PRAKTISCHE INFORMATIE - Armenië

* Bijgewerkt t/m 2014 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen 

paspoort en visa


Heeft u een paspoort uit een EU land of Schengen-land dan heeft u sinds januari 2013 geen visum meer nodig. Gerekend vanaf de inreisdatum kunt u 180 dagen zonder visum in Armenië verblijven. Uw paspoort dient de gehele verblijfsduur geldig te zijn.


ambassades


 • Ambassade van  Armenië in Nederland: Laan Van Meerdervoort 90, Den Haag, Tel. 070-3311002, E-mail: armembnl@mfa.am
 • De Duitse ambassade in Jerevan vertegenwoordigt Nederland voor Schengen visa.  
 • 29 Charents Street, Yerevan, Telefoon: Vanuit Armenië: 10 52 32 79 / 10 52 45 81 / 10 58 65 91 - Buiten Armenië: + 374 1 523279 / + 374 1 524581 / + 374 1 586591; Website: www.eriwan.diplo.de 

geldzaken


Munteenheid

 • Dram (AMD)

Bankpas

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo.
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden.
 • Er geldt een limiet per dag.
 • Let op: de meeste banken zetten hun bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik door skimmers tegen te gaan. Vraag uw bank of dit voor uw pas van toepassing is.

Creditcard

 • Creditcards worden over het algemeen goed geaccepteerd.

Geldautomaten

Geld wisselen

 • U kunt uw geld bij de meeste vliegvelden, hotels, winkels en banken wisselen.

Bijzonderheden

 • Neem naast een bankpas en een creditcard ook voldoende contant geld mee, bij voorkeur in Amerikaanse dollars.
 • Travellercheques, in euro’s of Amerikaanse dollars, kunt u bij banken in Jerevan inwisselen; houd er rekening mee dat ze steeds minder geaccepteerd worden.
 • Zorg dat u voldoende dram in kleine coupures bij u hebt, vooral als u naar kleine winkeltjes en markten gaat.
 • Bovenstaande geldt veelal ook voor Opper-Karabach (Nagorno-Karabach of Artsach), dat formeel tot Azerbeidzjan behoort maar waar de Armeense dram gebruikt wordt. 

gezondheid


Het niveau van de medische zorg in Armenië is laag. De medische faciliteiten en voorzieningen zijn erg beperkt. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten die ook de kosten van een eventuele repatriëring dekt. Houd er rekening mee dat u in de meeste gevallen contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Tbilisi in Georgië. Armenië zelf heeft geen Nederlandse vertegenwoordiging.


vaccinaties


Voor Armenië zijn geen vaccinaties verplicht gesteld.

 

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Armenië aangeraden: vaccinatie tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Armenië inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Armenië vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf.

 

Malaria preventie: Er komt in Armenië geen malaria voor.


veiligheid


Armenië ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie kunt u vinden op earthquake.usgs.gov/. In het verleden zijn demonstraties van de politieke oppositie in gewelddadigheden geeindigd. Reizigers worden geadviseerd om waakzaamheid te betrachten en samenscholingen en demonstraties te vermijden in verband met mogelijke verstoringen van de openbare orde. Voor aanvullende informatie inzake een verblijf in Armenië wordt u verwezen naar de website van de Nederlandse ambassade te Georgië in Tbilisi: www.georgie.nlambassade.org. Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen. De dreiging Armenië is laag. U dient echter rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat, welke zich voornamelijk richt op civiele doelen, die vaak door buitenlanders worden bezocht. U dient alert te zijn.

 

Onveilige gebieden

De grenzen met Azerbeidzjan en Turkije zijn gesloten. Tenzij absoluut noodzakelijk wordt reizen naar de gebieden grenzend aan Azerbeidzjan (met name in het noordoosten) in de buurt van Nagorno-Karabach ontraden in verband met voorkomende schietincidenten. Alle niet-essentiele reizen worden ontraden naar dit gebied. In het de facto van Azerbeidzjan afgescheiden Nagorno Karabach kan de Nederlandse Ambassade in Tbilisi u niet van consulaire bijstand voorzien. Voorts wordt ontraden te rijden op het gedeelte van de weg Baghanis-Voskepar-Kirants van de oude Nojemberjan-Idshewan route, aangezien daar soms ook schietincidenten plaatsvinden. 

 

In delen van het grensgebied komen landmijnen voor.


taal


Armeniërs hebben een eigen taal met een eigen alfabet. Het Armeens alfabet is bedacht door de monnik Mesrop Masjtots in 405. Armeens behoort tot de groep van de Indo-Europese talen waarin het een onafhankelijke tak vormt binnen de Indo-Europese taalfamilie. Volgens de laatste census van 2001 spreekt 97,7% als moedertaal Armeens, 1% Koerdisch en 0,9% Russisch. Verder wordt er tegenwoordig soms wat Frans of Engels gesproken.


tijdzone


In Armenië is het 3 uur later dan in Nederland. In onze zomertijd, tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober, is het 2 uur later.


electriciteit


De netspanning is 230 volt. Stopcontacten hebben net als in Nederland twee gaten. Soms heben ze aardingclippen of een derde rond gat voor “aarding”. 


feestdagen


1 januari                    - Nieuwjaarsdag

6 januari                    - Armeens Kerstmis (Surb Tsnund) (Christendom)

28 januari                 - Dag van het leger

8 maart                      - Internationale Vrouwendag

24 april                      - Herdenkingsdag genocide

1 mei                         -  Dag van de arbeid

9 mei                         - Dag van de overwinning

28 mei                       - Herstel van de zelfstandigheid

1 juni                         - Internationale Dag van het Kind (Kinderdag)

8 en 9 juni                 - Orthodox Pinksteren (Christendom)

5 juli                          - Dag van de grondwet

16 augustus              - Ter hemel opneming H. Moeder Gods (Christendom)

21 september           - Onafhankelijkheidsdag

31 december            - Oudejaarsavond


zie ook: