BLOG: "Herintroductie van het Perzische luipaard"

Eindelijk ‘ns goed nieuws over de Perzisch luipaard (of panter) waarvan een aantal exemplaren geherintroduceerd zijn in de Russische Kaukasus. Het prachtige beest is bijna uitgestorven; er leven nog een aantal honderd panters in wat wij vroeger “Perzië” noemden en het zou zonde zijn om deze niet nog beter te beschermen.


Inleiding:

In de zomer van 2016 zijn er wederom een aantal Perzische luipaarden uitgezet in de Russische Kaukasus. Dit gebeurde ook al in 2009 toen er vier van deze pantersoort werden uitgezet in het Nationale Park “Sotsji”” nabij de naam met dezelfde naam. Voor een stabiele populatie zijn volgens de directeur van het WNF in Rusland minstens vijftig dieren nodig. In 1927 werden de eerste luipaarden in deze regio ontdekt maar werden in de jaren erna nagenoeg uitgeroeid vooral omdat ze het vee aanvielen. Er zouden nog 1300 panters in het wild leven. Aan de herintroductie werd tien jaar gewerkt door het WNF en Russische wetenschappers.


Perzische panters:

Perzische panters danken hun naam aan een gebied in het zuidwesten van Azië dat vroeger “Perzië” heette. De landen Irak, Iran, Afghanistan en Turkmenistan behoorden ook tot dat gebied en hier komen de beesten ook nog steeds voor, dan wel in kleine versnipperde populaties. In Iran leeft de grootste populatie met tussen de 550 en 850 dieren. De Perzische panter leeft vooral in bergachtige steppen en naaldbossen en leeft op hoogtes van 1.500 tot 4.000 meter. Ook moeten er mogelijkheden zijn om zich te verstoppen, zoals bomen en dicht struikgewas en uitkijkposten om hun prooien te bespringen. Hun voedsel bestaat uit grote zoogdieren (zoals herten geiten en wilde zwijnen) en vogels. De panter jaagt veelal ’s nachts en klimt met zijn prooi in een boom zodat er geen andere dieren bij kunnen.


Bedreigingen:

Het nogal grote geografische verspreidingsgebied van de Perzische panter verdoezelt het geringe aantal van de gehele populatie. Deze panters leven in kleine en steeds meer versnipperde populaties. In vroegere tijden was de Perzische panter veel wijdverspreider in het zuidwesten van Azië maar de jacht, vernietiging van leefomgeving en het afnemen van prooidierpopulaties hebben tot een daling van het aantal panters geleid. In Afghanistan tiert de handel in panterhuiden nog steeds welig en de aanhoudende burgerlijke onrust verslechtert de bescherming van wilde kattensoorten nog verder. De situatie in Armenië is weer iets anders omdat daar de bevolking met hun veeteelt en andere agrarische werkzaamheden de grootste impact hebben. In Iran vormt het afschieten en vergiftigen een bedreiging (in een poging vee verlies door panters in toom te houden). Dit is geen wijdverspreid fenomeen maar heeft een grote impact op de levensvatbaarheid van de toch al versnipperde panterpopulatie.


Wil je een reisverhaal lezen over de “Kaukasus” in Rusland >> klik hier.



Reactie schrijven

Commentaren: 0