5 uur, en de overige staten 8 uur. Tijdens onze wintertijd is het tijdverschil met Western Australia 7 uur, Northern Territory 8,5 uur, Queensland 9 uur, South Australia 9,5 en de overige staten 10 uur. Tussen de laatste zondag in maart en de eerste zondag in april en de eerste en de laatste zondag in oktober is het tijdverschil met South Australia 8,5 en de overige staten 9 uur.

 

De staten Northern Territory, Queensland en Western Australia hebben geen zomertijd.


elektriciteit


De netspanning is 240 volt. Stopcontacten zijn geaard en hebben drie rechthoekige gaten. U hebt een verloopstekker van het type I of een wereldstekker nodig.


feestdagen


1 Januari 

6 Januari 

26 Januari

(verschillende dagen)

10 Maart

1 April

18 April   

20 en 21 April

25 April   

11 Mei    

29 Mei

8 en 9 Juni

9 Juni      

29 Juli

31 Juli

7 September

25 en 26 December

Nieuwjaarsdag

Driekoningen

Australië dag

"Labour” dag

“Commonwealth” dag

Dag van de Arbeid

Goede Vrijdag

Pasen

“Anzac” dag

Moederdag

Hemelvaartsdag

Pinksteren

“Queen’s birthday”

Scholen boomplantdag

Boomplantdag

Vaderdag

Kerstmislees ook: