Officiële naam : Gemenebest Australië
Hoofdstad : Canberra
Munteenheid : Australische dollar (AUD)
Taal : Engels
Inwoneraantal : 23.000.000
Visum nodig : NEE (wel een ETA)
Australië, dat zijn naam dankt aan het vermeende continent terra australis incognita ("onbekend zuidelijk land"), werd al enkele tienduizenden jaren bewoond voor het door Europeanen zou worden ontdekt. Nadat de Nederlander “Willem Jansz” Australië in 1606 als eerste Europeaan ontdekte duurde het nog tot 1770 voor de oostkust door de Britten in bezit werd genomen, die het eiland in eerste instantie als strafkolonie gebruikten. Van 1650 tot 1817 heette het hele continent Nieuw Holland, alleen de namen Nieuw-Zeeland en Tasmanië herinneren nu nog aan de Nederlandse ontdekkingsreizen in dit gebied. New South Wales was in 1788 de eerste kolonie en in de 19e eeuw volgden nog vijf andere koloniën, de voorlopers van de huidige Australische staten. Op 1 januari 1901 voegden de zes koloniën zich samen tot één federatie en werd het - hoewel nog niet volledig - onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Australië ontleent zijn soevereiniteit aan het zogenoemde “settled colony principle” dat bepaalt dat het land vreedzaam werd gekoloniseerd. Aan het feit of het nu wel de Nederlanders of toch de Portugezen waren die als eerste Europeanen Australië ontdekten wordt nu zwaar getwijfeld door nieuwe onderzoeken.
Ondanks het feit dat Australië opgebouwd is (als je het zo mag noemen) door kolonisten hanteert het land een van werelds strengste maar ook meest omstreden immigratiewetten en regels. Iets wat zeer zwaar op de maag drukt van menig bewoner en politicus. Een ander natuurlijk probleem waar het land “down under” al jaren mee worstelt zijn de steeds vaker en groter voorkomende overstromingen en bosbranden. Door de opwarming van de aarde wordt Australië veelvuldig getroffen door orkanen en zowel grote droogte als stormen die gekampt gaan met veel regen.
ACTUALITEIT:
Australische onderzoekers hebben bij hoge uitzondering een groep gezonde Tasmaanse duivels gevonden. De gezonde dieren bieden nieuwe hoop dat de met uitsterven bedreigde diersoort gered kan worden. De populatie van de Tasmaanse duivel is de laatste twee decennia met zo'n tachtig procent afgenomen. De diersoort wordt geteisterd door een dodelijk kanker in het gezicht. De ziekte wordt overgedragen als ze bijten of paren. Een speciaal programma is in het leven geroepen om het vleesetende buideldier, dat alleen op het Australische eiland Tasmanië voorkomt, te redden. Onderzoekers troffen na acht dagen in de wildernis in het zuidwesten van Tasmanië veertien Tasmaanse duivels aan die de ziekte niet bij zich dragen. Tegen het Australische ABC News zei de coördinator van het programma dat het vinden van duivels met nieuwe genetische diversiteit kansen biedt. Hij noemde de vondst "heel opzienbarend".
Bron: nu.nl (April 2018)
Afrika
Egypte
Ethiopië
Ghana
Mali
Marokko
Oeganda
Zuid-Afrika
Azië en Oceanië
Australië
Cambodja
China
Georgië
India
Indonesië
Nepal
Nieuw-Zeeland
Oezbekistan
Singapore
Sri Lanka
Thailand
Vietnam
Europa
Albanië
Frankrijk
Griekenland
Montenegro
(Noord) Ierland
Letland
Polen
Portugal
Roemenië
Rusland
Slovenië
Tsjechië
Turkije
Amerika
Bolivia
Brazilië
Colombia
Guatemala
Nicaragua
Peru
BZW’s / Sights
Archeologie
Historie
(Hoofd) steden
Highlights nr 1
Onbekende "gems"
Strand
Natuurparken (RV)
Historisch (RV)
Algemeen (AIG)
Wereldoorlog 2 (AIG)
Personen (AIG)
Overig
Tours
Blogs
Contact
© Cheapskatetravel.nl; 2018 (all rights reserved)