Byron Bay

Reisverhalen - Australië



surfers paradise byron


Komend van Brisbane met de  bus kom ik op de helft van de middag in het populaire surfstadje Byron Bay aan. Het hostel waar ik naartoe wilde gaan ligt op zo’n 1,5 km wandelen vanaf de busstop en ik kom doorweekt daar aan.

 

Ik leg m’n spullen in de slaapzaal neer, maak kennis met m’n Nederlandse kamergenoot en pak m’n kleine tas om een wandeling te maken door de stad.

 

Cavanbah als surfdorp: 

Het dorp werd rond 1870 gevestigd en werd oorspronkelijk Cavanbah genoemd. Kapitein James Cook zou dit later doen veranderen in Cape Byron naar ontdekkingsreiziger John Byron.

 

Het was heel lang een klein nietig gehucht maar aan het einde van de jaren 1950 begon Byron bay zich meer te ontwikkelen naar zijn huidige vorm. In die tijd ‘ontdekten’ surfers uit Sydney het warme blauwe water met en goede surfkwaliteit.

 

In de daarop volgende jaren werden de attracties rond het gebied steeds meer bekend, dit zorgde voor een sterke stijging in het toerisme. Het stinkende walvisstation en de slachterijen werden gesloten. Ook de Norco-melkfabriek, ooit de grootste van Australië, sloot zijn deuren.


aboriginal cultuur


De eerste avond in Byron Bay zou ik met de Nederlandse jongen uit m’n kamer en een Amerikaan naar de Aboriginal Show gaan in het hostel. Zang, dans en een uitleg over de Aboriginal cultuur en achtergrond. Met de twee Engelse dames die elders een hotel hebben nemen we een afzakkertje in het café bij ons hostel.


De dagen die volgde zou ik meerdere malen naar het strand gaan, bij mensen in hun hostel op het balkon eten en drinken, uitgaan, terrasje pakken en bij het zwembad liggen te lezen en/of muziek luisteren.  

 

De kerstdagen: 
Op eerste kerstdag werd ik samen met nog een hele club uitgenodigd om te gaan barbecueën op het strand. Een meisje had een nep kerstboom meegenomen en het zou een van m’n opmerkelijkste kerstdiners worden zo met 30 graden en een kerstmuts op m’n hoofd.


Een dag zijn we nog met een kleine groep toeristen naar de oude vuurtoren toe gewandeld die op de oude landtong die zich in het noordoosten van het centrum bevindt. Het schijnt het meest oostelijke punt van Australië te zijn. De vuurtoren Cape Byron werd geopend in 1901. Het bevat het krachtigste baken van Australië. Nadat deze gebouwd was, was de toren de eerste jaren vanuit het dorp ontoegankelijk.

 

Nu is het onderdeel van een groot recreatiegebied waar je kunt wandelen en op het strand kunt liggen maar natuurlijk ook goed kunt surfen.



byron bay - tips & advies (2003)


De meeste lange-afstandsbussen stoppen in het centrum langs de “Jonson Street”.

 

Byron Bay – Sydney: er gaat zeker een bus om 21:00 richting Sydney. Deze doet er zo’n 12 tot 14 uur over en kost rond de 67 AUSD.


Het populaire Cocomangas, gelegen aan de hoofdstraat Jonson is een discotheek, open tot 03:00 en speelt een mix van funk, retro en techno muziek.


Adres : Skinners Shoot Road

Prijs : 23 AUSD (slaapzaal)

Tel.nr. : 6685 7709

E-mail : artsfact@omcs.com.au

Website: https://nomadsworld.com/australia/arts-factory-lodge/

 

Inhoud:

Het kunstzinnige hostel Arts Factory ligt iets buiten het centrum op een grote open vlakte aan de westzijde. Je hebt hier slaapzalen, doubles, singles maar je kunt ook kamperen.

 

Opgebouwd als een muziektempel door een groep Amerikanen tijdens de Vietnam oorlog is het nu een complex waar veel kunst te bezichtigen is maar ook DJ avonden worden georganiseerd en talentenshows.

 

Je kunt hier van alles regelen van Aboriginal avonden tot bus-tickets en je kunt hier eten en drinken bestellen in het café/restaurant. Er hangt een heerlijke relaxte sfeer en je kunt hier genieten in het lekkere zwembad.


Lees ook:




meer links:


Hermanus

ZUID-AFRIKA

Een prachtige en interessante kuststrook die uitnodigt voor een heerlijke wandeling. 

Ko Chang

THAILAND

Het Thaise bounty-eiland "Ko Chang" heeft een keur aan heerlijke zandstranden.