"Cuba overspoeld?"

De oude Revolutionair Fidel Castro is niet meer en het lijkt wel of Cuba in een jaar veranderd van een communistisch land in een toeristisch oord die z’n weerga niet kent. Nieuwe hotels, aankomst van grote cruiseschepen, bouw van luxe resorts, het uirollen van internet en nieuwe en goedkope vluchten naar Havana – het kan niet op. Cuba het nieuwe Thailand?Verandering in beleid:

Er is een hoop gebeurd met en in Cuba sinds de handreiking van Amerikaans president Obama aan zittend leider Raul Castro bij de herdenkingsdienst van Nelson Mandela. Invoerrechten van o.a. rum en sigaren uit Cuba zijn opgeheven door de Verenigde Staten, Google heeft een contract met de Cubaanse regering over het uitrollen van wifi- en breedbandnetwerken op het eiland en “The Rolling Stones” geven als eerste Westerse popgroep een concert voor honderdduizenden uitzinnige Cubaanse fans. Ook gaat Cuba steenkool exporteren naar de Verenigde Staten wat de eerste keer van handel drijven zou zijn tussen de twee landen na meer dan vijftig jaar.


Toerisme trekt aan:

Naast verbeterde handelsbetrekkingen tussen Cuba en de Verenigde Staten trekt ook het toerisme in Cuba aan. Het land heeft in het jaar 2015 ongeveer 3,5 miljoen bezoekers mogen ontvangen. Dat is een record en de verwachting is dat dat aantal alleen nog maar zal toenemen met de nieuwe situatie. Mede daarom is de overheid druk bezig met het realiseren van nieuwe hotels in de hoofdstad Havana en het strandresort Varadero. De Amerikaanse keten neemt Sheraton-hotel in Havanna over. Voor het eerst sinds de Cubaanse revolutie in 1959 opent op het Caribische eiland weer een Amerikaans hotel de deuren. De hotelketen Starwood Hotels & Resorts nam dinsdag het Sheraton-hotel in de zakelijke- en diplomatenwijk Miramar in Havanna over. Ook Airbnb maakt het sinds kort voor iedereen mogelijk om een appartement te boeken in Cuba. De regering van president Obama heeft ervoor gezorgd dat de Cubaanse overheid een speciale toestemming heeft gegeven aan Airbnb om dat mogelijk te maken. In het afgelopen jaar zijn zo'n vierduizend Cubaanse appartementen op de site aangeboden. Veel hotels in Cuba worden gerund door de overheid en zijn in slechte staat. Het was voor toeristen in beperkte mate al mogelijk om kamers in privéwoningen te huren, en er waren al enkele internationale hotelketens aanwezig in het land.


Transportmogelijkheden:

Voor het eerst in tientallen jaren is een cruiseschip vanuit de Verenigde Staten vertrokken richting Cuba. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1978. De eindbestemming is de Cubaanse hoofdstad Havana. Tijdens de zeven dagen durende reis zal het schip ook de havens van Cienfuegos en Santiago de Cuba aandoen. De cruise kan plaatsvinden nadat Cuba minder streng toeziet op de regel die inwoners van het eiland verbiedt om het land via zee binnen te komen. Niet alleen per boot kunnen toeristen tegenwoordig veel makkelijker naar het ex-communistische land reizen maar ook per vliegtuig. Luchtreizigers kunnen sinds kort met acht Amerikaanse vliegmaatschappijen rechtstreeks naar de Cubaanse hoofdstad Havana vliegen. Reizigers die naar Cuba willen, kunnen voortaan wekelijks tientallen vluchten boeken om over te steken. American Airlines mag de meeste vluchten uitvoeren, 35, zo deelde het departement mee. Steden als Miami en Fort Lauderdale in de staat Florida, die de grootste Cubaanse gemeenschappen hebben, kunnen voortaan 83 vluchten per week, verdeeld over zes maatschappijen aanbieden.


De keerzijde:

Meer handel, meer vliegtuigen, meer cruiseschepen, meer hotels en veel, veel meer toeristen die Cuba overspoelen. Klinkt als een sprookje en dat is het misschien ook wel. Maar was dat niet waarom Fidel Castro ooit de Cubaanse Revolutie was begonnen? Omdat rijke Amerikanen het eiland overnamen en zich gedroegen alsof het de zoveelste Amerikaanse staat was met goedkope arbeid, mooie vrouwen en prachtig weer? Gaan de verkeerde niet hiervan profiteren en blijven de arme boeren achter net als in de jaren 50? En wat gaat er gebeuren met oud-communistische idealen als gratis educatie en gratis zorg?Wil je meer informatie hebben m.b.t. Cuba:© copyright by "CHEAPSKATETRAVEL"

Reactie schrijven

Commentaren: 0