Reuzenstappen in (Noord)-Ierland

Een van Ierland’s meest opmerkelijke bezienswaardigheden moet de “Giant’s Causeway” oftewel de weg der Giganten zijn. Gelegen aan de noordkust van Noord-Ierland is dit een mythische maar ook legendarische plek gebaseerd op het verhaal van twee reuzen ……De legende:

Het verhaal gaat dat in Ierland een reus woonde en aan de andere kant van de plas – in Schotland dus - een andere reus zag. De reus uit Schotland probeerde de Ierse reus uit te dagen en deze bouwde een lange weg (het reuzenpad) naar Schotland. Toen de Ierse reus de Schotse reus zag slapen zag hij dat deze veel groter als hem zelf was en rende snel terug. De Schot gebruikt het door de Ier gemaakte pad en ging op zoek naar de Ier. De Ierse moederreus verzon een list – zij liet de grote Schotse reus in hun huis en schonk hem wat te drinken in. De Schot vertrouwde het zaakje niet en ging op zoek in het huisje en trof een babyreus aan in een ledikantje. Als het kind al zo groot zou zijn, hoe groot zou z’n vader dan wel niet zijn. De Schotse reus koos het hazenpad en rende snel terug naar Schotland, het pad achter hem in puin achterlatend.


Wat zien we nu

Als je het verhaal van de reuzen maar flauwekul vind kun je altijd nog genieten van het prachtige natuurverschijnsel waar de legende op gebaseerd is. De sight is vlakbij het pittoreske plaatsje Bushmill gelegen en heeft o.a. een perfecte traditionele pub. Het is er ontzettend druk met toeristen van allerlei nationaliteiten. Je kunt met de bus of lopend naar de “Giant’s Causeway” waar je eerst een groot modern complex tegenkomt wat het informatiecentrum c.q. museum is. Daarna loopt er een pad richting de kust waar opeens het reuzenpad met 40.000 basalt zuilen  voor je opdoemen. Grote keien met een uitholling in het midden en verderop recht opstaande (hei)palen die op een groot hek lijken. De rotsen zouden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting, zo'n 60 miljoen jaar geleden. De palen zijn van verschillende kleuren (lichtbruin en zelfs zwart) en dit is de enige UNESCO site van Noord-Ierland.   

 

Iets verderop ligt de zogenaamde “Spaanse baai”. Deze wordt zo genoemd omdat hier het Spaanse Armada schip “De Girona” aan de kust geraakte door een storm zoals vele andere Spaanse schepen die door het Kanaal naar het noorden werden verjaagd en hier door schipbreuk aan land gingen tijdens de grote “Armada” als onderdeel van de Brits-Nederlandse oorlog tegen het Spaanse Rijk (de 80jarige oorlog).


Meer informatie:

Indien je het gehele reisverhaal wilt lezen over de “Giant’s Causeway” en/of meer informatie wil over een eventuele overnachtings- en/of transportopties klik op de paarse balk hieronder: 


Meer gedetailleerde informatie over (Noord)Ierland:


Reactie schrijven

Commentaren: 0