"Nepal na de aardbevingen en aardschokken"

In 2015 werd Nepal door een reeks van aardbevingen en naschokken getroffen die het land op z’n kop zette. Niet alleen kwamen duizenden om het leven of werden gewond, honderdduizenden huizen werden met de grond gelijk gemaakt en menig cultureel erfgoed werd verwoest ook werd er van de gelegenheid gebruik gemaakt om politiek het een en ander te “veranderen”. Hoe is het nu in Nepal?


Inleiding:

In April 2015 wordt Nepal getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het is de zwaarste beving in Nepal in 81 jaar. Tal van huizen maar ook historische gebouwen waaronder in Kathmandu is niets meer over. Zo’n 40 dorpen zijn geheel of gedeeltelijk van de aardbodem verdwenen met meer dan 250.000 huizen verwoest en even groot aantal zwaar beschadigd. Door de beving en de zware naschokken vonden meer dan 8.000 de dood naast duizenden gewonden.


Naschokken en een nieuwe beving:

Het bleef niet bij één beving. De gehele dag en ook in de weken daarna brachten hevige naschokken nog meer schade toe. Op de Everest veroorzaakte de beving een reeks lawines, waarbij zeker negentien mensen de dood vonden. Nog nooit eerder kwamen er zo veel mensen op één dag om het leven op de berg, die een jaar eerder ook al werd getroffen door een groot drama toen een spontane lawine zestien sherpa’s bedolf. Dagenlang zochten reddingswerkers naar vermisten onder het puin. Voor de overlevenden bracht de verwoeste infrastructuur ook grote problemen met zich mee. Er heerste al waterschaarste. Op 12 mei deed zich bovendien een heel nieuwe aardbeving voor, ditmaal met het epicentrum dicht bij de grens met China. In totaal stonden acht Nepalese locaties vermeld als Unesco-werelderfgoed: daarvan werden vijf culturele en religieuze monumenten verwoest. Schade die niet in cijfers of bedragen is uit te drukken. Over cijfers gesproken: de schade van al het natuurgeweld van april en mei 2015 wordt geschat op zeven miljard dollar; door hulporganisaties en buitenlandse overheden werd zo’n vier miljard dollar aan hulp toegezegd.


Spirituele oorzaak:

Al met al was het een natuurramp van haast onmetelijke schaal – zó onvatbaar dat de Nepalezen zelf niet naar een geologische maar naar een spirituele verklaring zochten. Enkele maanden voor de aardbeving had NatGeo-auteur Isabella Tree Nepal bezocht voor een verhaal over de kumari’s, jonge meisjes die in het land worden aanbeden als ‘levende godinnen’. De tien in Kathmandu wonende meisjes en hun families waren ongedeerd gebleven tijdens de ramp, hoorde Tree na afloop. Opmerkelijk genoeg doorstond de residentie van jonge godinnen in Kathmandu de aardschokken zonder enige schade – en dat terwijl op luttele meters afstand veel andere gebouwen en tempels wél instortten. Voor ons Westerlingen onbegrijpelijk maar voor de Nepalezen een veeg teken dat de Goden erachter zaten.


Hoe is de situatie nu in Nepal:

Ondanks alle (inter)nationale steun zijn een jaar na dato de problemen voor de Nepalezen nog verre van voorbij en zijn de meeste huizen nog niet hersteld. Door de verwoesting van een al krakkemikkige infrastructuur zijn veel gemeenschappen, zeker de kleine boerengehuchten die ver afgelegen liggen in de bergen, moeilijk te bereiken.

Inmiddels is de natuurramp een ander verhaal geworden: deze bracht ook een politieke aardverschuiving teweeg. Vóór de aardbevingen was Nepal al een bijzonder arm land, waar in 2008 de monarchie werd opgeheven. Na de beving nam de overheid zich voor het land politiek-maatschappelijk op de schop te nemen: een nieuwe grondwet zou met grote haast worden doorgevoerd, zodat daarna huizen en gemeenschappen konden worden herbouwd. Het tegengestelde gebeurde: er ontstond een heftig debat, gevolgd door gewelddadige protesten. De National Reconstruction Authority heeft al met al schrikbarend weinig voor elkaar gekregen. Nepal heeft, helaas, nog heel veel werk te verzetten.

 

De herbouw is in Kathmandu en de vallei gestart maar vordert traag. In het hooggebergte is de infrastructuur nog altijd aangetast. Bij het reizen moet daarom grote voorzichtigheid worden betracht. Veel wegen zijn in slechte staat. Er blijft risico op naschokken, aardverschuivingen en lawines bestaan. Het risico op aardverschuivingen tijdens de moesson is hoger dan gebruikelijk. Dit komt door de schade van de recente aardbevingen.Wil je meer informatie over de geschiedenis in Nepal en de actuele stand van zaken  >>> klik hier.


Meer informatie m.b.t. NEPAL:


© Copyright by "CHEAPSKATETRAVEL" - 2017.

Reactie schrijven

Commentaren: 0