BLOG: "Bestaat de nazitrein nu wel of niet?"

Bestaat ie nou wel of niet? Dat is de grote vraag m.b.t. de inmiddels beroemde nazitrein die in Zuid Polen in 1945 spoorloos verdween en vol zou zitten met geroofde sieraden, goud en andere kostbare spullen zoals schilderijen en onschatbare kunst.Inleiding:

In 1943 keerden de kansen voor de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Zij werden steeds vaker het slachtoffer van massale luchtbombardementen van de Geallieerden. Huizen, infrastructuur maar ook industriegebieden werden en-masse plat gebombardeerd waarop plannen gesmeed werden om deze elders ondergronds te laten herbouwen. Zo ontstond o.a. het befaamde “Riese” project in Zuid-Polen waar het plan was ondergrondse steden te laten bouwen. Voorbeelden van ondergrondse fabrieken zijn talloze – de bekendste is misschien die van “Dora” waar onderdelen werden gefabriceerd (door dwangarbeid) voor V2 raketten en het nieuwe straalvliegtuig. Tenslotte waren er talloze ondergrondse trajecten waar treinen, vrachtwagens en mensen in konden schuilen indien er gevaar dreigde. In een van deze ondergrondse schuilkelders schijnt een van de nazi’s grootste mobiele rooftreinen te staan.


Zoektocht naar de nazitrein:

Het verhaal van de geheimzinnige “nazitrein” vol goud gaat al decennia lang in Polen en af en toe popt dit verhaal weer op aan de horizon. In Augustus 2015 zou iemand op z’n sterfbed onthullen waar de trein “verstopt” zou zitten. De trein uit WW2 zou volgens de verhalen vol liggen met goud, sieraden en kunstvoorwerpen. Het is nog niet duidelijk of die er ook echt inzitten. De nazitrein werd gevonden met een apparaat voor bodemonderzoek langs een spoor van 4 kilometer tussen Wroclaw en Walbrzych. Verdere details over de vindplek ontbreken, maar het duidt erop dat de trein zich onder de grond bevindt. De trein is ongeveer honderd meter lang en gepantserd. Al zeventig jaar lang gaan er geruchten over de trein, die aan het eind van de oorlog zou zijn verdwenen. De trein was onderweg naar Berlijn toen de Duitsers op de vlucht sloegen voor de Russen. Toen de trein werd opgehouden in Polen, zou de trein spoorloos verdwenen zijn. Er zou d.m.v. een grondradar een structuur hebben opgemerkt die op een tunnel leek op zo'n negen meter diep, maar concreter dan dat is het bewijs niet.  

 

Het team wat zoekende is, is inmiddels een jaar aan het zoeken en houden hoop dat de geheimzinnige trein wordt gevonden.


Wil je meer weten over het “Riese Project” in Polen >> klik hier.

 

Wil je meer informatie over de geschiedenis in Polen en de actuele stand van zaken  >>> klik hier.Reactie schrijven

Commentaren: 0