Pay you're respect at this very special graveyard

In de bijna vergeten “Irak-Iran” oorlog, de langste conventionele oorlog in de 20ste eeuw, vielen zo’n half miljoen doden, een veelvoud  aan gewonden en zouden meer dan een miljoen mensen hun huis en haard verliezen. Een groot aantal Iraanse slachtoffers liggen begraven op de militaire begraafplaats in Teheran niet ver van hun leider “Khomeini”. Deze voor de Iraniërs heilige plek verschilt wel degelijk van de voor ons veel voorkomende militaire begraafplaatsen in de Westers wereld.


Irak-Iran oorlog

In Iran was net de Islamitische Revolutie achter de rug en het land was in chaos. Sadam Hoessein, toenmalig leider van Irak vond het de perfecte tijd om z’n rivaal en buurland Iran aan te vallen. Redenen waren er alom; hij was van mening dat een deel van Iran tot Irak behoorde, Iran zou veel te machtig worden en ook was hij bang dat de Revolutie zou overslaan naar z’n land. Irak had door de verkoop van olie een machtig leger opgebouwd en Hoessein wilde de hegemonie in de regio voor z’n land opeisen. Hij verwachtte een snelle overwinning ook omdat Iran een groot en moeilijk begaanbaar land is met talloze bergketens moeilijk begaanbaar voor tanks.  

 

De oorlog begon op 22 september 1980 met een grootschalige luchtaanval op Iran en de volgende dag vielen de Iraakse infanterietroepen z’n buurland aan. Irak had zich verkeken op de grootte van het land, z’n troepen waren ongemotiveerd en slecht geleid. Na een redelijk succesvol begin hervonden de Iraanse leiders zichzelf en bood de oorlog hun een unieke kans het volk te verenigen tegen één vijand. Ze maakten er een heilige oorlog van en deze liep uit op een uitputtingsslag. De oorlogvoering was in vele gevallen wreed. Zo werd door Irak gifgas ingezet. Tienduizenden Iraanse kinderen stierven als gedwongen martelaar met 'een sleutel voor het paradijs' om hun nek en een band met 'Karbala' op hun hoofd. De frontlijnen veranderden niet meer en de strijd verschoof naar bombardementen op steden, burgers en olietankers. Irak werd door vele landen gesteund en Iran kon zich alleen beroepen op mankracht die tot het uiterste gingen. Op 20 juli 1988 nam de VN Veiligheidsraad unaniem Resolutie 598 aan waarin werd opgeroepen alle vijandelijkheden te staken. Irak had in de oorlog sterke bondgenootschappen gesloten met de VS en landen in de regio en was tot de tanden bewapend. Drie jaar later brak de eerste Golfoorlog uit, waarbij Irak het aangrenzende oliestaatje Koeweit binnenviel.Meer lezen over de Irak-Iran oorlog:


“Behesht-e Zahra”

Een paar honderd meter verwijderd van het gigantische complex waar Islamitisch leider “Khomeini” begraven ligt, liggen de slachtoffers van de Irak-Iran oorlog. Begraafplaats “Behesht-e Zahra” is de grootste in Iran en bevat belangrijke politici, schrijvers, artiesten en sportatleten. Het staat ook bekend als de plek waar tienduizenden oorlogsslachtoffer begraven zijn. Lange rijen glazen boxen herinneringen van de overledene in de vorm van plastic bloemen, portretten, briefjes en andere persoonlijke spullen. Op herdenkingsdagen wapperen hier honderden vlaggen en schijnt het hier drukker te zijn dan op de bazaar, maar op anderen is het hier doodstil. Een plek om je respect te tonen voor zinloos geweld en een oorlog die niets heeft opgeleverd.


Meer lezen over Teheran in Iran:Meer informatie m.b.t. IRAN:


© All rights reserved by "CHEAPSKATETRAVEL" 2017.