Slovenie * uitgelicht * Een onbekende bestemming maar zo veelzijdig!

Slovenië was onderdeel van Joegoslavië en wordt weleens Europa in het klein genoemd en met reden. Dit kleine centraal Europese landje ligt aan de Adriatische kust, heeft azuurblauwe rivieren, hoge bergen, prachtige architectuur, cultuur en een aantal zeer interessante bezienswaardigheden. Ontdek deze onontdekte “gem” voordat heel toerist-beminnend Europa erheen gaat.Bled

Je kunt een wandeling maken van 6 km rond het prachtige meer zonder te hoeven klimmen – natuurlijk kun je een ritje maken in een toeristische huifkar met traditionele koetsier of met een toeristentreintje. Op deze manier kun je van verschillende kanten het prachtige meer met z’n warme water aanschouwen, het romantische kleine eilandje met z’n kerkje en het bijna hangende kasteel wat zich op een grote kale rots bevind. Het uitzicht van het kasteel is een “must” – je hoeft hiervoor niet het kasteel in – je kunt simpelweg een wandelpad ernaast nemen. Het kasteel is echt Middeleeuws met kasteelmuren, torens en een heuse gracht en stamt uit de 18e eeuw toen de bisschop van “Brixen” hier huisde. Je kunt ook op verschillende manieren het eilandje bezoeken – een van de meest geijkte en romantische is het nemen van een “gondola” – ook kun je een boot huren en zelf het ritje maken.  Als je geïnteresseerd bent kun je tegenwoordig slapen en eten in het “oude” huis van Tito “himself” – het is Villa Bled.


Cerkno:

“Cerkno” is een klein nietszeggend dorpje in de “Cerknica” rivier vallei met twee belangrijke historische bezienswaardigheden. De een is de vondst van het oudste instrument ter wereld – de fluit die is gevonden in een van de grotten nabij het dorp is tussen de 45.000 en 80.000 jaar oud. Zo’n 5 km ten noordwesten ligt het geheime partizanen hospitaal “Franja”. Ondanks verschillende pogingen van de nazi’s om het ziekenhuis te vinden is dit nooit gelukt – een bezoek zal aantonen wat de reden daarvoor is.


Ljubljana:

Het centrum van de hoofdstad “Ljubljana” is niet al te groot en gemakkelijk ter voet te ontdekken. Verwacht geen wereldschokkende musea, beziens-waardigheden of monumenten maar een mix van “diversiteit”. De veelzijdige geschiedenis van de stad en aardbevingen hebben het aangezicht van de stad bepaald in een zeer gevarieerde stijl. Het “gezicht’ van de stad wordt gevormd door het “kasteel” wat het stadsbeeld domineert op de heuvel – deze kan beklommen worden maar is ook te bereiken d.m.v. een rail lift.

 

Voor de heuvel ligt de “echte” oude stad met prachtige gebouwen in “Barok” en “Art Nouveau” – daarachter het hoofdplein van de stad met de “drie bruggen” wederom ontworpen door Sloveens architect “Plecnik” en de opvallende roze “Fransican” kerk.  Over de “Ljubljana” rivier die door de hele oude stad kronkelt liggen verschillende bruggen die de moeite waard zijn om even te bekijken – vooral de “draken” brug. Langs de rivier boulevards met vooral huizen en panden uit de “Renaissance” tijd en talloze terrasjes. Ook kun je een bezoekje brengen naar de centrale markt. Tenslotte zijn er nog een aantal “middeleeuwse” huisjes te ontdekken, een paar schaarse overblijfselen van de Romeinse tijd (toen de stad nog “Emona” heette) en zijn er talloze voetgangersstraten gevuld met (souvenir)winkels, restaurants, hotels en cafés.


Meer informatie m.b.t. Slovenië bezienswaardigheden:

Slovenië heeft nog een aantal zeer bewonderingswaardige bezienswaardigheden die je zeker even moet zien en lezen: Klik op onderstaande link:


 

Meer informatie m.b.t. Slovenië algemeen:


Reactie schrijven

Commentaren: 0