PRAKTISCHE INFORMATIE - Albanië

* Bijgewerkt t/m 2015 - wijzigingen voorbehouden.


 • Paspoort en visa
 • Ambassades
 • Geldzaken
 • Gezondheid
 • Vaccinaties
 • Kosten
 • Veiligheid
 • Taal
 • Tijdzone
 • Elektriciteit
 • Feestdagen

 


paspoort en visa


Voor een verblijf tot 90 dagen heeft u voor Albanië geen visum nodig. Wel dient u in het bezit te zijn van een Europese identiteitskaart of paspoort.


ambassades


 • De Albanese ambassade in Nederland: Anna Paulownastraat 109, Den Haag, Tel.nr.: 070 427 2083, E-mail: tir@minbuza.nl;
 • De Nederlandse ambassade in Albanië: Rruga Asim Zeneli 10, Tirana, Tel.nr. +355 4 2240 828.

geldzaken


Munteenheid:

 • Lek (ALL)

Bankpas:  

 • Bankpassen worden geaccepteerd bij automaten met een Cirrus- of Maestrologo;
 • Gebruik van een bankpas is meestal goedkoper dan gebruik van een creditcard. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden;
 • Er geldt een limiet per dag.

Creditcard:  

 • Creditcards worden in de hoofdstad en in grote hotels en bij sommige tankstations geaccepteerd;
 • Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden.

Geldautomaten:  

Geld wisselen:  

 • Bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen.

Bijzonderheden:  

 • De voorkeur gaat uit naar betaling met contant geld.

gezondheid


Het niveau van de medische zorg in Albanië is laag, vooral buiten de hoofdstad Tirana. In geval van nood kunt u zich wenden tot de eerstehulpafdelingen van de ziekenhuizen. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. In geval van een ziekenhuisopname of wanneer u medisch-specialistische zorg nodig hebt, kunt u het beste direct contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Voor informatie en eventuele ondersteuning kunt u terecht bij de Nederlandse vertegenwoordiging in de hoofdstad Tirana.

 

Geneesmiddelen

Neem speciale geneesmiddelen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheek met reguliere geneesmiddelen mee te nemen. Als u geneesmiddelen meeneemt op reis die onder de Opiumwet vallen (zoals bepaalde slaapmiddelen, ADHD-middelen en sterke pijnstillers), moet u voor deze geneesmiddelen een gelegaliseerde Engelstalige medische verklaring bij u hebben. Het reizen met deze geneesmiddelen zonder verklaring is strafbaar. Op www.hetcak.nl leest u welke geneesmiddelen onder de Opiumwet vallen en hoe u de verklaring kunt aanvragen. De verklaring is 1 jaar geldig na de door u opgegeven ingangsdatum. Vraag de verklaring minimaal 4 weken voor vertrek aan.

 

Teken

Let op teken als u wandelt of kampeert in de natuur, want deze kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. U verkleint de kans op een tekenbeet door beschermende kleding te dragen en een insectenwerend middel op de onbedekte huid te smeren. In Albanië komt ook tekenencefalitis voor. Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus, dat kan worden overgebracht door teken. Van april tot november zijn de teken het actiefst en is het risico om deze ziekte op te lopen het grootst. DEET is een effectief insectenwerend middel tegen teken.

 

Zoogdieren

Hondsdolheid komt voor in Albanië. Neem direct contact op met een arts wanneer u door een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat, vleermuis of vos) bent gebeten.

 

Drinkwater

Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.

 

Voedsel

Eet alleen goed doorbakken vlees en vis, gekookte groenten en fruit dat u zelf geschild hebt.

 

Omdat encefalitis (zie Teken) ook kan worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten, wordt u geadviseerd geen producten te gebruiken die zijn gemaakt van rauwe melk (zoals sommige kazen).


vaccinaties


Geen vaccinaties verplicht (zie boven).


veiligheid


Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico's voor reizen naar Albanië.


taal


Het Albanees, de enige officiële taal, vormt net zoals het Armeens en het Grieks een aparte tak binnen de Indo-Europese taalfamilie. De Shkumbinrivier, die het land ruwweg in tweeën verdeelt, scheidt sprekers van het noordelijke dialect, het Gegisch (1,8 miljoen sprekers in Albanië), van die van het zuidelijke dialect of Toskisch (2,9 miljoen). In beide dialecten zijn ook Turkse invloeden terug te vinden. De Albanese standaardtaal is gebaseerd op het Toskisch. Aan de etnische minderheidsgroepen in het land is het toegestaan de eigen taal te gebruiken. Naast het Gegisch (dat ook de voertaal is in het grootste deel van Kosovo) en Toskisch zijn er nog twee andere varianten van het Albanees, het Arberisch en het Arvanitika, die gesproken worden door Albanese minderheden in respectievelijk Zuid-Italië en Griekenland. Alle vier deze varianten worden door sommige bronnen als afzonderlijke talen beschouwd.  Overige inheemse talen in Albanië zijn het Grieks, Macedonisch, Vlach-Romani, en het Aroemeens.


tijdzone


Geen tijdsverschil met Nederland.


elektriciteit


De netspanning is net zoals in Nederland 230 volt. In Albanië worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.


feestdagen


01 Januari 

06 Januari 

14 Maart 

21 Maart 

03 April 

05 en 06 April 

14 Mei 

24 en 25 Mei 

01 Juni 

18 Juni t/m 17 Juli 

18 Juli t/m 20 Juli 

21 t/m 26 Sept. 

23 t/m 26 Sept. 

19 Oktober 

28 November 

29 November 

08 December 

25 en 26 December

Nieuwjaarsdag 

Driekoningen 

Summer Day 

“Nowruz” (Perzisch nieuwjaar)

Goede Vrijdag

Pasen

Hemelvaartsdag

Pinksteren

Internationale dag van het Kind

Ramadan

Suikerfeest

“Id-ul-Hadj” (bedevaart naar Mekka)

Offerfeest

Moeder Theresa dag

Onafhankelijkheidsdag

Bevrijdingsdag

Nationale Jeugd-dag

Kerstmiszie ook: