BLOG: "Hoe is de situatie nu in Mali"?

In 2012 reisde ik door het Afrikaanse Mali en was nog maar net de grens over of de situatie liep daar volledig uit de hand. Rebellen uit het noorden hadden de hoofdstad “Bamako” veroverd en buitenlanders werden gegijzeld. Zo nu en dan horen wij iets op TV over het sturen van Nederlandse soldaten naar Mali die daar rebellen bevechten. Maar wat is daar nu eigenlijk aan de hand – kun je er reizen en is er een kans dat de situatie daar snel veilig wordt?Internationaal ingrijpen:

Mali ligt op een kruispunt van smokkelroutes voor drugs, wapens en illegale migratie. Routes die naar de Middellandse Zee leiden. De opbrengsten van deze criminele activiteiten zijn een belangrijke financieringsbron van terrorisme. Het noorden van het land was al een paar jaar een broedplaats van gewelddadige extremisten waar zij ongestoord terroristen konden opleiden. Frankrijk greep vrijwel direct in toen het land in 2012 overgenomen werd door rebellen uit het noorden en afgleed naar een chaotisch islamitisch bolwerk. Mali vroeg daarop of de VN de rol op zich wilde nemen om de stabiliteit in het land te herstellen en de burgerbevolking te beschermen. Er zou een internationale legermacht komen om de situatie te controleren. Ook Nederland wilde graag z’n steentje bijdragen; als handelsland zijn wij gebaat bij internationale veiligheid. Daarnaast wilde Nederland z’n solidariteit aan de Malinese burgerbevolking tonen. Deze is hard getroffen door geweld, onrechtvaardigheid en armoede. Sinds April 2014 levert Nederland ook een bijdrage aan wat de “Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali”(“MINUSMA”) is gaan heten.


Nederlandse bijdrage:

De Nederlandse militairen voeren in Mali vooral verkenningen uit en verzamelen inlichtingen. Die informatie gebruikt de commandant van de VN-missie om operaties voor te bereiden. De Nederlanders vormen daarmee de ‘oren en ogen’ binnen de VN-missie. Daarnaast helpen civiele deskundigen de Malinese politie en rechtsstaat te verbeteren. De eenheden werken vanuit het sectorhoofdkwartier in des noordelijk gelegen stad “Gao”. Enkele stafofficieren en militaire specialisten werken op het Minusma-hoofdkwartier in de hoofdstad Bamako.  

 

In de praktijk zijn de Nederlandse soldaten dagenlang op pad om informatie te verzamelen in veraf gelegen gebieden. Het is hun geoorloofd om geweld te gebruiken wanneer ze zouden terechtkomen in een gevecht situatie. Ook ontmantelen zij verborgen wapenopslagplaatsen en het oppakken van strijders die geïmproviseerde explosieven fabriceren. Vier Nederlandse Apache-gevechtshelikopters en 3 Chinook-transporthelikopters vervulden de afgelopen jaren een belangrijke rol in de missie. De Apaches verzamelden inlichtingen en ondersteunden Nederlandse eenheden op de grond. De Chinooks zorgden onder meer voor troepen- goederen en gewondentransport.


Hoe nu verder?

Sinds de gewapende aanval van 20 november 2015 op het hotel "Radisson" in Bamako heeft de regering de noodtoestand uitgroepen. Door een reeks van recente veiligheidsincidenten heeft de overheid op 21 juli 2016 de noodtoestand verlengd. Veiligheidsdiensten en leger hebben daarmee ruimere bevoegdheden gekregen om onderzoek te doen, te fouilleren en verdachten te arresteren. In Mali is er nog steeds een redelijk groot risico om slachtoffer te worden van ontvoering, terroristische aanslagen en gewapende bendes. Aanslagen vinden regelmatig plaats. Nederlanders lopen een verhoogd risico omdat “wij” deelnemen aan de internationale missie.  

 

De Nederlandse helikopters komen in Januari en Maart terug en de Duitsers zullen hun taak overnemen. In 2017 zal ook de inbreng van het aantal Nederlandse militairen afnemen tot 300 man. Tot wanneer de Nederlanders in Mali blijven is nog onbekend. Elk jaar wordt er beslist of zij nog nodig zullen zijn en bepaalt de Nederlandse regering of deelname gehandhaafd blijft.


Wil je meer weten over de geschiedenis van Mali en de huidige ontwikkelingen >> klik hier.

 

Wil je meer informatie over wellicht nog te bezoeken bezienswaardigheden in Mali >>> klik hier.Reactie schrijven

Commentaren: 0