De werkende backpacker gaat betalen

De Australische regering wil in afzienbare tijd een belasting gaan invoeren voor (tijdelijke) werkzame rugzaktoeristen die een centje willen bijverdienen om hun “dure’ reis “down under” te bekostigen. Vraag is natuurlijk of het nog een haalbare kaart is om naar dit continent te reizen wat steeds duurder wordt.Australië als werkland

Heel veel jongeren vertrekken na hun studie of zelfs al tijdens hun studie naar het verre Australië om daar te reizen en wat geld te verdienen. Omdat het “westerse” land zo prijzig is als de meeste West-Europese landen en zeer uitgebreid is het voor veel rugzaktoeristen niet mogelijk de gehele trip thuis bij elkaar te sparen. Daarnaast is Australië een toplocatie om een prijzige “duikcursus” te doen (om bijvoorbeeld te  gaan duiken in de “Great Barrier Reef”) en een zeer populaire surflocatie. Ook kun je heerlijk shoppen en uitgaan “down under” waar je behoorlijk wat geld voor nodig hebt. Tenslotte leent het land zich uitermate goed om een aantal “trips” of “tours” te boeken die ook een aanslag zijn op je budget. Denk aan meerdaagse tours  naar de “Outback” van en naar “Alice Springs”, “The Great Ocean Road’ tussen Melbourne en Adelaide en/of  naar “Kaap Tribulation” of “Kakadu Nationaal Park”.


Baantjes

Al jaren lang vliegen veel jongeren uit vooral (West)Europa naar Australië om daar een paar weken rond te reizen. Om wat geld te (be)sparen onderbreken zij hun reis om wat geld te verdienen om hun reis te bekostigen. De baantjes worden gevonden in de landbouw als fruitplukker of andere werkzaamheden die weinig omhelzen. Op die manier is het gemakkelijk om andere rugzaktoeristen te ontmoeten en vaak worden reizen voortgezet gezamenlijk voortgezet. Tenslotte wordt de periode vaak als leuk, leerzaam en zeer gezellig gezien omdat iedereen in dezelfde – vaak niet overdreven luxe – verkeert.


Belasting:

Er wordt al een tijdje over gediscussieerd in de Australische regering over het feit dat men wilt dat de toeristen die naar hun land komen nu ook maar ‘ns belasting moeten gaan betalen. Dit is nooit aan de orde geweest – al het geld (en dat was ook geen vetpot) wat je als werkende backpacker in Australië verdiende kon je uitgeven aan wat jij wilde. De Australische regering o.l.v. de Australische minister van Financien Scott Morrisson zal een wetsvoorstel indienen. Deze behelst dat toeristen die in het land bijverdienen 15 procent belasting moeten gaan betalen. Deze 'backpacker tax' is lager dan het oorspronkelijke plan om 32,5 procent belasting te heffen. Dit voorstel stuitte op hevig verzet van de toerisme- en landbouwindustrie die zeer gevreesd is dat het aantal (jonge) toeristen heftig zal dalen.  

 

Bekend is dat veel jonge toeristen niet zoveel geld hebben en het vliegticket plus reis door Australië zijn zeer prijzig en het leven “down under” wordt ook steeds duurder. Als je dan ook nog een derde van je zuurverdiende geld wat je hebt verdient met een best “zware” arbeidsintensieve baan moet afgeven aan de belasting is dat niet zo’n vreemde gedachte. Jaarlijks reizen zo'n 600.000 rugzaktoeristen richting Australië, die hun verblijf veelal willen verlengen door wat bij te verdienen.


Meer (gedetailleerde) informatie m.b.t. Australië:


Reactie schrijven

Commentaren: 0