10 Redenen om Turkije te bezoeken


Wat is leuker om de volgende zomervakantie te regelen als het in Nederland bitterkoud is!? Misschien dat deze 10 tips met prachtige bezienswaardigheden en andere info m.b.t. Turkije je kunnen helpen en inspireren! 


1. "cappadocia"


Cappadocië is een landstreek ten zuiden van de steppe in de Turkse regio's Centraal-Anatolië en Oost-Anatolië. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van 's werelds grootste natuurwonderen. Je kunt grotwoningen, ondergrondse steden bezoeken die dienden als schuilplaats en een mysterieus labyrint vormen door kleine, smalle gangetjes, kamers en “boobytraps” voor ongewenste indringers. Er zijn  “verborgen” kloosters, kerken met prachtige (Bijbelse) fresco’s en kastelen bezoeken en natuurlijk is het de bedoeling dat je ook zelf overnacht in een woongrot.

LEES MEER >>>


2. een heerlijke "keuken" (eten)


Turkije heeft een uitgebreide keuken met invloeden uit Europa, Azië en het Midden Oosten. De Turkse keuken is een internationaal gewaardeerde keuken met een lange traditie. De Turkse keuken is erg gevarieerd en wordt tot de meest veelzijdige ter wereld gerekend samen met de Franse en Italiaanse. Een van de typische gerechten uit de Turkse keuken, die in principe op elke straathoek in Turkije gegeten kan worden, is kebab. De kebabs in Turkije kennen allerlei variaties, waarvan döner kebab waarschijnlijk één van de meest bekende gerechten is.

 

LEES MEER >>>


3. "Amasya"


Amasya heeft een zeer rijke geschiedenis; na z’n stichting werd de stad al snel een “Hittite” bolwerk. Nadat het door Alexander de Grote was veroverd, werd het onderdeel van het rijk van Koning Pontus toen het z’n grote bloeitijd beleefde. In het jaar 47 v.Chr. arriveerde de Romeinen, daarna de Byzantijnen, de Seljuks en de Mongolen. Tijdens de tijd van het Ottomaanse Rijk werd de stad een belangrijk centrum van waaruit militaire campagnes werden gevoerd tegen de Perzen. De nalatenschap van de Ottomanen is nog overal zichtbaar – aan de oever van de rivier “Yesilirmak” die dwars door het oude centrum stroomt staan nog talloze half houten Ottomaanse huisjes. De meeste hangen half over de rivier heen en worden met grote balken ondersteunt die tegen de steile wanden van de rivier aanhangen.

 

LEES MEER >>>


4. Turkije als betaalbare bestemming


Turkije is nog steeds een stuk goedkoper dan (West)Europa zolang je maar wegblijft uit Istanbul en de Egeïsche en Middellandse Zee kust (en dan voornamelijk de plekken waar veel Europese, Amerikaanse en tegenwoordig ook veel Russische toeristen bivakkeren). Maar hoe goedkoop het ook klinkt je behoort altijd af te dingen – de Turkse verkopers kijken je vreemd aan als je probeert in Kusadasi en/of Bodrum maar in het “echte” Turkije hoort dit bij het spel. Naast het feit dat je er respect mee afdwingt is het gewoonweg leuk en leerzaam.

 

LEES MEER >>>


5. "istanbul"


Istanbul, het Parijs van het Oosten is het culture hart van Turkije en een "must see". Het heeft de grootste haven en de meeste inwoners van het land maar is niet de hoofdstad. De stad is het enige in z’n soort dat deels in Europa is gelegen en anderzijds in Azië en wordt gedeeld door de waterdoorgang de “Bosporus” die komt van de Zwarte Zee en uitmondt in de zee van “Marmara”. Gesticht door Griekse kolonisten  in de 7e eeuw v.C. werd de stad bekend en beroemd toen het de hoofdstad werd van het grote Oost Romeinse en later Byzantijnse Rijk. Vele toeristische attracties van nu stammen uit die periode zoals Aya Sofia.

 

LEES MEER >>>


6. kleurrijke en interessante geschiedenis


Turkije heeft een zeer lange, interessante en indrukwekkende geschiedenis. Als scharnier tussen Azie en Europa is het land vaak gebruikt als slagveld en belangrijke veldslagen zoals in Troje en Gallipoli werden hier uitgevochten. Ook was het onderdeel van grote rijken zoals dat van de Perzen, Romeinen, Byzantijnen en Ottomanen.

 

LEES MEER >>>


7. "Pergamum"


Pergamon werd dankzij de rijkdom en kunstzin der vorsten een centrum van hellenistische cultuur een van de fraaiste steden van de oude wereld, met een rijkdom aan monumentale tempels, fonteinen, gymnasia en andere bouwwerken. De stad bevond zich in een gebied dat rijk was aan graan, olijven, druiven en vee en was gebouwd op een hoogte van 335 meter. De drie oorspronkelijke stadjes waaruit Pergamon bestond, waren met elkaar verbonden via trappen en terrassen, waarop overdekte zuilengangen van twee etages waren gebouwd. Op het bovenste gedeelte van de stad bevonden zich de publieke gebouwen, zoals de agora, het koninklijk paleis, wapenarsenaal, het theater, de tempels van Dionysos en Athena Polias en het altaar van Zeus wat zeer beroemd was.

 

LEES MEER >>>


8. "Sumela" klooster


De kuststreek is gescheiden van het binnenland van Anatolië door hoge en weinig toegankelijke bergen en grenst in het noordoosten aan Georgië. In de tijd dat het Romeinse Rijk in elkaar zakte en er vele rovers en bandieten rondzwierven werden vele kloosters op onbegaanbare plekken gebouwd waaronder dit “Sumela” klooster. Gesticht tijdens Byzantijnse tijden werd dit klooster in 1923 verlaten toen de Turkse Republiek werd gesticht in de hoop dat het ooit weer in een Griekse kolonie mocht dienstdoen. Het hangt en staat tegen een lange steile rots aan in een prachtige omgeving van bossen en rotsen. De belangrijkste kapel die gehakt is uit de rots is van binnen en van buiten versierd met prachtige fresco’s.

 

LEES MEER >>>


9. de natuur (landschap)


Het landschap van Turkije is erg gevarieerd deels vanwege de grote omvang en klimaatsoorten van het land. Baaien, rotsen, zand- en kiezelstranden aan de 8000 kilometer lange kuststrook maar ook hoge bergen, zoutmeren, steppen en rivieren in het Anatolisch binnenland. Het hoogland van Anatolië is het belangrijkste landschap van Turkije. Het bestaat uit een ca. 2000-2500 m hoge, boomloze, deels woestijnachtige hoogvlakte, in het noorden en in het zuiden door hoge randgebergten omgeven, allebei met een groot aantal toppen van 3000 m en meer. Naar de Egeïsche zijde lost het hoogland zich op in een aantal kleinere gebergten.

 

LEES MEER >>>


10. "efeze"


“Efeze” is een van de best bewaarde klassieke stad van de oostkant van de Middellandse Zee en belangrijkste archeologische site van hedendaags Turkije. Naast Romeinse baden en een Romeins toiletsysteem met stromend water zijn er onder meer talrijke zuilen van tempels te zien en natuurlijk restanten van de grote en zeer indrukwekkende “bibliotheek van Celsus” en de overblijfselen van een theater en odeon.

 

LEES MEER >>>



 © - Copyright by "CHEAPSKATETRAVEL" - 2017.